maanantai 9. helmikuuta 2015

Yle: Kokoomus avaisi portit ulkomaiselle työvoimalle – demariedustaja hämmästelee

Yle: Kokoomus avaisi portit ulkomaiselle työvoimalle – demariedustaja hämmästelee 9.2.2015

SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen sanoo, että EU- ja ETA-maiden ulkopuolisen työvoiman maahantulon säätely on tärkeää säilyttää. Kokoomuksen Anne Holmlund sen sijaan vaatii esimerkiksi maahanmuutossa työvoiman tarveharkinnan poistamista.

SDP:n ja kokoomuksen näkemykset työvoiman maahanmuuton tarveharkinnasta eroavat merkittävästi.

Kokoomus vaatii viime viikolla julkaisemassaan strategisessa hallitusohjelmassa, että työvoiman tarveharkinnasta pitäisi luopua.

Tarveharkinta tarkoittaa sitä, että EU:n ja ETA-maiden ulkopuolelta ei saa tulla Suomeen töihin ilman työvoima- ja maahanmuuttoviranomaisten lupaa. Viranomaiset tekevät työlupapäätöksen sen pohjalta, onko kyseisellä alalla työttömiä alueella, jonne työntekijä on tulossa töihin.

Holmlund: Puretaan byrokratiaa

Kokoomuksen kansanedustaja Anne Holmlund sanoo Yle Satakunnan nettistudiossa, että tarveharkinta haittaa useiden suomalaisten yritysten toimintaa.

– Meidän pitää purkaa byrokratiaa. Olisiko tässä sellainen paikka? Uskon, että suomalaiset yritykset palkkaavat lähtökohtaisesti mielellään suomea osaavia työntekijöitä. Monella alalla ei kuitenkaan ole työntekijöitä. Jos jollakin allalla on paljon työttömiä, heillä ei välttämättä ole yritysten tarvitsemaa ammattitaitoa, Holmlund sanoo.

Holmlundin mielestä valtion pitäisi luottaa yrityksiin. Hän pelkää, että työvoiman tarveharkinta luo pullonkaulan, joka estää yrityksiä kasvamasta.

Salonen: Purkutalkoot kyllästyttävät

Demarien Kristiina Salonen ei lähtisi purkamaan ulkomaisen työvoiman tarveharkintaa. Hänen mielestään vaaliteemaksi noussut byrokratian purkaminen ulotetaan jo vääriin kohteisiin.

– Olen vähän kyllästynyt näihin byrokratian purkutalkoisiin. Tietty säätely on tarpeen esimerkiksi työelämässä. Yksi esimerkki siinä on tämä tarveharkinta. Työttömyys Suomessa on kasvanut, joten tarveharkinta on ehdottoman välttämätöntä, Salonen sanoo.

Holmlundin mielestä muutos on tehtävä riippumatta siitä, mikä on Suomen tämän hetken työllisyystilanne. Hän korostaa, että ulkomaiselle työvoimalle on maksettava Suomen työehtosopimusten mukaista palkkaa.