tiistai 3. helmikuuta 2015

Suomenmaa: Maahanmuuttaja ei ole vain talouden numero

Suomenmaa, pääkirjoitus: Maahanmuuttaja ei ole vain talouden numero 3.2.2015

LINKEINOELÄMÄN valtuuskunnan EVA:n uuden raportin mukaan Suomi ei selviydy ilman maahanmuuton merkittävää lisäämistä. Raportin mukaan väestö ikääntyy, ja työikäisten määrä vähenee nopeaa vauhtia.

Selvityksen mukaan Suomeen tarvitaankin noin 34 000 uutta maahanmuuttajaa vuosittain. Maahanmuuton pitäisi siten miltei kaksinkertaistua nykyiseltä noin 18 000 muuttajan tasolta.

Ongelma taitaa olla kuitenkin suurempi ja ratkaisut vaikeampia, kuin EVA:n raportti osoittaa. Se perustuu aivan liikaa muodikkaaseen perusväittämään, jonka mukaan työmarkkinoille tulevan ihmismäärän kasvu lisää myös työpaikkoja ja työllisyyttä. Ja kaikki hoituu.

REUNAHUOMATUKSIA EVA:n toiveisiin onkin helppo esittää. Emme kai halua Suomestakin maata, jossa huonosti palkatut ja huonosti arvostetut työt jätetään tarkoituksellisesti maahanmuuttajille?

Emme kai halua Suomestakin maata, jossa kohtuullinen työmäärä ei riitäkään elämiseen, vaan ihmisillä on oltava kaksi tai kolmekin leipäpuuta?

Emme kai kuvittele, että voimme tilata ”työperäistä maahanmuuttoa” kuin kaupasta tavaraa ja unohtaa, että inhimilliseen elämään kuuluvat perhe- ja sukuyhteydet, joita ei noin vain voikaan jättää merten taakse? Niiden on saatava seurata mukana.

Ja niin edelleen.

SUOMALAISEN työttömän on nyt erityisen vaikea ymmärtää EVA:n raporttia. Työvoimaahan on tarjolla sadoin tuhansin. Tämä tarjonta ei näytä kuitenkaan edistävän työllisyyttä, vaikka muotiteoria niin antaisi ymmärtää.

Tietenkään pitkän tähtäimen ennusteita ei voi kokonaan kiistää. Maahanmuuttoa tarvitaan lisää myös Suomeen. Se ei saa kuitenkaan olla keino polkea palkkoja ja työehtoja.

Erityisen tärkeää on, että ongelmilta ei ummisteta silmiä, niin kuin nyt valitettavasti tapahtuu.

ONGELMAT näkyvät jo pääkaupunkiseudulla. Kyse on toimeentulosta. Tiedetään, että suuri osa maahanmuuttajista työllistyy huonosti palkattuihin töihin. Tiedetään myös, että asuminen ja eläminen maksavat pääkaupunkiseudulla niin, että säällistä elämää on huonoilla palkoilla vaikea järjestää.

Tämä kysymys ei noussut otsikoihin, kun EVA:n raportista uutisoitiin. Miksi? Ajatellaanko EVA:ssa, että kyllä valtio kyydin maksaa? Maahanmuuttokysymystä pitäisikin tarkastella paljon laajemmasta näkökulmasta kuin vain talousteorioiden valossa.

Keskustaväen on tämä helppo ymmärtää. Kun Santeri Alkio sanoi usein lainatut sanat ”älkää unohtako köyhän asiaa”, ei hän varmastikaan tarkoittanut vain suomalaisia.