perjantai 6. helmikuuta 2015

Kaleva: Pitseriasukua epäillään yrittäjien pai­nos­tuk­ses­ta Oulun seudulla - "Muistuttaa mafioita"

Kaleva: Pitseriasukua epäillään yrittäjien pai­nos­tuk­ses­ta Oulun seudulla - "Muistuttaa mafioita" 6.2.2015

Keskusrikospoliisi tutkii laajaa ulkomaalaistaustaisiin pitseriayrittäjiin kohdistuvaa rikoskokonaisuutta.

Se epäilee, että useita pitserioita Oulun seudulla pyörittävä maahanmuuttajataustainen suku yrittää estää uusien pitseriayrittäjien perustamisen lähialueelleen.

Kalevan saaminen tietojen mukaan turkkilaistaustainen pitseriasuku on uhkaillut useiden vuosien aikana vakavalla väkivallalla alueelle pyrkineitä uusia maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä, jotta nämä eivät avaisi kilpailevaa pitseriaa ”heidän reviirilleen”.

Keskusrikospoliisi vahvistaa tutkivansa ulkomaalaistaustaisen pitseriasuvun tekemäksi epäiltyä kiristyssarjaa. Se ei kommentoi suvun etnistä alkuperää mitenkään.

”Muistuttaa mafioita”

Yksi poliisitutkinnassa olevista tapauksista on syksyltä 2013. KRP epäilee, että maahanmuuttajataustainen yrittäjä halusi tuolloin avata pitserian Oulun seudulle ja hankki uudet toimitilat sitä varten. Hän oli jo kalustanut ravintolansa lähes valmiiksi, kun muutaman kilometrin päässä omaa pitseriaansa pyörittävän turkkilaissuvun edustajat ottivat häneen yhteyttä.

Häntä uhkailtiin avaamasta ravintolaa ja häneltä vaadittiin useiden kymmenien tuhansien eurojen sakkorahaa edes aikeista tehdä tämä. Lisäksi häntä vaadittiin luovuttamaan uuden ravintolansa välineistöä.

Painostuksen jälkeen yrittäjä vetäytyi suunnitelmistaan ja toinen yrittäjä avasi ravintolapaikalle erityyppisen ruokailupaikan.

KRP:n käsityksen mukaan kiristyksistä epäilty pitseriasuku ei ole keskittynyt toimimaan vain Oulussa, vaan sen jäseniä on ollut yrittäjinä muun muassa Rovaniemellä Lappeenrannassa, Joensuussa, Tampereella ja Jyväskylässä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja KRP:n rikoskomisario Ari Kouva näkee ilmiössä jopa viitteitä järjestäytyneestä rikollisuudesta.

”Toiminta muistuttaa ulkomaisia mafioita, jotka sopivat keskenään, kuka saa tehdä ja mitä.”

Lue lisää tämän päivän Kalevasta.