perjantai 20. helmikuuta 2015

Ilta-Sanomat: Professori lyttää perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisen ohjelman - ”Laatijoidensa mielikuvitusta, ei tosiasioita”

Ilta-Sanomat: Professori lyttää perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisen ohjelman - ”Laatijoidensa mielikuvitusta, ei tosiasioita” 20.2.2015
Ilta-Sanomat: Perussuomalaiset ei aio korjata kohuohjelmaansa – ”Virheiden kaivelu ei ole keskustelua”
Suomen Uutiset: Halla-aho vastaa ”SKP-professorin” kritiikkiin
Ilta-Sanomat: Kommentti: Kuka ruokkii trollia?
Ilta-Sanomat: Kommentti: Perussuomalaisten oma leimakirves heilahti heti

Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2015 (pdf)

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheininin mukaan kohuttu ohjelma ei pohjaa faktaan.
– Eihän tämä ole totuudellinen paperi. Tässä on virkkeitä, jotka näyttävät viittaavan tosiseikkoihin, mutta jotka edustavat laatijoidensa mielikuvitusta sen sijaan että niillä olisi tosiasiapohjaa, Italiassa sijaitsevan Euroopan yliopistoinstituutin professorina toimiva Martin Scheinin toteaa.

– Ohjelmassa esitetään asioita, jotka eivät pidä lainkaan paikkaansa.

Perussuomalaisten pari viikkoa sitten julkaisemaa maahanmuuttopoliittista ohjelmaa on jo ehditty pitää perustuslain vastaisena ja jopa väitetty rasistiseksi, mitä puheenjohtaja Timo Soini arvosteli torstaina.

Myös Scheinin löytää ongelmia heti ohjelman toisesta kappaleesta. Sen mukaan Välimeren yli tulleet siirtolaiset voivat käytännössä itse valita, mihin jäsenmaahan turvapaikkahakemuksensa jättävät.

Scheinin huomauttaa, että siirtolaiset eivät jätä turvapaikkahakemuksia, vaan turvapaikanhakijat. EU-lainsäädännön mukaan turvapaikkaa on haettava ensimmäisessä maassa johon saavutaan.

– Maat eivät aina pidä tästä velvoitteestaan kiinni, mutta ei se käytännössä mihinkään valintatilanteeseen ole johtanut, hän sanoo.

Seuraava väite on, että turvapaikkashoppailun tuloksena ”kourallinen pohjoisia jäsenmaita ottaa vastaan lähes kaikki unionin alueelle tulevat turvapaikanhakijat.”

– Tämä on ihan tuulesta temmattu lause, Scheinin toteaa.

– Jos listataan viisi suurinta turvapaikanhakijoiden vastaanottajaa, niin nämä pohjoiset jäsenmaat ulottuvat Sisiliasta Napapiirille. Suomi ei siihen joukkoon mahdu, jokainen Välimeren maa vastaanottaa enemmän turvapaikanhakijoita, osa moninkertaisesti Suomeen verrattuna, hän selventää.

Scheininin mukaan ohjelmassa myös esitetään perustuslain vastaisesti ihmisoikeuksien rikkomista monessa eri kohdassa, esimerkiksi ehdotuksessa perheenyhdistämisen tiukentamisesta.

– Jos henkilölle on myönnetty turvapaikka Suomeen, niin kyllä hänen ihmisoikeuksiinsa kuuluu saada perheensä yhdistetyksi ilman palaamista siihen maahan jossa hän on vainon kohteena.

Perustuslain vastaista syrjintää olisi myös ulkomaalaisille asetettava korkeampi avioitumisikäraja.

Perussuomalaiset myös ehdottaa tulonsiirtojen varassa elävien maahanmuuttajien hajasijoittamista ympäri maata ja pakottamista asumaan heille osoitetussa paikassa säästöjen ja paremman integraation vuoksi.

– Nämä ovat liikkumisvapauden vastaisia eli perustuslain kanssa ristiriidassa olevia ehdotuksia. Se ei ole hyväksyttävää, Scheinin sanoo.

Scheinin kertoo ohjelman olevan kaiken lisäksi kokonaisuutena suuressa ristiriidassa itsensä kanssa.

– Joissain kohdissa sanotaan, että pakolaisuus ja siirtolaisuus tulee erottaa toisistaan, toisaalla taas tietoisesti sotketaan nämä kaksi asiaa, Scheinin ihmettelee.

Esimerkiksi kehitysapuun liittyen hän löytää kaksi täydessä ristiriidassa olevaa linjaa.

– Ihmisiä pitäisi auttaa lähellä lähtömaata, mutta halutaan leikata kehitysapua.

Scheinin mukaan mahdollisuuksien turvaaminen toimii todistetusti maahanmuuttopolitiikassa pakkoa ja käskemistä paremmin.

– Tämä ei välttämättä tarkoita julkisten kustannusten kasvua. Kun annetaan oman elämän hallinnan edellytykset, niin kyllä pitkällä tähtäimellä Suomi hyötyy ulkomaisesta väestöstä ja työvoimasta. Se ei voi olla kriteeri pakolaispolitiikalle mutta se voi olla kriteeri maahanmuutopolitiikalle, Scheinin sanoo.’

ISTV:n haastattelussa perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo syyttää kilpailijoita virheellisen tiedon ja törkyviestien levittämisestä puhumalla ”Hakaniemen trollitehtaasta”.

Oman puolueensa maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan eksyneiden virheiden korjaamiseen hän ei silti ole ryhtymässä.

– Puoluehallitus on aikoinaan sen ohjelman läpi käynyt, ja siellä esitetään meidän puoleen esityksiä siitä asiasta, miten lainsäädäntöä pitäisi Suomessa muuttaa. Vastaavia esityksiä odotetaan nyt muilta puolueilta, miten he ottavat tähän asiaan kantaa ja julkaisevat omia maahanmuuttopoliittisia ohjelmiaan, jotta saadaan se keskustelu käyntiin. Pelkkä virheiden kaiveleminen ei mielestäni ole keskustelua, Slunga-Poutsalo vastasi ISTV:lle.

___________________________________

Ilta-Sanomat: Perussuomalaiset ei aio korjata kohuohjelmaansa – ”Virheiden kaivelu ei ole keskustelua”

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo puolustaa puolueen arvostelua kerännyttä maahanmuuttopoliittista ohjelmaa.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo syytti torstaina kilpailijoita virheellisen tiedon ja törkyviestien levittämisestä puhumalla ”Hakaniemen trollitehtaasta”.

Oman puolueensa maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan eksyneiden virheiden korjaamiseen hän ei silti ole ryhtymässä.

– Puoluehallitus on aikoinaan sen ohjelman läpi käynyt, ja siellä esitetään meidän puoleen esityksiä siitä asiasta, miten lainsäädäntöä pitäisi Suomessa muuttaa. Vastaavia esityksiä odotetaan nyt muilta puolueilta, miten he ottavat tähän asiaan kantaa ja julkaisevat omia maahanmuuttopoliittisia ohjelmiaan, jotta saadaan se keskustelu käyntiin. Pelkkä virheiden kaiveleminen ei mielestäni ole keskustelua, Slunga-Poutsalo vastasi ISTV:lle.

Mutta eikö olisi syytä korjata virheelliset tiedot, jos ohjelma perustuu virheelliseen faktaan?

– Täytyy ensin näyttää, mihin virheelliseen faktaan nämä virheet perustuvat. Nämä ovat hyvin yhdestä osoitteesta lähtöisin olevia väitteitä.

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin toteaa Ilta-Sanomien haastattelussa perussuomalaisten ohjelman sisältävän useita epätotuuksia ja olevan monilta osin ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisuuspykälän kanssa.

Perustuslain vastaisuudesta on aiemmin huomauttanut myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd). Ohjelma esimerkiksi ehdottaa maahanmuuttajien pakkomuuttoja, joka rikkoisi perusoikeuksia.

Slunga-Poutsalon näkemyksen mukaan kansanedustajan tehtävä lainsäätäjänä koskee tarvittaessa myös perustuslain uudistamista.

Ajaako perussuomalaiset todella perustuslain yhdenvertaisuuspykälästä luopumista?

– Eihän tästä ole ollut puhetta, että siitä luovutaan. Mutta lähdetään käsittelemään sitä, että ihmisten asuminen ympäri Suomea on kaikille osapuolille yhtä mahdollista. Nythän on keskusteltu siitä, että pystyykö maahan tullu sosiaalisilla tuilla elävä ihminen sijoittumaan jonnekin asumaan. Ihan yhtä lailla voidaan keskustella siitä, voiko laitoshoitoon joutunut vanhus päästä muuttamaan vihdoinkin lähemmäs omaisiaan, joka ei ole tällä hetkellä mahdollista.

Mutta käytännössä tällainen ihmisten hajasijoittaminen ja pakkosiirtäminen tarkoittaisi sitä, että kaikilla ihmisillä ei enää olisi samoja oikeuksia.

– Tällä hetkellä näillä kantasuomalaisilla ihmisillä, kuten vanhuksilla ja työttömillä nuorilla ei ole näitä samoja oikeuksia. Tästä kaivataan nyt muilta puolueilta, varsinkin demareita, kannanottoja, että miten he ratkaisevat tämän ongelman.

____________________________________


Suomen Uutiset: Halla-aho vastaa ”SKP-professorin” kritiikkiin

Perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmaa Ilta-Sanomissa arvostellut Martin Scheinin saa täystyrmäyksen ohjelmaa valmistelleelta Jussi Halla-aholta (ps.). Hämmästystä aiheuttaa myös se, miksi Ilta-Sanomat käyttää puolueettomana asiantuntijahaastateltavana politiikkaan vahvasti sitoutunutta Scheininiä.

Halla-aho listaa IS:n jutussa listatut Scheinin teesit ja vastaa niihin:

”Scheinin huomauttaa, että siirtolaiset eivät jätä turvapaikkahakemuksia, vaan turvapaikanhakijat.”

Halla-aho: Typerää saivartelua. Turvapaikanhakemisesta on tullut siirtolaisuuden muoto. Ihmisoikeusjärjestöt itse kutsuvat Välimeren yli tulevia ihmisiä siirtolaisiksi siitä huolimatta, että nämä lähes poikkeuksetta jättävät turvapaikkahakemuksen.

”EU-lainsäädännön mukaan turvapaikkaa on haettava ensimmäisessä maassa johon saavutaan.”

Halla-aho: Niin on, mutta näin ei silti tapahdu. Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin on mm. linjannut, että Kreikkaan ei Dublin-asetuksesta huolimatta voida palauttaa turvapaikanhakijaa. Jos turvapaikkaa haettaisiin ensimmäisestä maasta, johon saavutaan, mistä Suomeen ja Ruotsiin tulevat turvapaikanhakijat Scheininin mielestä tulevat? Avaruudesta?

”Jos listataan viisi suurinta turvapaikanhakijoiden vastaanottajaa, niin nämä pohjoiset jäsenmaat ulottuvat Sisiliasta Napapiirille. Suomi ei siihen joukkoon mahdu, jokainen Välimeren maa vastaanottaa enemmän turvapaikanhakijoita, osa moninkertaisesti Suomeen verrattuna.”

Halla-aho: Ei perussuomalaisten ohjelmassa ole väitetty, että Suomi ottaisi enemmän turvapaikanhakijoita vastaan kuin Välimeren maat. Tosiasia kuitenkin on, että esimerkiksi Ruotsi ja Saksa ottavat turvapaikanhakijoita vastaan monin verroin enemmän kuin Välimeren maat, vaikka ne eivät ole ensimmäisiä tulomaita.

”Scheininin mukaan ohjelmassa myös esitetään perustuslain vastaisesti ihmisoikeuksien rikkomista monessa eri kohdassa, esimerkiksi ehdotuksessa perheenyhdistämisen tiukentamisesta.”

Halla-aho: Täysin perätöntä puhetta, suoranaista valehtelua. Perustuslaki, sen enempää kuin perheenyhdistämisdirektiivikään, eivät estä asettamasta nykyistä tiukempia vaatimuksia esimerkiksi perheenyhdistäjän toimeentulon tai maassa-asumisajan suhteen.

”Perustuslain vastaista syrjintää olisi myös ulkomaalaisille asetettava korkeampi avioitumisikäraja.”

Halla-aho: Ei olisi. Ensinnäkään Scheinin ei osaa lukea. Ohjelmassa ei vaadita korkeampaa avioitumisikärajaa ulkomaalaisille vaan ulkomailta perheenyhdistämisen puitteissa tuotavalle puolisolle. Perheenyhdistämisdirektiivi nimenomaan sallii korkeamman ikärajan asettamisen näissä tapauksissa.

”Perussuomalaiset myös ehdottaa tulonsiirtojen varassa elävien maahanmuuttajien hajasijoittamista ympäri maata ja pakottamista asumaan heille osoitetussa paikassa säästöjen ja paremman integraation vuoksi – Nämä ovat liikkumisvapauden vastaisia eli perustuslain kanssa ristiriidassa olevia ehdotuksia. Se ei ole hyväksyttävää, Scheinin sanoo.”

Halla-aho: Liikkumisvapaus ei tarkoita suomalaisellekaan vapautta valita veronmaksajien kustantama asunto haluamastaan paikasta.

”Joissain kohdissa sanotaan, että pakolaisuus ja siirtolaisuus tulee erottaa toisistaan, toisaalla taas tietoisesti sotketaan nämä kaksi asiaa, Scheinin ihmettelee.”

Halla-aho: Turvapaikanhakua käytetään siirtolaisuuden väylänä. Siksi niitä on nykyään vaikea erottaa toisistaan.

”Ihmisiä pitäisi auttaa lähellä lähtömaata, mutta halutaan leikata kehitysapua.”

Halla-aho: Eivät nämä ole ristiriidassa. Kehitysapu ei kuulu valtion ydintoimintoihin, ja siksi siitä on leikattava, jos kaikesta muustakin leikataan. Se raha, joka kehitysapuun kuitenkin käytetään, on käytettävä mahdollisimman tehokkaalla tavalla, ts. lähellä lähtömaita.

”ISTV:n haastattelussa perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo syyttää kilpailijoita virheellisen tiedon ja törkyviestien levittämisestä puhumalla ”Hakaniemen trollitehtaasta”. Oman puolueensa maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan eksyneiden virheiden korjaamiseen hän ei silti ole ryhtymässä.”

Halla-aho: Ohjelmassa ei ole virheitä. Siksi niitä ei ole tarpeen korjatakaan.

TOIMITUKSEN KOMMENTTI | Ilta-Sanomien haastattelema Scheinin esiteltiin IS:n jutussa Italiassa sijaitsevan Euroopan yliopistoinstituutin professorina. Jutussa jätettiin kuitenkin mainitsematta se, että hän on ollut keskeinen toimija SKDL:n ja SKP:n riveissä. Hän on toiminut muun muassa Suomen Kommunistisen Puolueen keskuskomitean jäsenenä. On kyseenalaista, voiko tiettyyn poliittiseen suuntaukseen vahvasti sitoutunut henkilö toimia uskottavana kommentaattorina poliittisiin opponentteihin liittyvissä kysymyksissä.


______________________________________________________

Ilta-Sanomat: Kommentti: Kuka ruokkii trollia?

”Hakaniemen trollitehtaasta” puhuvat perussuomalaiset voisivat vilkaista ensin omaan konehuoneeseensa, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Johannes Kotkavirta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini otti eilen voimakkaasti kantaa verkon vihapuhetta ja ”trolleja” vastaan.

Trollilla tarkoitetaan henkilöä, joka levittää tarkoituksella verkossa väärää tietoa. Viime aikoina on keskusteltu Venäjällä sijaitsevista ”trollitehtaista”, joissa jopa sadat henkilöt levittävät työkseen presidentti Vladimir Putinia tukevia kommentteja sosiaaliseen mediaan.

Suomalaisen trolliteollisuuden ykköstuote on varmasti maahanmuutto, vaikka maksettuja väärän tiedon levittäjiä täältä ei ole löytynyt. Toimittajana kuitenkin törmää päivittäin villeihin väitteisiin maahanmuuttajien saamista epäreiluista eduista ja heidän aiheuttamistaan ongelmista.

Hurjimpia huhuja viranomaiset ovat pyrkineet ampumaan parhaansa mukaan alas. Näihin kuuluu esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman sitkeästi levittämä väite maahanmuuttajien sosiaalituilla hankkimista lastenvaunuista. Syksyllä rasismia vastustava Paljastettu-blogi jäljitti legendan alkuperän perussuomalaisten europarlamentaarikon Jussi Halla-ahon vuosia sitten julkaisemaan blogikirjoitukseen.

Ruokkiiko perussuomalaiset verkon trolleja? Halla-ahon kirjoittamassa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa puolue ei näytä suhtautuvan kovin vakavasti faktojen tarkistamiseen. Ilta-Sanomien haastattelema professori löysi paperista nopeasti useita virheellisiä väitteitä.

Kummastusta on herättänyt myös puolueen jo pitkään toistelema ”laskelma” maahanmuuton aiheuttamista jopa 1,5 miljardin euron kustannuksista, joka ei näytä perustuvan mihinkään. Tällä viikolla perussuomalaisten puoluetoimistolta kerrottiin IS:lle, että luvun pohjana olevia laskelmia vasta valmistellaan.

Tietenkään verkossa kiertävät väitteet ja legendat eivät synny perussuomalaisten Yrjönkadun toimistossa. ”Hakaniemen trollitehdasta” arvostelevat perussuomalaiset voisivat kuitenkin samalla perusteella vilkaista omaan konehuoneeseensa, jossa töitä paiskii suuri joukko heidän kantojaan tukevia suomalaisia - osa tietämättään luottaen saamiinsa tietoihin.

Torstaina Soini totesi, ettei hyväksy virheellisen tiedon levittämistä sen enempää omiltaan kuin muiltakaan. Toivottavasti Soini on puheidensa mittainen mies, jollaisena hän esiintyy.

Johannes Kotkavirta

-----

Ilta-Sanomat: Kommentti: Perussuomalaisten oma leimakirves heilahti heti

Asiallista keskustelua vaatinut puolue lähti itse heti leimaamaan arvostelijoitaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Johannes Kotkavirta.
Kauaa siihen ei mennyt.


Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini otti torstaina poikkeuksellisen voimakkaasti kantaa totuudenmukaisen ja asiallisen keskustelun puolesta ”työmiehen tuumaustunnilla”.

Tilaisuudessa puolueen oli määrä esitellä toimittajille strateginen ohjelmansa vaaleja varten. Soini kuitenkin käytti tilaisuuden vedotakseen toisiin puolueisiin ja kaikkiin suomalaisiin.

– Meillä on nyt mahdollisuus vaikuttaa siihen, että kukaan ei leimaa perussuomalaisia, eikä perussuomalaiset leimaa ketään sellaisilla määreillä, jotka eivät pidä paikkaansa, Soini totesi.

Soinia ovat loukanneet puolueen rasistiseksi leimaaminen julkisuudessa ja myös henkilökohtaisesti saatu törkyposti ja uhkailut.

Seuraavana päivänä kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin arvosteli Ilta-Sanomien haastattelussa perussuomalaisten maahanmuuttopoliittista ohjelmaa sanoen sen olevan monilta osin ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa ja sisältävän virheellisiä väitteitä.

Ohjelman kirjoittanut europarlamentaarikko Jussi Halla-aho vastasi nopeasti perussuomalaisten Suomen Uutiset -verkkolehden sivulla, jossa hän pyrki kumoamaan professori Scheininin väitteet ja haukkui tätä valehtelijaksi. Jutun otsikossa Scheininiä nimitettiin ”SKP-professoriksi”, ja loppuun toimitus oli lisännyt tiedon Scheininin toimimisesta nuorena vasemmistolaisten SKDL:n ja SKP:n riveissä.

”On kyseenalaista, voiko tiettyyn poliittiseen suuntaukseen vahvasti sitoutunut henkilö toimia uskottavana kommentaattorina poliittisiin opponentteihin liittyvissä kysymyksissä”, lehti huomautti.

Vuosikymmeniä sitten politiikan jättänyt Scheinin kuuluu ehdottomasti Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin oikeustieteilijöihin. Hän työskentelee tällä hetkellä Firenzessä sijaitsevan Euroopan yliopistoinstituutin professorina, ja on aiemmin toiminut muun muassa YK:n ihmisoikeuskomitean jäsenenä ja erityisraportoijana.

Kotimaassa Scheinin on työskennellyt muun muassa Åbo Akademin valtio-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden professorina ja sen Ihmisoikeusinstituutin johtajana. Scheininin nauttimasta arvostuksesta päättäjien keskuudessa kertoo se, että hänet on vuosien ajan kutsuttu säännöllisesti asiantuntijakuultavaksi eduskunnan valiokuntiin.

Viimeksi Scheininin asiantuntemusta muuten hyödynsi torstaina ulkoasiainvaliokunta, jota johtaa perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Perussuomalaisten vaalilause kuuluu, että ”saat mitä tilaat”. Soinin peräämää asiallista keskustelua ja haastamista tuskin palvelee se, että asiantuntevaan ja perusteltuun kritiikkiin vastataan tällaisella leimaamisella.

Johannes Kotkavirta