torstai 15. tammikuuta 2015

KP24: Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti Euroopassa – Miksi Suomeen ei ole tunkua?

KP24: Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti Euroopassa – Miksi Suomeen ei ole tunkua? 15.1.2015

Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut Euroopassa räjähdysmäisesti, mutta Suomessa vastaavanlaista trendiä ei ole näkyvissä. Maahanmuuttovirasto julkisti torstaina viime vuoden tilastot, joiden mukaan turvapaikkahakemuksia käsiteltiin Suomessa noin 13 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto EASO:n tuoreimpien tilastojen mukaan turvapaikanhakijoiden määrä Euroopassa oli noussut lokakuusta 2013 lokakuuhun 2014 noin 44 prosenttia.

Tulosalueen johtaja Riitta Koskela Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä sanoo, että Euroopasta turvapaikkaa haki viime vuonna noin 600 000 henkilöä, ja sekä Saksassa että Ruotsissa kasvu edellisvuoteen oli jopa kaksinkertaista.

Ruotsissa on arvioitu, että vuonna 2014 turvapaikkaa haki jopa 90 000 henkilöä. Suomessa turvapaikkahakemuksia käsiteltiin viime vuonna 3 651 kappaletta. Koskelan mielestä olisi mielenkiintoista tietää, mistä Suomen ja Ruotsin valtaisa ero johtuu.

– Tietyt Euroopan maat saattavat olla haluttuja kohdemaita, missä on pitkään ollut maahanmuuttajayhteisöjä. Turvapaikanhakijat ovat saattaneet hakeutua niihin maihin, joissa on enemmän oman maan kansalaisia. Täytyy muistaa, että Suomessa maahanmuuttohistoria on vielä aika lyhyt.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sanoo henkilökohtaisena näkemyksenään, että Suomen syrjäinen sijainti ja maahanmuuttajien pieni määrä ovat mahdollisia syitä sille, miksi Suomi ei ole turvapaikanhakijoiden suosiossa.

– On ymmärrettävää, että turvapaikanhakijat hakeutuvat niihin maihin, joissa on esimerkiksi sukulaisia, Vuorio sanoo ja lisää, että myös mahdolliset työllisyysnäkymät ja mielikuvat sosiaaliturvan tasosta saattavat vaikuttaa turvapaikanhakijoiden päätöksiin.

Vaikka viimeisten vuosien ajan Suomen turvapaikanhakijamäärät ovat pysytelleet reilussa kolmessa tuhannessa, Suomen pitäisi Vuorion mukaan varautua selvästi suurempiin hakijamääriin.

– Kun katsoo viimeisen kymmenen vuoden tilastoja, siellä on vuosia, jolloin hakemuksia tuli noin 1 500 ja sitten hakijamäärät nousivat jopa noin 6 000:een. Nyt on totuttu siihen, että hakijamäärät pysyttelevät reilussa 3 000:ssa. Esimerkiksi Tanskassa hakijamäärät ovat nousseet yhtäkkiä moninkertaisesti.

Vuorion mukaan mahdollisten turvapaikanhakijaryntäysten varalta on olemassa hyvä suunnitelma väliaikaismajoituksesta SPR:n kanssa, mutta päätöksenteon kuormittumiseen ei ole varauduttu riittävästi.

Suomessa turvapaikanhakijoiden yleisimmät kansalaisuudet ovat Irak (826 hakemusta), Somalia (411), Ukraina (302), Afganistan (205 ) ja Venäjä (198).