sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Karjalainen: Illman: Pilakuvien levittäminen ei olisi viharikos

Karjalainen: Illman: Pilakuvien levittäminen ei olisi viharikos 11.1.2015
Ilta-Sanomat/STT: Sunnuntaisuomalainen: Laki sallii Muhammad-kuvien julkaisun Suomessa

Terrori-iskuun yllyttäneiden Charlie Hebdo -lehden Muhammad-kuvien julkaisu Suomessa ei olisi viharikos, arvioi oikeustieteen tohtori, entinen valtionsyyttäjä Mika Illman.

- Jos nämä (pilakuvat) eivät ole Ranskassa rikoslain piirissä, eivät ne voisi olla Suomessakaan, koska kuulumme samaan sananvapausartiklaan.

Illman ottaa vertauskohdaksi Jyllands-Postenin kohutut Muhammad-kuvat. Niiden julkaisusta Suomessa ei nostettu syytettä.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Sunnuntaisuomalainen: Laki sallii Muhammad-kuvien julkaisun Suomessa

Ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon Muhammad-kuvien julkaisu on Suomessa sallittua, arvioi oikeustieteen tohtori ja entinen valtionsyyttäjä Mika Illman Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaiselle.

Illmanin mukaan kuvan levitys ei täyttäisi viharikosten tunnusmerkkejä.

Muista EU-maista poiketen Suomessa on voimassa myös laki uskonrauhan rikkomisesta. Lain mukaan uskonnollisen yhdyskunnan julkisesta häpäisemisestä voi saada tuomion jumalanpilkasta.

Kuitenkaan esimerkiksi tanskalaislehti Jyllands-Postenin Muhammad-kuvat eivät täyttäneet rikoksen tunnusmerkistöä. Siksi niiden julkaisusta ei nostettu Suomessa syytettä vuonna 2006. Tuolloin Suomen Sisu julkaisi profeetta Muhammadia esittäviä pilakuvia verkkosivuillaan, mutta juttu ei edennyt oikeussaliin.

– Pilakuvien tarkoitus ei ole loukata vaan kritisoida sitä, että islamia käytetään väkivallan oikeuttamiseen ja totalitaarisiin tarkoituksiin. Pilakuvilla siis kritisoidaan vallankäyttöä, Illman perustelee Sunnuntaisuomalaisessa.

Illman kuitenkin sanoo, että vaikka kuvia saa levittää, asiaa kannattaa pohtia.

– Kuvia täytyy saada levittää, mutta se on tulella leikkimistä. Se voi johtaa jännitteiden lisääntymisiin ja väkivaltaisiin purkauksiin, vaikkei se niihin oikeuta.