perjantai 23. tammikuuta 2015

Iltalehti: Somali puhui väärää murretta - karkotettiin Suomesta

Iltalehti: Somali puhui väärää murretta - karkotettiin Suomesta 23.1.2015

Maahanmuuttoviraston tarkka syyni paljasti somalimiehen kertomuksen tekaistuksi.

Maahanmuuttovirasto peruutti Somalian kansalaiselle myönnetyn oleskeluluvan ja määräsi tämän karkotettavaksi Somalimaahan. Tärkeänä perusteena oleskeluluvan peruutukselle oli hänelle tehty kielitesti.

Henkilölle myönnettiin alun alkaen vuonna 2009 oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella, sillä hän kertoi olevansa kotoisin Etelä-Somaliasta. Aluetta piinaavat nälänhätä sekä islamistisen al-Shabaab-järjestön ja alueen klaanien väliset yhteenotot.

Hakijalle tehtiin Suomessa kielitesti, joka osoitti, että hakija on todellisuudessa erittäin suurella todennäköisyydellä maan pohjoisosasta. Pohjoista Somalimaata pidetään maan vakaimpana seutuna.

Hakija ei esittänyt maahanmuuttovirastolle mitään todisteita henkilöllisyydestään. Hän myös kertoi väitetystä kotipaikastaan Buulo Mareerista erittäin ylimalkaisesti ja epäselvästi. Hän ei osannut näyttää kartalta asuinpaikkaansa tai kertoa sen etäisyydestä alueen pääkaupunkiin Markaan.

Selitys oli, että hän ei ole koskaan käynyt Markassa. Tämä ei ole yhteneväistä sen kanssa, että hakija kertoi asuneensa koko ikänsä Etelä-Somaliassa, vain muutamien kymmenien kilometrien päässä pääkaupungista.

Hakijan puolisolle, lapsille ja sisaruksille järjestettiin perhesidehaastattelu Addis Abebassa. Haastatteluissa ilmeni useita ristiriitaisia seikkoja hakijan kertomukseen. Hakija esimerkiksi kertoi, että al-Shabaab-liike on uhkaillut ja pahoinpidellyt häntä. Hakijan puoliso kuitenkin kertoi, että järjestö ei ole koskaan uhkaillut tätä, vaan hakija on kuullut järjestöstä vain huhuja.

Myös läheisten haastatteluissa käytetyt tulkit arvioivat, että sukulaiset eivät "missään nimessä" puhuneet Etelä-Somalian murretta.

Hakijan itsensä mukaan hän ei ole kertonut ristiriitaisia tietoja. Hänen mukaansa kysymys on ollut tulkkausvirheistä tai väärinkäsityksistä.

Hakija ei kuitenkaan hallinto-oikeuden mukaan pystynyt esittämään uskottavaa syytä sille, miksi hän puhuu Pohjois-Somalian murretta. Maahanmuuttoviranomaisen mukaan todellisen kotipaikan paljastuttua kaikkea hakijan sanomaa on pidettävä keksittynä.

Näillä perusteilla maahanmuuttovirasto peruutti hakijan määräaikaisen oleskeluluvan. Hallinto-oikeus ja maahanmuuttovirasto katsoivat, että hakija ei joutuisi ihmisoikeussopimusten määrittämän epäinhimillisen kohtelun kohteeksi Somalimaassa. Niinpä hänet määrättiin vuonna 2012 karkotettavaksi.

Hakija sai asiassa valitusluvan korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). KHO hylkäsi valituksen tänä perjantaina, eikä hallinto-oikeuden päätöstä muutettu.