sunnuntai 31. elokuuta 2014

Keski-Uusimaa: Alaikäisinä yksin tulleet pakolaiset saavat kuntapaikan Järvenpäässä

Keski-Uusimaa: Alaikäisinä yksin tulleet pakolaiset saavat kuntapaikan Järvenpäässä 31.8.2014

Vuosi sitten Järvenpään valtuusto päätti lähes 20 vuoden tauon jälkeen asettaa kaupungille pakolaiskiintiön. Uuden kotouttamisohjelman linjauksen mukaan kiintiö kohdennetaan yksin alaikäisenä Suomeen saapuneisiin turvapaikanhakijoihin.

– Emme vastaanota pakolaisia suoraan leiriltä, vaan pyrimme parantamaan tilannetta Järvenpäässä antamalla kuntapaikkoja oleskeluluvan saaneille nuorille. Tällä käytännöllä harjoitamme valmiiksi olemassa olevan ilmiön haltuunottoa, kertoo kaupungin maahanmuuttotyön erityisasiantuntija Arja Loima.

Itä-Savo: Mikkeliläinen Al-Sammarraee kuvasi dokumentin maahanmuuttajien työllistymisestä - katso traileri!

Itä-Savo: Mikkeliläinen Al-Sammarraee kuvasi dokumentin maahanmuuttajien työllistymisestä - katso traileri! 31.8.2014

Mikkeliläisen maahanmuuttajan, irakilaissyntyisen Hamid Al-Sammarraeen dokumentti Seuraava vaihe saa ensi-iltansa syyskuun lopulla Kinolinnassa. Mikkelissä kuvattu dokumentti käsittelee maahanmuuttajien työllistymistä.

HS: Yksi maa, monta maailmaa

Helsingin Sanomat, kolumni: Yksi maa, monta maailmaa 31.8.2014

"Täällä on paljon ulkomaalaisia turisteja", totesivat alakouluikäiset nurmijärveläiset Vantaan Flamingossa. "No, onhan täällä hotelli ja kylpylä, lentokenttäkin on näppärästi lähellä. Kyllähän tänne kannattaa matkustaa", vastasi 9-vuotias.

Itse en nähnyt turisteja vaan vantaalaisia: osa tummempia, osa vaaleampia, joku huivi päässä, toinen ilman. Kyllä nämä nurmijärveläiset matkustaneet ovat. Heistä ulkomaalaisen näköiset ihmiset asuvat ulkomailla, suomalaisen näköiset Suomessa.

lauantai 30. elokuuta 2014

Verkkouutiset: Suomen somalialaisilla yhteyksiä ISIS:in

Verkkouutiset: Suomen somalialaisilla yhteyksiä ISIS:in 30.8.2014

Suomen ja Ruotsin somaliyhteisöissä vaikuttaisi toimivan henkilöitä, jotka suhtautuvat myötämielisesti terroristijärjestö ISIS:in ja pitävät yhteyksiä taistelijoiksi lähteneisiin, kertoo tutkija Marko Juntunen.

Ilta-Sanomat: Kansanedustajan kommentti kuohuttaa: ”Miksi maahanmuuttajaperheen pitää hankkia uudet rattaat sosiaalituella?"

Ilta-Sanomat: Kansanedustajan kommentti kuohuttaa: ”Miksi maahanmuuttajaperheen pitää hankkia uudet rattaat sosiaalituella?" 30.8.2014

Espoossa on herännyt viime päivinä ”ihmeellinen keskustelu” lastenrattaista, kuten Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes asian muotoilee.

Asian nosti julkisuudessa esille kansanedustaja ja espoolainen kaupunginvaltuutettu Pia Kauma. Hän ihmetteli Länsiväylä-lehden haastattelussa perjantaina sitä, miksi maahanmuuttajaperheille pitää hankkia uudet lastenvaunut täydentävällä toimeentulotuella, eli veronmaksajien rahoilla.

Ilkka: Närpiöön voi tulla sudanilaisia

Ilkka: Närpiöön voi tulla sudanilaisia 30.8.2014

Syyrialaisia pakolaisia ei näillä näkymin tulekaan Närpiöön tänä syksynä.

– Syyrialaisille on ollut muita ottajia. Meille tulee ilmeisesti sudanilaisia tai kongolaisia. Asiasta ei ole vielä päätöstä kuulunut, sanoo kaupunginjohtaja Hans-Erik Lindqvist.

perjantai 29. elokuuta 2014

Länsiväylä: Espoolainen kokoomuspomo: ”Miksi maahanmuuttajaperheen pitää hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella?"

Länsiväylä: Espoolainen kokoomuspomo: ”Miksi maahanmuuttajaperheen pitää hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella?" 29.8.2014

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma tyrmää ajatuksen veroprosentin korottamisesta keinona loiventaa Espoon talouden syöksyä.

– Tämänhetkisten lukujen valossa vastustamme ehdottomasti tuloveroprosentin korotusta, Kauma linjaa.

Helsingin Uutiset: Helsinkiläiskoulu haluaa yhdistyä toiseen kouluun – syynä vieraskielisten oppilaiden suuri määrä

Helsingin Uutiset: Helsinkiläiskoulu haluaa yhdistyä toiseen kouluun – syynä vieraskielisten oppilaiden suuri määrä 29.8.2014

Helsinki hakee ratkaisua koulujen eriytymiskehitykseen Pukinmäessä yhdistämällä kaksi koulua hallinnollisesti. Soinisen koulussa maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrä oli viime syksynä 63 prosenttia. Koulu halutaan liittää Pukinmäen peruskouluun, jotta oppilaaksiottoaluetta ja samalla oppilaspohjaa voidaan laajentaa.

Yle: Tutkijat ja journalistit yhteistyöhön: "Maahanmuuttokeskustelu poteroihin kaivautunutta"

Yle: Tutkijat ja journalistit yhteistyöhön: "Maahanmuuttokeskustelu poteroihin kaivautunutta" 29.8.2014
Koneen säätiön tiedote: Jakautuuko Suomi? -hankkeet tarttuvat eriarvoistumiseen

Pohjoiskarjalaiset media-alan ammattilaiset ja tutkijat yhdistävät voimansa hankkeessa, jonka toivotaan tuovan uutta näkökulmaa suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun. Tarkastelun kohteena on Lieksan somaliyhteistö.

torstai 28. elokuuta 2014

Yle: Autokoulu ei tyssää kielitaitoon – sääntöjä opetetaan vaikka piirtämällä

Yle: Autokoulu ei tyssää kielitaitoon – sääntöjä opetetaan vaikka piirtämällä 28.8.2014

Liikennekoulut ottavat maahanmuuttajat ja heidän erilaiset taustansa huomioon muun muassa opetusmateriaaleissa ja ajotunneilla. Esimerkiksi joensuulaisessa autokoulussa on ollut oppilaita yli kahdestakymmenestä maasta.

Yle: Ali matkasi maailman halki opiskelemaan Kokkolaan – ainoa yösija löytyi leirintäalueelta

Yle: Ali matkasi maailman halki opiskelemaan Kokkolaan – ainoa yösija löytyi leirintäalueelta 28.8.2014

Ulkomaalaisten opiskelijoiden asunnonhaku on tänä syksynä vaikeinta miesmuistiin Kokkolassa. Yhtenä syynä on yhden ulkomaalaisten suosiman vuokratalon, Tankkari I:n purkaminen. Yksi opiskelijoista on iranilainen Ali Bitarafan, joka saapui runsas viikko sitten Kokkolaan aloittamaan tietotekniikan opiskelua ammattikorkeakoulussa. Yllätys oli melkoinen, kun opiskelija-asuntoa ei järjestynytkään. Yösija löytyi leirintäalueen mökistä.

Yle: Suomeen muuttanut Anton: "Kun tulin Suomeen, en ajatellut saanko ystäviä"

Yle: Suomeen muuttanut Anton: "Kun tulin Suomeen, en ajatellut saanko ystäviä" 28.8.2014
Yle: Yhteishaku karsii armotta, jos suomen kielen taitoa puuttuu


Virolainen Anton Gornev muutti Suomeen kolme vuotta sitten. Tuolloin Gornev ei puhunut sanaakaan suomea. Ensimmäinen tavoite oli kielen oppiminen, sitten vasta ystävät.

Yle: Tyly arvio ulkomaalaisten rakennustyöläisten arjesta: "Lähes kaikille maksetaan liian pientä palkaa"

Yle: Tyly arvio ulkomaalaisten rakennustyöläisten arjesta: "Lähes kaikille maksetaan liian pientä palkkaa" 28.8.2014

Rakennusliiton mukaan vähintään tuhansille Suomen rakennustyömailla ahertaville ulkomaalaisille maksetaan yhä alipalkkaa. Virolaiset osaavat jo perätä oikeuksiaan, mutta kauempaa tulevien työläisten asema on tukalampi. Osa rakennustyöläisistä on hakenut rästipalkkoja oikeudenkäynnin avulla.

Talentia: Maahanmuuttoa ja politiikkaa

Talentia: Maahanmuuttoa ja politiikkaa 28.8.2014

Miksi Lieksa on noussut mamu-keskustelun kestoaiheeksi? Kesäisen hiljaisella Lieksan kaupunginraitilla ei näy maahanmuuttoongelmia.

Kaupungintalolla sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen ja johtava sosiaalityöntekijä Tarja Lehto valottavat Lieksan maahanmuuttajien kotouttamista ja sen tielle kasattuja hankaluuksia.

Karjalainen: Tutkijat ja journalistit kuvaavat Lieksan somaliyhteisöä

Karjalainen: Tutkijat ja journalistit kuvaavat Lieksan somaliyhteisöä 28.8.2014

Tutkijat ja pohjoiskarjalaiset media-ammattilaiset yhdistävät voimansa Koneen säätiön rahoittamassa hankkeessa, jossa pyritään avaamaan suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun uudenlainen, positiivinen sävy.

Aamulehti: Esitys: Tampereelle 100 kiintiöpakolaista vuosittain

Aamulehti: Esitys: Tampereelle 100 kiintiöpakolaista vuosittain 28.8.2014

Tampereen kaupunki on päivittänyt kotouttamisohjelmansa. Ohjelman päivittämisestä vastannut työryhmä päätti puheenjohtajansa, apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen (vihr), johdolla esittää, että kaupunki ottaisi vuosittain vastaan sata kiintiöpakolaista ja tekisi erillisen kansainvälisyyteen ja kansainväliseen toimintaan liittyvän ohjelman. Päivitetyn kotouttamisohjelman hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Satakunnan Kansa: Onko Pori liian köyhä – Perussuomalaiset keskusteluttavat pakolaisista

Satakunnan Kansa: Onko Pori liian köyhä – Perussuomalaiset keskusteluttavat pakolaisista 28.8.2014

Perussuomalaiset aikovat ensi maanantaina keskusteluttaa Porin kaupunginvaltuustoa kaupungin pakolaispolitiikasta.

Yle: Maahanmuuttajille suunnatuilla suomen kielen kursseilla on tunkua – Espoossa jopa puolen vuoden jonotusaika

Yle: Maahanmuuttajille suunnatuilla suomen kielen kursseilla on tunkua – Espoossa jopa puolen vuoden jonotusaika 28.8.2014

Maahanmuuttajien määrä on kasvanut nopeammin kuin kielikurssien määrärahat. Pääkaupunkiseudulla suomen kielen kursseille on paljon tulijoita ja omaa paikkaa saa nykyään jonottaa kuukausia.

keskiviikko 27. elokuuta 2014

Kaleva: Muslimien omat kriittiset äänenpainot tervetulleita

Kaleva, pääkirjoitus: Muslimien omat kriittiset äänenpainot tervetulleita 27.8.2014

Totuudenpuhujista ei pidetä, ei varsinkaan sellaisista, jotka kommentoivat omaa viiteryhmäänsä. Länsimaissa on viime vuosina törmätty ilmiöön, jossa islamia arvostelevat saavat vastaansa islamistiyhteisön raivon.

Yle: Juutalaisvastaisuus nostamassa päätään Helsingissä - "Juutalaisen päälle syljettiin"

Yle: Juutalaisvastaisuus nostamassa päätään Helsingissä - "Juutalaisen päälle syljettiin" 27.8.2014

Sylkemisen lisäksi Helsingin juutalaisen seurakunnan työntekijät ovat saaneet aggressiivisia puheluita. Tilanne on toistaiseksi kuitenkin huomattavasti rauhallisempi kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa antisemitistisiä hyökkäyksiä on pelkästään kesän aikana ollut lukuisia.

tiistai 26. elokuuta 2014

Yle: Helsinkiläisiä on houkuteltu kaduilla Syyriaan taistelemaan

Yle: Helsinkiläisiä on houkuteltu kaduilla Syyriaan taistelemaan 26.8.2014

Turkissa syntynyt helsinkiläismies kertoo, että hänet kutsuttiin Stockmannin edessä yllättäen Syyriaan sotimaan.

Helsingin keskustassa on houkuteltu ihmisiä Syyriaan taistelemaan. Suojelupoliisin tietojen mukaan ihmisiä on pysäytetty kaduilla ja ostoskeskuksissa keskustelemaan Syyriaan lähtemisestä.

Yle: "Villien" marjanpoimijoiden pelisäännöt hakusessa – marjoja muovisäkeissä ja kiviä sangossa

Yle: "Villien" marjanpoimijoiden pelisäännöt hakusessa – marjoja muovisäkeissä ja kiviä sangossa 26.8.2014

Ilman isäntäyrityksen kutsua maahan tulleet ulkomaiset poimijat eli niin sanotut "villit" marjanpoimijat aiheuttavat epäluuloja marjabisneksessä. Marjanostajat ovat kieltäytyneet ostamasta satoa, kun seasta on löytynyt kiviä tai marjat on tuotu muovisäkeissä.

maanantai 25. elokuuta 2014

Turun Sanomat: Turun vankilaan muslimien rukoushuone

Turun Sanomat: Turun vankilaan muslimien rukoushuone 25.8.2014

Lauantaina 30. elokuuta tehdään Turun vankilassa historiaa, kun Turun Islamilainen Yhdyskunta aloittaa säännölliset rukoushetkensä muslimivangeille.

Yle: Suomen kurdit osoittavat mieltään terroristijärjestö Isisiä vastaan

Yle: Suomen kurdit osoittavat mieltään terroristijärjestö Isisiä vastaan 25.8.2014

Terroristijärjestö Isisin kasvanut valta Syyriassa ja Irakissa on saanut Suomen kurdit huolestumaan. Mielenosoituksen avulla halutaan kertoa suomalaisille, että Isisin vaikutus saattaa ulottua jopa Suomeen asti.

Yle: Maahanmuuttajanuorille nuorisotakuu on koulutusta

Yle: Maahanmuuttajanuorille nuorisotakuu on koulutusta 25.8.2014

Kajaanissa syksyllä alkavan koulutuksen tavoitteena on, että jokaisella koulutukseen osallistuvalla maahanmuuttajanuorella olisi keväällä peruskoulun päättötodistus. Vastaavia koulutuksia on järjestetty aiemmin Etelä-Suomessa.

Yle: Syyrian pakolaisten ensimmäinen erä saapuu Varsinais-Suomeen iltapäivällä

Yle: Syyrian pakolaisten ensimmäinen erä saapuu Varsinais-Suomeen iltapäivällä 25.8.2014

Raisiossa on valmistauduttu Syyrian pakolaisten tuloon jo keväästä lähtien. Asunnot on kalustettu, asukkaat vielä puuttuvat.

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Helsingin Sanomat: Virolaiset pyrkivät olemaan Suomessa hyviä kansalaisia

Helsingin Sanomat: Virolaiset pyrkivät olemaan Suomessa hyviä kansalaisia 24.8.2014
Helsingin Sanomat: Yhä useampi ajaa Viron rekisterikilvin – osa kiertää veroja
Mari-Liis Jakobsonin väitöskirja: Citizenship in transformation: Political agency in the context of migrant transnationalism (pdf)

Suomessa asuville virolaisille lainkuuliaisuus merkitsee uskollisuutta Suomen valtiolle. Tämä kävi ilmi haastatteluissa, joita Tallinnan yliopiston lehtori Mari-Liis Jakobson teki väitöskirjaansa varten.

Esimerkkeinä haastateltavat mainitsivat muun muassa, että he maksavat television katselumaksua ja ovat rekisteröineet autonsa Suomessa, vaikka toisinkin voisi toimia.

lauantai 23. elokuuta 2014

Ilta-Sanomat: Kansanedustaja Mika Niikko kieltäytyi ulkomaalaisen taksikuskin kyydistä

Ilta-Sanomat: Kansanedustaja Mika Niikko kieltäytyi ulkomaalaisen taksikuskin kyydistä 23.8.2014

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko kertoo kieltäytyneensä taksikyydistä, koska kuljettaja ei tiennyt reittiä ja puhui huonosti suomea.

Iltalehti: Supo aikoo jututtaa Suomesta Syyriaan lähteneet taistelijat

Iltalehti: Supo aikoo jututtaa Suomesta Syyriaan lähteneet taistelijat 23.8.2014

Suomessa on laadittu tarkat suunnitelmat sen varalle, kun täältä Syyriaan lähteneet yli 40 ihmistä palaavat takaisin.

- Tavoitteemme on jututtaa heidät. Supo haluaa useammasta syystä tavata nämä henkilöt, vaikka näyttöä rikoksista ei olisikaan, Suojelupoliisin (Supo) viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo.

perjantai 22. elokuuta 2014

Iltalehti: Mökkimurrot yleistyneet rajusti - "Maahantulokieltokaan ei auta"

Iltalehti: Mökkimurrot yleistyneet rajusti - "Maahantulokieltokaan ei auta" 22.8.2014

Iltalehti uutisoi eilen Lounais-Suomen poliisia työllistävistä asuntovarkauksista, jotka ovat rikoskomisario Veli-Matti Soikkelin mukaan erittäin suuri yhteiskunnallinen ongelma.

Pelkästään Lounais-Suomen poliisin alueella on kevään ja kesän aikana tehty useita kymmeniä asuntomurtoja ja Soikkelin mukaan tahti on sellainen, että poliisi "on helisemässä".

Iltalehti: Toivola hämmentyi Mustan Barbaarin haastattelusta: Iski häpeä ja hämmennys

Iltalehti: Toivola hämmentyi Mustan Barbaarin haastattelusta: Iski häpeä ja hämmennys 22.8.2014

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr) hämmentyi Mustan Barbaarin haastattelusta Yle Puheessa aiemmin tällä viikolla.

Yle: Thaimaan suurlähettiläs tapaa marjanpoimijoita Ristijärvellä

Yle: Thaimaan suurlähettiläs tapaa marjanpoimijoita Ristijärvellä 22.8.2014

Thaimaan suurlähettiläs vierailee viikonloppuna Ristijärvellä Kainuussa. Suurlähettilään on tarkoitus tavata marjanpoimijoita ja tutustua heidän työhönsä marjasesongin pyörteissä. Toiveissa on saada kunnanjohtaja ja suurlähettiläs poimimaan kilpaa marjoja samalle marjamättäälle.

Karjalainen: Ensimmäiset syyrialaispakolaiset saapuvat kuun vaihteessa - "Hieno juttu, Joensuu"

Karjalainen: Ensimmäiset syyrialaispakolaiset saapuvat kuun vaihteessa - "Hieno juttu, Joensuu" 22.8.2014
Yle: Joensuuhun 30 syyrialaista kiintiöpakolaista syksyn aikana

Syyrialaisten kiintiöpakolaisten saapuminen Joensuuhun poiki toistakymmentä kysymystä torstai-iltaisessa info- ja keskustelutilaisuudessa. Pääkirjaston Muikku-salin istumapaikat loppuivatkin kesken.

Yle: Stubb: Kaksoiskansalaisuuden ehtojen kiristämistä ei ole edes harkittu

Yle: Stubb: Kaksoiskansalaisuuden ehtojen kiristämistä ei ole edes harkittu 22.8.2014

Pääministerin mukaan nyt ainoastaan selvitetään kaksoiskansalaisuudet mahdollistavan käytännön merkitystä ja vaikutuksia. Hänen mielestään käytännöstä on ollut hyötyä.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) vakuuttaa, ettei hallitus ole missään vaiheessa edes harkinnut kaksoiskansalaisuuden ehtojen kiristämistä.

Kalevi Sorsa säätiö: NordMod2030-raportti Maahanmuutto ja työmarkkinaintegraatio Pohjolassa

Kalevi Sorsa -säätiö: Maahanmuutto ja työmarkkinaintegraatio Pohjolassa 22.8.2014
NordMod2030-raportti: Innvandring og arbeidsmarkedsintegrering i Norden

Raportissa Innvandring og arbeidsmarkedsintegrering i Norden esitellään kunkin Pohjoismaan maahanmuuttohistoria, kotoutumispolitiikkaa ja niiden tuloksia etenkin työmarkkinaintegraation näkökulmasta. Lopuksi raportissa käydään läpi keskustelua ja tutkimustuloksia maahanmuuton vaikutuksista hyvinvointivaltion kestävyyteen ja kannatukseen.

HS: Epäilyjä ja suoraa rasismia: Osa asiakkaista karttaa tummaihoisia taksinkuljettajia

Helsingin Sanomat: Epäilyjä ja suoraa rasismia: Osa asiakkaista karttaa tummaihoisia taksinkuljettajia 22.8.2014
Helsingin Sanomat: Taksiasiakkaat antavat kielitaidosta risuja ja ruusuja
Helsingin Uutiset: Taksikuskin valinta tolpalla – rasismia vai asiakkaan oikeus?

Ulkomaalaistaustaiset kuskit kohtaavat epäilyjä kielitaidosta ja paikallistuntemuksesta mutta myös suoraa rasismia

Yle: Kurdinuoret kokevat Suomen kodikseen, vaikka kotimaa onkin toisaalla

Yle: Kurdinuoret kokevat Suomen kodikseen, vaikka kotimaa onkin toisaalla 22.8.2014

Aiheesta tehdyn väitöstutkimuksen mukaan kurdinuoret liittävät suomalaisuuteen tietynlaisen ulkonäön ja syntyperän.

torstai 21. elokuuta 2014

Satakunnan Kansa: Neekereitä on vain vankilassa

Satakunnan Kansa, kolumni: Neekereitä on vain vankilassa 21.8.2014

Minut hakattiin sairaalakuntoon Liettuassa keväällä 2013. Olin menossa hotellille nukkumaan, kun kaksi miestä kävi kimppuuni ulko-ovella. Nyrkinisku mursi silmäkuopan ja poskiluun.

Koska en provosoinut tai uhannut miehiä mitenkään, olen jälkeenpäin päätellyt joutuneeni rasistisen rikoksen uhriksi. Teoriaa tukee myös se, ettei taskussani ollutta lompakkoa yritetty viedä.

Verkkouutiset: Eduskuntaryhmä vaatii toimia ISIS:iä vastaan - "Suomesta lähteneet vastuuseen teoistaan"

Verkkouutiset: Eduskuntaryhmä vaatii toimia ISIS:iä vastaan - "Suomesta lähteneet vastuuseen teoistaan" 21.8.2014
Tiedote: KD eduskuntaryhmä: Kesäkokouksen kannanotot

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän mielestä kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä päättäväisiin toimiin, jotta väkivaltaisten ääri-islamilaisten ryhmien voimistuminen saadaan pysäytettyä.

keskiviikko 20. elokuuta 2014

Etelä-Suomen Sanomat: Räsänen haluaa ottaa Suomeen lisää pakolaisia

Etelä-Suomen Sanomat: Räsänen haluaa ottaa Suomeen lisää pakolaisia 20.8.2014

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) haluaa ottaa lisää pakolaisia Suomeen. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) esittää budjettiesityksessään, että Suomeen otettaisiin ensi vuonna 750 kiintiöpakolaista, kuten hallitus on aiemmin linjannut.

Räsänen haluaa nostaa pakolaisten määrän ainakin 1 050:een, mitä se oli poikkeuksellisesti myös tänä vuonna. Määrän lisäystä perusteltiin Syyrian vaikealla tilanteella.

Verkkouutiset: RKP esittää Suomen pakolaiskiintiön nostamista

Verkkouutiset: RKP esittää Suomen pakolaiskiintiön nostamista 20.8.2014

Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmä esittää, että Suomen olisi korotettava pakolaiskiintiötään.

Se, että ensi vuoden budjettiesityksessä halutaan varata varoja ainoastaan 750 kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen, ei RKP:n ryhmän mukaan ole lainkaan riittävää.

Puolueen mielestä kiintiö olisi korotettava ainakin tämän vuoden määrään, eli 1050:een.

Yle: Pietarsaaren seutu valmistautuu Syyrian pakolaisiin

Yle: Pietarsaaren seutu valmistautuu Syyrian pakolaisiin 20.8.2014
Svenska Yle: Jakobstadsregionen förbereder flyktingmottagning
Svenska Yle: Syriska flyktingar anländer till Åboregionen

Viitisenkymmentä syyrialaispakolaista saapuu syyskuun alussa uuteen turvapaikkaansa Pietarsaaren seudulle. Pakolaiset odottelevat maahanmuuttoa parhaillaan Jordaniassa. Vastaanottavissa kunnissa taas koulutetaan ystäväperheitä ja valmistellaan pakolaisille asuntoja.

tiistai 19. elokuuta 2014

Iltalehti: Sara Chafak selvisi rasismista

Iltalehti: Sara Chafak selvisi rasismista 19.8.2014

Neekeri! Tuota haukkumasanaa Sara Chafak, 23, kuuli yläasteella kyllästymiseen asti. Suomessa syntynyt ja kasvanut tyttö ei voinut ymmärtää, miksi häntä kiusattiin. Hän ei tuntenut itseään erilaiseksi.

- En onneksi koskaan päästänyt kiusaajia ihoni alle. Olin jo silloin sitä mieltä, ettei outo ulkonäköni ollut huono juttu.

Helsingin Uutiset: Ihmiskauppa yleistä pitsaravintoloissa – ”Uhri ja hyväksikäyttäjä usein samasta maasta”

Helsingin Uutiset: Ihmiskauppa yleistä pitsaravintoloissa – ”Uhri ja hyväksikäyttäjä usein samasta maasta” 19.8.2014

Suomessa on muutaman viime vuoden aikana ollut kymmenkunta oikeuteen mennyttä tapausta, jossa ravintolanpitäjä on syyllistynyt ihmiskauppaan tai kiskonnantapaiseen työsyrjintään, sanoo Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin (Heuni) tutkija Anniina Jokinen.

HS: Lähiöiden tarhoissa jopa yli puolet lapsista vieraskielisiä

Helsingin Sanomat: Lähiöiden tarhoissa jopa yli puolet lapsista vieraskielisiä 19.8.2014
Helsingin Sanomat: Vantaalla vähän erikielisiä työntekijöitä
Helsingin Sanomat: Espoolais­päiväkodissa puhutaan 20 äidinkieltä – kulttuurieroista ei tehdä numeroa

Vieraskielisten lasten määrä pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien päiväkodeissa vaihtelee rajusti.

Ennätystä saatetaan hipoa Pihapirtin päiväkodissa Kontulassa. Siellä 65 lapsesta vajaat 40 on kotoisin perheistä, joissa puhutaan jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia.

Iltalehti: Musta Barbaari palkitaan positiivisuudestaan - "Tehnyt hyvää koko Suomelle"

Iltalehti: Musta Barbaari palkitaan positiivisuudestaan - "Tehnyt hyvää koko Suomelle" 19.8.2014

Vuoden Positiivisimmaksi helsinkiläiseksi on valittu rap-artisti James Nikander eli Musta Barbaari.

Hän on tullut tunnetuksi Salil eka salil vika -kappaleellaan. Äänestäjät kuvasivat Jamesia huumorintajuiseksi oman tiensä kulkijaksi, joka toimii oivana inspiraation lähteenä ja mallina nuorille.

- Musta Barbaari näyttää esimerkkiä terveellisistä elämäntavoista ja rikkoo rasistisia ennakkoluuloja, perusteli eräs äänestäjä.

Ilkka: Hätämajoitus kelpaa vain ulkomaalaisille

Ilkka: Hätämajoitus kelpaa vain ulkomaalaisille 19.8.2014

Suomalaisille opiskelijoille ei kelpaa Seinäjoella järjestetty tilapäinen asuntopaikka.

Hätämajoitusratkaisua käytetään silloin, kun opiskelija tarvitsee ehdottomasti katon päänsä päälle. Tänä vuonna hätämajoituspaikkoja on kaksi, kun viime vuonna selvittiin yhdellä.

Pohjalainen: Pakolaisasiat pohdituttavat mustasaarelaisia

Pohjalainen: Pakolaisasiat pohdituttavat mustasaarelaisia 19.8.2014

Mustasaaren kunnanhallitus pohti eilen maanantaina kokouksessaan, otetaanko kuntaan 20 kiintiöpakolaista.

Kunnassa on jo aiemmin aloitettu selvitys Sepänkylän vapaista asunnoista, joihin pakolaiset voidaan asuttaa.

maanantai 18. elokuuta 2014

Ilta-Sanomat: Thai-poimijat vaativat korvauksia - raivostunut mies takoi autoihin lommoja

Ilta-Sanomat: Thai-poimijat vaativat korvauksia - raivostunut mies takoi autoihin lommoja 18.8.2014

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden mukaan mies löi auton konepeltiä nyrkillä.
Marjanpoiminnasta leimahti riita Kainuun Sotkamossa lauantaina.

Oulun poliisin mukaan välikohtaus syntyi, kun kaksi thaimaalaisten marjanpoimijoiden autoa ajoi sotkamolaisen miehen pihatielle.

Iltalehti: Suomeen satoja opiskelijoita Ebola-maista - THL: "Ei huolta"

Iltalehti: Suomeen satoja opiskelijoita Ebola-maista - THL: "Ei huolta" 18.8.2014

Suomalaisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin saapuu syksyllä arviolta satoja opiskelijoita Afrikan maista, joissa Ebolaa esiintyy.

Yle: Ulkomaalainen kaipaa suomalaista ystävää

Yle: Ulkomaalainen kaipaa suomalaista ystävää 18.8.2014

Ulkomaalaiselle Suomi näyttäytyy turvallisena maana, jossa on kuitenkin hankala saada ystäviä. Siitä huolimatta Suomeen halutaan usein jäädä.

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Verkkouutiset: Sunnuntaisuomalainen: Siivooja kohtaa työssään monenlaista törkyä

Verkkouutiset: Sunnuntaisuomalainen: Siivooja kohtaa työssään monenlaista törkyä 17.8.2014

Työehtosopimuksen rikkomiset ovat lisääntyneet siivousalalla viime vuosina, arvioidaan Palvelualojen ammattiliitto PAM:sta Sunnuntaisuomalaiselle.

Tyypilliset työriidat koskevat alipalkkausta ja lisien maksamatta jättämistä. Ulkomaalaisten siivoojien hyväksikäyttö lähentelee PAM:n mukaan räikeimmillään ihmiskauppaa.

lauantai 16. elokuuta 2014

Verkkouutiset: Kurdinuorille Suomi on koti, mutta suomalaisuuden muottiin on vaikea mahtua

Verkkouutiset: Kurdinuorille Suomi on koti, mutta suomalaisuuden muottiin on vaikea mahtua 16.8.2014

Suomeen lapsena muuttaneet ja maassa aikuiseksi kasvaneet kurdinuoret liittävät suomalaisuuteen tietynlaisen ulkonäön ja syntyperän. Se sulkee heiltä pois mahdollisuuden kokea itsensä suomalaisiksi.

- Suomen kielen osaaminen, maan kansalaisuus, sosiaaliset suhteet ja välittömän asuinympäristön tunteminen antavat nuorille mahdollisuuden kokea Suomen kodikseen, toteaa aiheesta väittelevä Mari Toivanen, joka on tutkinut kurdinuorten identiteettiä.

perjantai 15. elokuuta 2014

Iltalehti: Ulkopuolelle jätetty nuori vaarassa radikalisoitua

Iltalehti: Ulkopuolelle jätetty nuori vaarassa radikalisoitua 15.8.2014

Nuorten ulkopuolisuuden tunne ja turhautuminen voivat pahimmassa tapauksessa johtaa radikalisoitumiseen, sanovat suomalaistutkijat. Viimeaikaisten ääri-ilmiöiden, kuten koulusurmien sekä suomalaisten maahanmuuttajataustaisten nuorten radikalisoitumisen taustalla on usein monia syitä: koulukiusaamista, työttömyyttä, turhautuneisuutta ja juurettomuuden tunnetta.

Yle: Kemijärvi harkitsee kiintiöpakolaisten ottamista

Yle: Kemijärvi harkitsee kiintiöpakolaisten ottamista 15.8.2014

Kemijärveläiset ovat käyneet tutustumassa kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen Pudasjärvellä.

Kaupungin virkamiehet ovat selvittäneet mahdollisuuksia ottaa Kemijärvelle kiintiöpakolaisia. Idea lähti valtuustoaloitteesta, ja nyt asia on etenemässä lautakunnille ja valtuustoon vuoden lopussa.

Yle: Ebola-uhkaan varaudutaan Suomen korkeakouluissa

Yle: Ebola-uhkaan varaudutaan Suomen korkeakouluissa 15.8.2014

Lapin ammattikorkeakoulussa varaudutaan mahdolliseen Ebola-uhkaan. Ammattikorkeakouluun on tulossa afrikkalaisia opiskelijoita alueilta, joissa Ebolaan on menehtynyt ihmisiä. Lapin ammattikorkeakoulussa asia on noussut esiin alkuviikon aikana, sanoo Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela.

torstai 14. elokuuta 2014

Yle: Yrittäjä: "Jos marjanpoimijat työsuhteistetaan, suomalaiset jonottavat meille töihin"

Yle: Yrittäjä: "Jos marjanpoimijat työsuhteistetaan, suomalaiset jonottavat meille töihin" 14.8.2014

Suomessa ollaan selkiyttämässä ulkomaisten marjanpoimijoiden epäselvää asemaa. Marjayrittäjän tunnelmat ovat kaksijakoiset. Toisaalta metsästä tulee mustikkaa, toisaalta tulevaisuuteen kaavaillut suunnitelmat pelottavat.

Pohjalainen: 20 pakolaista Sepänkylään

Pohjalainen: 20 pakolaista Sepänkylään 14.8.2014

Vuodenvaihteessa Mustasaaren keskustassa saattaa asua 20 pakolaista Afrikasta. Kunnanjohtaja Rurik Ahlberg esittää maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että Mustasaari ottaa vastaan 20 kiintiöpakolaista viimeistään 31.3.2015 mennessä, ehkä jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Vihreä Lanka: Rinteen budjetti sulkee ovia pakolaisilta

Vihreä Lanka: Rinteen budjetti sulkee ovia pakolaisilta 14.8.2014

Valtiovarainministeriön viime viikolla julkistamassa budjettiehdotuksessa esitetään kiintiöpakolaisten määrän pudottamista takaisin 750:een. Syyrian sodan vuoksi tämän vuoden kiintiö nostettiin 1050:een.

Aamulehti: Poliisi nappasi lompakkovarkaat – romanialaisten kontolla 15 rikosta ympäri Suomea

Aamulehti: Poliisi nappasi lompakkovarkaat – romanialaisten kontolla 15 rikosta ympäri Suomea 14.8.2104

Sisä-Suomen poliisi pyysi 8. elokuuta yleisövihjeitä kahdesta miehestä, yhdestä naisesta ja heidän käyttämästään autosta. Epäillyt otettiin kiinni 11. elokuuta Valkeakoskella poliisille tulleen näpistysilmoituksen johdosta.

Yle: Pietarsaaren Pride-uutisointi suututtaa – lehteä syytetään hysterian ja homopropagandan levittämisestä

Yle: Pietarsaaren Pride-uutisointi suututtaa – lehteä syytetään hysterian ja homopropagandan levittämisestä 14.8.2014

Pietarsaaren sateenkaarimarssin uutisoinnista on syntynyt kohu Pohjanmaan rannikkoseudulla. Kiivastuneet lukijat ovat syyttäneet Österbottens Tidning -lehteä muun muassa ylimitoitetusta uutisoinnista ja tapahtuman mainonnasta. Lehteä on haluttu painostaa tilauksia irtisanomalla ja jopa joukkokokouksen mahdollisuutta on vilauteltu.

HS: Vuokranantaja joutui maksamaan korvausta amerikkalaisnaisen syrjinnästä

Helsingin Sanomat: Vuokranantaja joutui maksamaan korvausta amerikkalaisnaisen syrjinnästä 14.8.2014
Vähemmistövaltuutetun tiedote: Syrjintään syyllistynyt vuokranantaja maksoi hyvitystä

Suomalainen vuokranantaja on joutunut maksamaan 620 euroa hyvityskorvauksia amerikkalaisnaisen syrjinnästä, kertoo vähemmistövaltuutettu Eva Biaudetin toimisto. Vuokranantaja oli myöntänyt neuvotteluissa, että hän oli rikkonut yhdenvertaisuuslakia kieltäydyttyään vuokraamasta asuntoaan naiselle, koska tämä ei ollut Suomen kansalainen.

Kouvolan Sanomat: Uskonsota on vakava uhka

Kouvolan Sanomat, mielipide: Juho Eerola: Uskonsota on vakava uhka 14.8.2014

Pääkirjoituksessa 13.8 otti Markku Espo esille vakavan ja tärkeän ongelman. Eurooppaan muuttaneiden muslimien radikalisoituminen on paitsi maailmanpoliittinen, myös sisäiseen turvallisuutemme vaikuttava uhka.

Jos olisin omia ennustajan taitojani korostava henkilö, mainitsisin nyt, että kirjoitin itse ensimmäiset yleisönosastokirjoitukseni tästä aiheesta jo vuonna 2006. Silloin, ja vielä pitkään sen jälkeenkin, kuitattiin nyt todeksi muuttuneet näkemykseni lähinnä rasismina ja ennakkoluuloisuutena.

Kaleva: Broadcomin irtisanomiset voimaan Oulussa, irtisanotut kouluttamaan ulkomaalaisia työntekijöitä

Kaleva: Broadcomin irtisanomiset voimaan Oulussa, irtisanotut kouluttamaan ulkomaalaisia työntekijöitä 14.8.2014

Amerikkalaisyhtiö Broadcomin Oulun yksikön irtisanomisilmoitukset on jaettu maanantain ja tiistain aikana.

Irtisanomisilmoituksen on saanut jokainen Broadcomin Oulun työntekijä, joka on tavoitettu. Luottamushenkilö Lauri Louhivirran mukaan työvälineet on luovutettu pois tiistaina ja osa väestä joutui lähtemään jo maanantaina.

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kansan Uutiset: Pakolaisuus lisääntyy, Suomi pienentää kiintiötä

Kansan Uutiset: Pakolaisuus lisääntyy, Suomi pienentää kiintiötä 13.8.2014

Suomi pienentää pakolaiskiintiötään, vaikka pakolaisuus lisääntyy. Maailmassa on nyt eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa esitetään pakolaiskiintiön laskua takaisin 750 henkilöön.

Suomen Pakolaisapu kritisoi esitystä, sillä tuoreet pakolaistilastot kertovat, että maailmassa on eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan.

Etelä-Saimaa: Uskonsodan uhat hallittava

Etelä-Saimaa, pääkirjoitus: Uskonsodan uhat hallittava 13.8.2014

Lähi-idän konfliktit lisääntyvät pelottavalla vauhdilla. Ääri-islamistiset ryhmät etenevät, erityisesti Isis, joka rakentaa omaa ”valtiotaan” sisällissodassa olevaan Syyriaan ja sen partaalla horjuvaan Irakiin.

Suomenmaa: KOL-pomo Hakala: Ulkomaalaisten lukukausimaksuilla ei tienaa

Suomenmaa: KOL-pomo Hakala: Ulkomaalaisten lukukausimaksuilla ei tienaa 13.8.2014

Lapin yliopiston käytävillä ei pahemmin kansainvälisiä kasvoja tule vastaan, jos lukukausimaksut otetaan käyttöön, Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Jirka Hakala naurahtaa.

Ulkomaalaisten lukukausimaksut ovat olleet politiikassa kuuma peruna jo jonkin aikaa.

Maksut koskisivat kaavailujen mukaan ETA-maiden ulkopuolisia opiskelijoita.

Yle: Vapaaehtoiset auttavat Syyrian pakolaisia Tampereella

Yle: Vapaaehtoiset auttavat Syyrian pakolaisia Tampereella 13.8.2014

Ensimmäiset pakolaiset Syyriasta saapuivat Tampereelle viime viikolla. Yhteensä Suomi ottaa tänä vuonna vastaan 500 pakolaista, joista Tampereelle tulee 50.

tiistai 12. elokuuta 2014

Yle: Hillan ja mustikan hinta pomppasi – thai-poimijalle vähintään 1200 euroa käteen

Yle: Hillan ja mustikan hinta pomppasi – thai-poimijalle vähintään 1200 euroa käteen 12.8.2014

Hillan ja mustikan hinta on noussut viime vuodesta. Syynä on viime kesää huonompi marjasato. Marja- ja riistayhtiö Polarican Lappiin tuomat thaimaalaiset poimijat ovat saaneet tuloja suunnilleen viime vuoden verran, sanoo toimitusjohtaja Pasi Anttila. Anttilan mukaan poimijat nettoavat Lapin marjareissusta vähintään 1200 euroa.

Uusi Suomi: Kovaa tekstiä Björn Wahlroosilta: “En halua asua tällaisessa Euroopassa”

Uusi Suomi: Kovaa tekstiä Björn Wahlroosilta: “En halua asua tällaisessa Euroopassa” 12.8.2014
Sveriges Radio: Sommar i P1 med Björn "Nalle" Wahlroos (podcast)

Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos maalaa Ruotsin radion Sommar i P1 -ohjelmassa karun kuvan nykyisestä Euroopasta.

Wahlroosin mukaan talouskriisi ja poliittisten päättäjien kykenemättömyys päätöksentekoon ovat luoneet Eurooppaan muukalaisvihamielisyyttä ja rasismia, joka ruokkii populististen liikkeiden kannatusta. Hän mainitsee erikseen Ranskan äärioikeistolaisen Front National -puolueen

Savon Sanomat: Rakennusfirmat keplottelevat ulkomaalaisilla alihankkijoilla

Savon Sanomat: Rakennusfirmat keplottelevat ulkomaalaisilla alihankkijoilla 12.8.2014

– Saan enemmän palkkaa kuin kotimaassani, kuuluu tyypillinen vastaus, kun virolaiselta rakennustyöntekijältä tiedustelee hänen tienestejään. Tarkkoja lukuja on turha kysellä: suu on ja pysyy supussa.

Tässä piilee alipalkkausongelmissa pyörivän rakennusalan suurin ongelma.

– Tilanteeseen on mahdotonta puuttua. Työntekijät eivät itse valita, eivätkä suostu palkoistaan puhumaan, toteaa Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas.

Yle: Poliisi: Kokkolassa viikonloppuna tehty raiskausilmoitus perätön

Yle: Poliisi: Kokkolassa viikonloppuna tehty raiskausilmoitus perätön 12.8.2014

Poliisi pyysi aiemmin havaintoja lauantaina Kokkolassa ilmoitetusta raiskauksesta. Tutkinnan edetessä on kuitenkin ilmennyt, että ilmoitus tummaihoisesta raiskaajasta oli perätön. Asia on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

maanantai 11. elokuuta 2014

HS: Eliittiluokat vähemmistön suosikki – vanhempien ihanne on "ihan hyvä" koulu

Helsingin Sanomat: Eliittiluokat vähemmistön suosikki – vanhempien ihanne on "ihan hyvä" koulu 11.8.2014
Yle: Eliittikoulu tai huonomaineinen alue ei houkuta – "Tavallisen hyvä" koulu monelle mieluisin
MTV3: Yhä useampi valitsee erikoiskoulun - eriarvoistuuko peruskoulu?
MTV3: Koulushoppailu heikentää oppimistuloksia yhteiskunnassa

Vain harva suomalaisvanhempi haluaa panna lapsensa eliittimaineessa olevalle luokalle.

Parasta lapselle on tavallinen, "ihan hyvä" koulu. Näin vaikuttaisi ajattelevan suuri osa suomalaisvanhemmista.

Iltalehti: Näin terroristijärjestö Isis rekrytoi

Iltalehti: Näin terroristijärjestö Isis rekrytoi 11.8.2014
MTV3: Hämeen-Anttila: Islamilainen valtio ei ole realistinen
Yle: Imaami Anas Hajjar: Kalifaatti rikkoo islamin sääntöjä
Yle: Suojelupoliisi: Suomessa noin 200 henkilöllä yhteyksiä ulkomaisiin väkivaltaisiin ryhmiin
Yle: Syyriaan lähteneet suomalaisjihadistit ovat tiivis verkosto
Yle Areena: A-studio (video, 30 min)

Terroristijärjestö Isis on saavuttanut valtavan medianäkyvyyden järjestön omien propagandajulkaisujen ja yksittäisten taistelijoiden ansiosta.

Valtava medianäkyvyys on Isis-järjestölle sekä apu että taakka.

Yhtäältä näkyvyys tuo heille lisää taistelijoita, mutta toisaalta jäsenien sosiaaliseen mediaan lataaman materiaalin takia yhtenäisen julkisuuskuvan ylläpitäminen vaikeutuu.

Yle: Muslimit etsivät hautausmaata jo kuudetta vuotta – tuloksetta

Yle: Muslimit etsivät hautausmaata jo kuudetta vuotta – tuloksetta 11.8.2014

Suomen Islamilainen Neuvosto on vuodesta 2008 asti tiedustellut Uudenmaan kunnilta mahdollisuutta ostaa tontti hautausmaata varten. Toistaiseksi muslimit on haudattu luterilaisen kirkon hautausmaille perustettuihin muslimikortteleihin.

lauantai 9. elokuuta 2014

Keskipohjanmaa: Syyrialaispakolaisia syyskuussa Pietarsaaren seudulle

Keskipohjanmaa: Syyrialaispakolaisia syyskuussa Pietarsaaren seudulle 9.8.2014

Suomi nosti viime vuonna pakolaiskiintiötään 300:lla henkilöllä eli 1050:een, Syyrian kasvavan pakolaisongelman takia. Sieltä päätettiin ottaa 500 pakolaista.

Nämä ovat saaneet kuntapaikkoja eri puolilta Suomea. Valtaosa sijoitetaan suurempiin kaupunkeihin, mutta myös pienemmille paikkakunnille. Pietarsaaren seudun viisi kuntaa vastaanottaa yhteensä 40 syyrialaispakolaista. He saapuvat uusiin kotikuntiinsa syyskuun alussa.

Ilta-Sanomat: Opiskelijan kuolema helsinkiläisessä vankilassa kuohuttaa Kolumbiassa – poliisi vahvistaa: ulkomaalainen kuoli

Ilta-Sanomat: Opiskelijan kuolema helsinkiläisessä vankilassa kuohuttaa Kolumbiassa – poliisi vahvistaa: ulkomaalainen kuoli 5.8.2014

MTV3: Helsingin putkassa kuolleen kohtalosta kohu Kolumbiassa: "Murha?" 31.7.2014

Suomen poliisi ei kommentoi Kolumbian tiedotusvälineiden tietoja, joiden mukaan 26-vuotias kolumbialainen menehtyi Helsingissä, poliisin suojissa.

Kolumbiassa on noussut kohu 26-vuotiaasta kolumbialaisesta opiskelijasta, joka oli tuli opiskelemaan apurahan turvin Suomeen keväällä. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan opiskelija kuoli hämärissä oloissa Helsingissä kaksi viikkoa sitten.

Iltalehti: Jihadistit oikeutettuja Suomen sosiaaliturvaan

Iltalehti: Jihadistit oikeutettuja Suomen sosiaaliturvaan 9.8.2014
Iltalehti: Tällaisia ovat Suomen jihadistit

Monelle voi tulla yllätyksenä, että myös jihadisteiksi lähteneille ihmisille voidaan maksaa Suomesta sosiaaliturvaa.

Suomalaisen sosiaaliturvan piiriin kuuluva lapsiperhe on Kelan lakimiehen Antti Klemolan mukaan oikeutettu saamaan lapsilisiä riippumatta senhetkisestä asuinmaasta.

perjantai 8. elokuuta 2014

HS: Ulkomaalaisille miehille riittää Suomessa vientiä – "Vein ainakin yhden naisen viikossa luokseni jatkoille"

Helsingin Sanomat: Ulkomaalaisille miehille riittää Suomessa vientiä – "Vein ainakin yhden naisen viikossa luokseni jatkoille" 8.8.2014
Ilta-Sanomat: Tämän takia ei kannata valita ulkomaalaista miestä
Ilta-Sanomat: Näinkö heikkona suomalaisnaiset ovat ulkomaalaisiin? Nyt puhuu eteläafrikkalainen Thomas
Ilta-Sanomat: Tämänkö takia suomalaismiehet eivät kelpaa naisille?
Iltalehti: Miksi ulkomaalainen kiinnostaa? 11.8.2014
Ilta-Sanomat: Tämän takia naiset valitsevat ulkomaalaisen miehen: "Paljon komeampia kuin verkkarihousuiset, hikiset Suomi-äijät" 12.8.2014

Ulkomaalaisilla miehillä on vientiä etenkin pääkaupunkiseudulla ja suurissa yliopistokaupungeissa. Niissä on Väestöliiton erikoistutkijan Minna Säävälän mukaan paljon nuoria naisia, joilla on hankaluuksia löytää suomalaisista miehistä sopivia kumppaniehdokkaita.

"Nuorissa sukupolvissa alkaa olla se ongelma, että naiset alkavat olla koulutetumpia kuin miehet ja vastaavasti koulutettujen miehien löytyminen on vaikeaa. Ulkomaalaisista heitä löytyy."

Savon Sanomat: Rajoja ei voi sulkea

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Rajoja ei voi sulkea 8.8.2014

Youtubessa julkaistiin viime viikonloppuna video, jossa suomea puhuva nuori mies ylistää Isis-järjestön julistamaa kalifaattia ja islamilaista sharia-lakia. Hänen viestinsä on, että se voitaisiin ottaa käyttöön myös Suomessa.

Miehen henkilöllisyys ei ole mikään salaisuus. Hän on Abu Shuayb as-Somali, Suomessa asuneen somalialaisen poliitikon poika.

Åbo Underrättelser: SU sågar sänkt flyktingkvot

Åbo Underrättelser: SU sågar sänkt flyktingkvot 8.8.2014

SFP:s ungdomsorganisation Svensk ungdom accepterar inte att Finland sänker sin flyktingkvot nästa år.
I finansminister Antti Rinnes (SDP) budgetförslag för 2015 konstateras att kvoten är 750.

MTV3: Selvitys: Maahanmuuttajanuoret matematiikassa jopa kaksi vuotta jäljessä

MTV3/STT: Selvitys: Maahanmuuttajanuoret matematiikassa jopa kaksi vuotta jäljessä 8.8.2014
Jyväskylän yliopiston tiedote: Maahanmuuttajataustaisten nuorten matematiikkaosaaminen selkeästi muita oppilaita heikompaa
Avaimet osaamiseen ja tulevaisuuteen. Selvitys maahanmuuttajataustaisten nuorten osaamisesta ja siihen liittyvistä taustatekijöistä PISA 2012 (pdf)

Maahanmuuttajataustaisten nuorten oppimistulokset ovat muihin oppilaisiin verrattuna Suomessa huolestuttavia.

Erityisesti menestyminen matematiikassa on muita oppilaita heikompaa, kertoo Jyväskylän yliopiston ja opetusministeriön selvitys.

Aamulehti: Pakolaiskiintiö pienenee ensi vuodelle

Aamulehti/STT: Pakolaiskiintiö pienenee ensi vuodelle 8.8.2014

Pakolaiskiintiö pienenee ensi vuodelle 750 henkilöön, ilmenee valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta.

Kiintiö oli samansuuruinen myös vuonna 2013. Tälle vuodelle kiintiötä nostettiin 1 050 henkilöön.

Talouspäällikkö Jukka Aallon mukaan sisäministeriössä toivotaan, että pakolaiskiintiö voitaisiin säilyttää ensi vuonna korotetulla tasolla.

Helsingin Uutiset: Musliminuoria värvätään kauppakeskuksissa

Helsingin Uutiset: Musliminuoria värvätään kauppakeskuksissa 8.8.2014

Nuoria suomalaismuslimeja värvätään kaduilta ja kauppakeskuksista sotatoimiin Lähi-itään. Suomen islamilaisen neuvoston hallituksen puheenjohtaja, imaami Anas Hajjar kertoo, että jo alkukesästä poliisille ilmoitettiin tapauksista, joissa nuoria on lähestytty muun muassa kauppakeskuksissa.

Borgåbladet: Ungdomar kämpar tillsammans mot rasism

Borgåbladet: Ungdomar kämpar tillsammans mot rasism 8.8.2014

Främlingsfientligheten har ökat bland unga i Finland. För att råda bot på fördomarna har Finlands första antirasistiska organisation grundats.

torstai 7. elokuuta 2014

HS: Kutsuisitko kotiisi maahanmuuttajan syömään?

Helsingin Sanomat: Kutsuisitko kotiisi maahanmuuttajan syömään? 7.8.2014

Sadat ruotsalaiset ovat innostuneet illallistamaan maahanmuuttajien kanssa. Tapa sai alkunsa viime vuonna, kun ruotsia maahanmuuttajille opettava Ebba Akerman ymmärsi, ettei maahanmuuttajilla ollut minkäänlaista yhteyttä syntyperäisiin ruotsalaisiin.

"Päästämme ihmiset maahamme, mutta emme yhteiskuntaamme", hän sanoi New York Times -lehden haastattelussa viime viikolla.

Turkulainen: Kuvasiko lukija työasuun pukeutuvat kerjäläiset? Katso kuvat

Turkulainen: Kuvasiko lukija työasuun pukeutuvat kerjäläiset? Katso kuvat 7.8.2014

Useampi Turkulaisen lukija on tämän viikon aikana bongannut kaupungintalon parkkipaikalla erikoisen ilmiön. Aamulla paikalle saapuu muutama autollinen ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, jotka nousevat autosta ulos siististi puettuina ja vaihtavat auton vieressä päälleen ryysyisemmät vaatteet. Kerjäläisiksi pukeutuneet henkilöt jatkavat kulkuaan yksi kerrallaan istuinalustoineen ja pahvimukeineen kohti keskustaa. Autot jäävät kuljettajineen parkkipaikalle odottelemaan, usein koko päivän ajaksi.

Yle: 12 h työtä ja 100 kg mustikkaa – thai-poimijoille on enemmän marjaa kuin viime vuonna

Yle: 12 h työtä ja 100 kg mustikkaa – thai-poimijoille on enemmän marjaa kuin viime vuonna 7.8.2014

Marjoja välittävän yrityksen mukaan poimijat saavat Kainuussa jo paremman vastaanoton, mutta negatiivista palautetta tulee yhä.

Scandinavian Berryn Timo Karppisen mukaan tänä kesänä ei marjoista ole puutetta, vaikka mustikka kärsikin paikoitellen vähälumisesta talvesta.

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Yle: Perussuomalaisten puoluesihteeri vaatii maahanmuuton ja kehitysavun rahoituksen lopettamista

Yle: Perussuomalaisten puoluesihteeri vaatii maahanmuuton ja kehitysavun rahoituksen lopettamista 6.8.2014

Perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo vaatii hallitukselta kovia päätöksiä. Hänen mukaansa Venäjä-pakotteet uhkaavat pahimmillaan ajaa Suomen talouden konkurssiin.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo esittää kehitysyhteistyön ja maahanmuuton veropohjaisesta rahoituksesta luopumista.

Yle: Suomalainen somalipoliitikko: Isiksen jihadisti-videolla puhuu poikani

Yle: Suomalainen somalipoliitikko: Isiksen jihadisti-videolla puhuu poikani 6.8.2014
Helsingin Sanomat: Yle: Ääri-islamistien videolla esiintynyt on suomalaisen somalipoliitikon poika
Iltalehti/STT: Somaliliiton puheenjohtaja: Olen erittäin huolissani radikalisoitumisesta
Helsingin Sanomat: Syyriassa kuollut ja ääri-islamistien videolla puhunut tunsivat toisensa Espoosta
Iltalehti: Suomalaisjihadistin isä: "Anteeksi, suomalaiset" 7.8.2014
Yle: Sotilasasiantuntija: Vapaaehtoisia sotiin lähtijöitä löytyy aina 8.8.2014

Suomalainen somalipoliitikko Faisal Ali Warabe vahvistaa A-studiolle, että ääri-islamilaisen Isis-järjestön propagandavideolla puhuva suomalainen on hänen poikansa.

Viikonloppuna YouTubessa julkaistulla videolla suomea murtaen puhuva mies kehottaa suomalaisia liittymään islamilaiseen kalifaattiin. Isis ilmoitti kuukausi sitten perustaneensa islamilaisen valtion Irakissa ja Syyriassa valtaamilleen alueille.

MTV3: Musta Barbaari avautuu kirjassaan rasismista ja väkivallasta

MTV3: Musta Barbaari avautuu kirjassaan rasismista ja väkivallasta 6.8.2014

Räppäri Musta Barbaari avaa lapsuuttaan tänään ilmestyneessä kirjassaan.

Räppäri Musta Barbaari julkaisi tänään Salil eka salil vika -kirjansa. Kirjassa kehonrakennusta harrastava mies jakaa parhaita treenivinkkejään ja avaa lukijoille myös hieman menneisyyyttään.

James Nikanderina syntynyt räppäri kertoo kirjassaan asuneensa koko ikänsä Suomessa. Miehen äiti on tansanialainen ja isä suomalainen. 90-luvun alussa lapsuuttaan elänyt Musta Barbaari kertoo säästyneensä varhaislapsuudessaan syrjinnältä.

Lappeenrannan Uutiset: Hämäräperäiset ruusukauppiaat liikkuvat kaupungilla

Lappeenrannan Uutiset: Hämäräperäiset ruusukauppiaat liikkuvat kaupungilla 6.8.2014

Lappeenrannan keskustassa liikkuu ainakin kaksi ulkomaalaistaustaista ruusukaupustelijaa. Mies ja nainen työntävät lastenvaunuja ja ojentavat ohikulkijoille ruusuja – mutta ei ilmaiseksi. Kun ohikulkija on ottanut ruusun, alkaa neuvottelu hinnasta.

tiistai 5. elokuuta 2014

Yle: Poliisi varoittaa netissä väijyvistä vuokra-asuntohuijareista

Yle: Poliisi varoittaa netissä väijyvistä vuokra-asuntohuijareista 5.8.2014

Poliisin tietoon on tullut jo tähän mennessä muutamia vuokra-asuntoilmoitushuijauksia, joissa on ilmeisesti ulkomailta käsin tarjottu asuntoa vuokralle Suomessa. Niin sanottu Google-suomi ja maksun hoito ulkomaalaisen verkkopalvelimen kautta ovat saaneet suomalaisten hälytyskellot soimaan.

Ilta-Sanomat: Suomalais-kurdilainen laulaja saa tappouhkauksia musiikkivideonsa takia: "Minun piti mennä piiloon"

Ilta-Sanomat: Suomalais-kurdilainen laulaja saa tappouhkauksia musiikkivideonsa takia: "Minun piti mennä piiloon" 5.8.2014

Suomalais-kurdilainen laulaja Helly Luv on kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Naisten ja kurdien oikeuksia ajava laulaja on kuitenkin kohdannut runsaasti vihaa.

Etelä-Suomen Sanomat: Rasistin on vaikea sopeutua

Etelä-Suomen Sanomat, kolumni: Rasistin on vaikea sopeutua 5.8.2014

Kun keskustellaan maahanmuutosta, keskustellaan usein siitä, että Suomeen tulijoiden täytyisi mahdollisimman nopeasti sopeutua uuteen kulttuuriin ja ympäristöön. Kun keskustellaan kriittisesti maahanmuutosta, keskustellaan turhan usein ihonväristä. Kritiikin ja vihapuheen raja muuttuu häilyväksi.

Keskisuomalainen: Yli sata ukrainalaista hakenut turvapaikkaa Suomesta

Keskisuomalainen: Yli sata ukrainalaista hakenut turvapaikkaa Suomesta 5.8.2014

Suomi on saamassa osansa Ukrainan pakolaisista. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että tähän mennessä turvapaikkahakemuksen on jättänyt 102 Ukrainan kansalaista, kun viime vuonna hakemuksia tuli vain viisi. Valtaosa hakijoista on ollut Suomessa kausitöissä ulkoministeriön myöntämän viisumin turvin.

Yle: Esko Valtaoja: Some kaipaa keskustelua virtuaalisen nahistelun sijaan

Yle: Esko Valtaoja: Some kaipaa keskustelua virtuaalisen nahistelun sijaan 5.8.2014

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja pitää internetin keskustelupaikkoja kaatopaikkana, mutta on tyytyväinen netin rooliin tuntemusten varaventtiilinä.

Rasismin ja muun syrjinnän esiintyminen sosiaalisissa medioissa on puhuttanut ihmisiä viime aikoina. Varsinkin suomalaisen rap-artisti Mustan Barbaarin viime aikoina saama rasistinen ryöpytys mikroblogipalvelu Twitterissä on nostattu ihmisten karvat pystyyn.

Yle: Provo-oppaan kirjoittaja: Ryssävihaa en lietsoisi provosoimalla

Yle: Provo-oppaan kirjoittaja: Ryssävihaa en lietsoisi provosoimalla 5.8.2014

Jos provosoinnista keskustelunherättäjänä viehättynyt Tero Kartastenpää kirjoittaisi uuden Provo-oppaan, hän painottaisi kirjassa provokaation hallintaa. Ryssävihaa hän lieventäisi provosoimalla pelkoja vastaan.

maanantai 4. elokuuta 2014

HS: Tuplasti töissä

Helsingin Sanomat: Tuplasti töissä 3.8.2014

Kun ghanalainen Bright Korsah, 31, muutti Suomeen huhtikuussa 2011, hän oli yhdeksän kuukautta Suomen Raamattuopiston kurssilla opiskelemassa suomea ja Suomesta. Kurssin jälkeen hän kuuli, että koulun keittiöön haettiin keittiöapulaista.

"Olin niin onnellinen, kun opettaja suositteli minua ja sain työpaikan. Päätyöni on tiskaaminen, ja joskus autan kokkeja leikkaamaan vihanneksia. Pidän työstäni kovasti."

Svenska Yle: Inga "finnjävlar" till Sundom

Svenska Yle: Inga "finnjävlar" till Sundom 4.8.2014
Pohjalainen: Uudella rakennusalueella riehuu rasismi ja vihapuhe

"Kom int hiid stassfittor! Å finnjävlar... Å int na negrar heldäär!" Det står skrivet med röd sprayfärg rakt över vägen vid det nya bostadsområdet i Sundom.

Marit Nilsson-Väre, ordförande för områdeskommittén, är givetvis ledsen. Hon blev via Facebook varse om att någon har klottrat på skylten vid infarten till det nya bostadsområdet.

Yle: Hökkelileirejä Helsingissä aiempaa enemmän

Yle: Hökkelileirejä Helsingissä aiempaa enemmän 4.8.2014

Poliisi uskoo, että tiukka puuttuminen autoissa yöpymiseen on saanut Itä-Euroopan kiertolaiset majoittumaan teltoissa ja hökkeleissä pitkin kantakaupunkia. Ainoa laillinen leiripaikka kaupungissa on Rastilan leirintäalue.

MTV3: Suomea Isis-järjestön videolla puhunut supolle tuttu

MTV3: Suomea Isis-järjestön videolla puhunut supolle tuttu 4.8.2014
MTV3: Tällaisia henkilöitä lähtenyt Suomesta Syyriaan

Eilen julkaistulla Isis-terroristijärjestön videolla suomea puhuva mies on ollut suojelupoliisin tiedossa, kertoo viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Videota Rantala kuvailee tyypilliseksi propagandavideoksi, joka antaa ylioptimistisen kuvan kriisialueelta. Hän muistuttaa, että sen on tehnyt terroristijärjestö.

HS: Suomi on edelleen kaukana turvapaikkaa hakevien virrasta

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Suomi on edelleen kaukana turvapaikkaa hakevien virrasta 4.8.2014

Afrikasta Välimeren yli yrittävät ihmiset ovat ajaneet Italian vaatimaan apua muilta EU-mailta.

Italia on ollut viime aikoina se ensimmäinen kohde, jonne Välimeren yli on pyritty. Italia on joutunut pelastamaan hukkuvia mereltä ja järjestämään heille ensimmäisen suojan ja avun.

Italian vaatimukset ovat ymmärrettäviä ja pelastettavien inhimillinen hätä suuri.

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Ilta-Sanomat: Mustan Barbaarin suorat terveiset: ”Älä ole rasisti”

Ilta-Sanomat: Mustan Barbaarin suorat terveiset: ”Älä ole rasisti” 3.8.2014

Rap-kaksikko Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf olivat positiivisella meiningillä liikenteessä Blockfesteilla lauantaina.

- Kova meininki, tosi hyvä meininki. Täällä on asiallista jengiä, me rakastetaan ihmisiä ja ihmiset rakastaa meitä, Musta Barbaari kuvaili Blockfestin tunnelmia.

Hän myös paljasti, että syksyllä on tulossa uusi kappale. Musta Barbaari julkaisee myös kirjan,

Svenska Yle: Ungdomsorganisation jobbar för antirasism på gräsrotsnivå

Svenska Yle: Ungdomsorganisation jobbar för antirasism på gräsrotsnivå 3.8.2014
Hbl: Alla pratar om ras i Sverige
Åbo Underrättelser: Ungdomar organiserar sig mot rasism 4.8.2014
Nya Åland: Antirasistisk grupp på Åland

Vasabladet: Känner sig otrygg efter misshandeln 17.7.2014
Arbetarbladet: Rebecca Åkers: Rasism i handling, ord och tanke 9.7.2014
Vasabladet: Unga går samman mot rasism 1.8.2014

På söndagen grundades den första finländska antirasistiska ungdomsorganisationen, Ungdom mot rasism i Finland.

Då nittonåriga Rebecka Åkers kenyanske pojkvän misshandlades på grund av sin hudfärg för tre veckor sedan kände hon att hon måste göra något. Hon skrev en kolum om rasism som publicerades i Arbetarbladet.

Yle: Suomalainen on mukana ISIS-terroristijärjestön propagandavideolla

Yle: Suomalainen on mukana ISIS-terroristijärjestön propagandavideolla 3.8.2014
MTV3: Suomea puhuva jihadisti esiintyy Isis-järjestön videolla
Aamulehti/STT: Suomea puhuva mies terroristijärjestön videolla: "Sharia tulee Suomeenkin"

Syyriassa taisteleva islamistijärjestö ISIS yrittää saada videoillaan ihmisiä muuttamaan perustamaansa kalifaattiin.

Verkkouutiset: "Rasismista Soini ei voi päästä eroon, sillä hän hyötyy siitä poliittisesti"

Verkkouutiset: "Rasismista Soini ei voi päästä eroon, sillä hän hyötyy siitä poliittisesti" 3.8.2014

Radiopersoona ja keskustan kunnallispoliitikko Abdirahim "Husu" Husseinin mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja puolustaa lausunnoillaan Israelin harjoittamaa kansanmurhaa, eikä pääse eroon rasismista poliittisista syistä.

lauantai 2. elokuuta 2014

Ilta-Sanomat: Kerjäläisiltä härskejä hyökkäyksiä avuttomien kimppuun – poliisilta viisi vinkkiä

Ilta-Sanomat: Kerjäläisiltä härskejä hyökkäyksiä avuttomien kimppuun – poliisilta viisi vinkkiä 2.8.2014

Poliisi varoittaa yksin liikkuvia piirittävistä kerjäläisistä.

Helsingin poliisi tiedotti tällä viikolla poikkeuksellisesta yrityksestä ryöstää vanhus Helsingin keskustassa. Narinkkatorilla Kampissa rappusilla istunutta miestä oli lähestynyt kerjäläisnainen muki kädessään.

perjantai 1. elokuuta 2014

Yle: Ulkomaiset marjanpoimijat aloittaneet urakkaansa

Yle: Ulkomaiset marjanpoimijat aloittaneet urakkaansa 1.8.2014
Yle: Halvalla ostettu metsämarja kiristää markkinoita – ilmiö on suurempi Ruotsissa kuin Suomessa

Mustikkasato on kypsynyt monin paikoin poimintakuntoon Pohjois-Pohjanmaalla. Marjayritysten tuomat ulkomaalaiset poimijat ovat jo aloittaneet poimimisen. Kovinta kuhinaa metsiin odotetaan lähipäivinä ja ensi viikon alussa.

Turun Sanomat: Syyriasta Suomeen saapuvista pakolaisista puolet lapsia

Turun Sanomat: Syyriasta Suomeen saapuvista pakolaisista puolet lapsia 1.8.2014

Syyriasta Suomeen saapuvista pakolaisista puolet on lapsia, joista suurin osa on alle kouluikäisiä. Joukon nuorimmat ovat vastasyntyneitä.

Asia käy ilmi Maahanmuuttoviraston Turun Sanomille kokoamasta tilastosta. Kaikkiaan Suomeen otetaan 495 syyrialaista pakolaista.

Lasten suuri määrä johtuu siitä, että pakolaiset ovat pääasiassa nuoria perheitä.