torstai 11. joulukuuta 2014

Yle: Suomi käännytti 3-vuotiaan äitinsä kanssa kadulle

Yle: Suomi käännytti 3-vuotiaan äitinsä kanssa kadulle 11.12.2014
Yle: Karkotetut lapset

Suomi käännytti täällä syntyneen 3-vuotiaan tytön äitinsä kanssa Venäjälle vuosi sitten. Heillä ei ollut paikkaa minne mennä. Silminnäkijän toimittaja löysi heidät kadulta. Viranomaisten mukaan käännytyksessä on menetelty oikein.

Suomessa syntynyt, nyt 4-vuotias Viktoria Sattarova käännytettiin vuosi sitten kodittoman äitinsä Naylia Sattarovan kanssa Pietarin kaduille. Lapsi on ollut koditon käännytyksestä lähtien. Silminnäkijän toimittaja löysi äidin ja tytön Moskovasta. Asiasta kerrotaan torstaina Silminnäkijän jaksossa Karkotetut lapset.

Viktoria oli ollut lastensuojelutoimien tarpeessa jo Suomessa asuessaan. Lapsi poistettiin maasta äitinsä kanssa, vaikka useat henkilöt olivat ilmoittaneet lastensuojeluun huolen siitä, ettei äiti kykene huolehtimaan lapsesta.

Lapsen käännyttäminen epäinhimillisiin olosuhteisiin on sekä perustuslain että ulkomaalaislain vastaista. Lastensuojelulaki koskee myös turvapaikkamenettelyssä olevia lapsia.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo pitää käännytyspäätöstä oikeana. Hänen mukaansa päätös on tehty sillä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella.

Kadulle ei saa käännyttää

Ennen maasta poistamistaan Viktoria Sattarova eli äitinsä kanssa viitisen kuukautta vankilaolosuhteissa Helsingin Metsälän säilöönottoyksikössä. Vangitseminen perustui äidin asumiseen Suomessa ilman oleskelulupaa. Vankeusaikana lapsesta oli tehty neljä lastensuojeluilmoitusta. Helsingin pohjoinen lastensuojelu ei kuitenkaan selvittänyt lastensuojelullista tarvetta.

Vähemmistövaltuutetun ylitarkastaja Robin Harmsin mukaan lapsen käännyttäminen kadulle on paitsi epäinhimillistä myös juridisesti lain vastaista. Lapsen käännytyspäätöksessä tulee Harmsin mukaan huomioida ensisijaisesti lapsen etu.

Lapsiperheiden käännytystapauksissa tulisi Harmsin mukaan selvittää palautusolosuhteet tapauskohtaisesti, sekä tehdä maiden välistä yhteistyötä niin, että lapsi otetaan aina vastaan ja hänestä huolehditaan.

Käännytyspäätös tehdään henkilöille, jotka eivät ole saaneet Suomesta oleskelulupaa tai turvapaikkaa. Käännytyksien yhteydessä viranomaisten pitää tehdä vastaanottopäässä niin sanottu olosuhdeselvitys.

Silminnäkijän saamien tietojen mukaan Viktorian tapauksessa ei ole tehty tällaista olosuhdeselvitystä. Kukaan ei ollut heitä vastassa. Alalla työskentelevien mukaan on tavallista, että lapsia käännytetään maasta ilman yhteydenpitoa käännytettävään maahan.

4-vuotias Viktoria on majoittunut lyhyen ikänsä aikana lukuisissa väliaikaisissa paikoissa. Nyt hän majailee äitinsä mukana kriisikeskuksessa. Sieltäkin heidän täytyy lähteä kolmen päivän kuluttua. Äidillä ei ole tietoa missä lapsi seuraavat yönsä viettää.


------

Yle: Karkotetut lapset

Suomesta Venäjälle käännytetty 4-vuotias Viktoria päätyi lastenkodin kautta kadulle. Syyrian sotaa paenneet sisarukset teljettiin Suomessa vankilaan ja lähetettiin Milanon kaduille. Raportti tiukan turvapaikkapolitiikan kääntöpuolesta. Yle TV2 to 11.12.2014

Tiukalla turvapaikkapolitiikalla on kääntöpuolensa. Suomi käännyttää turvaa hakevia lapsia selvittämättä mihin he joutuvat.

Silminnäkijä päätti tutkia, mitä on tapahtunut vuosi sitten käännytetylle 4-vuotiaalle Viktoria-tytölle.

Venäjälle käännytetty Viktoria vangittiin äitinsä kanssa Helsingissä kesällä 2013. Vangitseminen perustui äidin Suomessa asumiseen ilman oleskelulupaa. Ennen käännytystä lasta pidettiin lukkojen takana vankilaolosuhteissa lähes puoli vuotta yhdessä mm. rikoksista tuomittujen miesten kanssa.

Löysimme monien mutkien kautta äidin ja tyttären marraskuisesta Moskovasta. He ovat olleet kodittomina käännytyspäivästä lähtien. Venäjällä tyttö ei ole päässyt esim. päiväkotiin, koska on ollut sielläkin laiton.

Virallisesti lasta ei ole ollut Venäjällä olemassakaan kuin vasta parin kuukauden ajan. Lapsi on ollut neljästi lastenkodissa, nyt jälleen äitinsä kanssa kadulla. Hänen elämässään ei ole ketään muuta kuin koditon äitinsä.

Tyly on ollut myös Syyrian sotaa paenneiden kahden sisaruksen kohtalo. Turvapaikkaa ei herunut. Sen sijaan heidät vangittiin Imatran poliisivankilan selleihin. Siellä heidän ei sallittu edes vaihtaa vaatteitaan, tai päästä muutamaksi minuutiksi ulos yhden hengen selleistään.
Syyrialaiset sisarukset passitettiin lopulta Suomen vankiloista Milanon kaduille. Sen jälkeen olemme menettäneet kontaktimme heihin.

Sisarukset käännytettiin Italiaan ns. Dublin-menettelyn perusteella, vaikka Italian kritisoitu turvapaikkatilanne on ollut hyvin suomalaistenkin viranomaisten tiedossa. Muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut kantaa lapsiperheiden Italiaan käännyttämistä vastaan. Se tuomitsi marraskuussa Sveitsin, joka käännytti afganistanilaisperheen Italiaan Dublin-asetuksen perusteella selvittämättä, millaisiin olosuhteisiin lapsiperhe siellä joutuu.

Lain mukaan lasta ei saa käännyttää epäinhimillisiin olosuhteisiin. Suomi noudattaa Dublin-asetusta niin sanotulla suppealla tulkinnalla. Se tarkoittaa, että haavoittuvassa asemassa oleminen tulkitaan tiukasti.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ja sisäministeri Päivi Räsänen pitävät nykyistä tulkintaa hyvänä.

Silminnäkijä kysyy, syyllistyykö Suomi päätöksissään muun muassa palautuskiellon vastaiseen toimintaan?

Toimittaja Pihla Tähtisalmi