maanantai 8. joulukuuta 2014

Yle: Brittitutkija: Suomessa vähätellään radikalisoitumisen uhkaa

Yle: Brittitutkija: Suomessa vähätellään radikalisoitumisen uhkaa 8.12.2014
Ilta-Sanomat: Liioitteliko brittitutkija radikaalien islamistien uhkaa Suomessa? - "Yhteisö on kasvanut"

Suomi yksi pahimmista ongelma-alueista Euroopassa. Suomessa taistelijoiden osuus maan muslimiväestöstä on yli kolme kertaa suurempi kuin Britanniassa, sanoo radikalisoitumista vastustavan Quilliam -säätiön johtaja Haras Rafiq.

Radikalisoitumista vastustavan Quilliam-säätiön mielestä Pohjoismaissa on jotain pielessä. ISIS-järjestö esittelee brittitaistelijoita näkyvästi propagandavideoissaan, mutta jos otetaan huomioon muslimiväestön koko, houkuttelee Syyriaan ja Irakiin lähteminen suomalaisia enemmän kuin brittejä.

– Suomi on yksi pahimmista ongelma-alueista Euroopassa. Suomessa taistelijoiden osuus maan muslimiväestöstä on yli kolme kertaa suurempi kuin Britanniassa, Quilliam -säätiön johtaja Haras Rafiq sanoo.

Britanniassa on 2,8 miljoonaa muslimia, Suomessa korkeimman arvion mukaan noin 60 000. Siksi pienikin joukko suomalaistaistelijoita heilauttaa prosenttiosuutta reilusti ylöspäin. Rafiq ei kuitenkaan usko sattumaan vaan sanoo, että Suomessa on tehty virheitä.

– Pohjoismaissa ei ole haluttu tunnistaa ja haastaa vihasaarnaajia. Joskus heidän ääri-islamistinen viestinsä ja normaali islaminusko jopa sekoitetaan keskenään. Kun puhun radikalisoitumista vastaan kuulen usein, että en ole "oikea muslimi". Islam on 1,6 miljardin ihmisen uskonto, islamismi moderni poliittinen ideologia.

Maaliskuussa Suomessa puhuneen yhdysvaltalaissaarnaaja Bilal Philipsin maahantulo on kielletty esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Australiassa. Britanniassa kielletyn Islam4UK järjestön entinen johtaja, brittisaarnaaja Anjem Choudary vieraili Suomessa vuonna 2013.

Haras Rafiqin mielestä brittitaistelijat ovat olleet tapetilla, sillä ISIS-järjestö on käyttänyt heitä aktiivisesti viestinnässään.

– ISIS haluaa näyttää, että jos demokratian kodissa kasvaneet, pidättyväisyydestä tunnetut britit voidaan radikalisoida, voidaan näin tehdä kaikille. Brittiaksentilla puhuvasta Jihadi-Johnista on tehty brändi.

Suomesta Syyriaan ja Irakiin on matkannut noin 40 henkilöä. Brittejä on 500, ranskalaisten määräksi on arvioitu yli 900.

Sopeuttaminen ainoa vaihtoehto

Britanniassa on hiljattain otettu käyttöön uusia terrorisminvastaisia lakeja. Syyriassa ja Irakissa taistelleiden paluu Britanniaan voidaan niiden nojalla estää väliaikaisesti. Haras Rafiq toivottaa palaajien pakolliset sopeuttamisohjelmat tervetulleeksi, mutta ei näe maahanpaluukieltoa järkevänä.

– Ongelma siirretään vain muualle. Kuka nämä ihmiset sitten vangitsee? Ehkä maa, jonka ihmisoikeustilanne on huonompi. He voivat myös radikalisoida maanmiehiään edelleen ulkomailta käsin internetin välityksellä.

Quilliamin-säätiön mielestä palaajat täytyy pidättää silloin, kun terrori-iskuaikeista löydetään uskottavia todisteita.

– Syyriasta ja Irakista Britanniaan palanneita on pidätetty 48 tunnin kuluessa maahan saapumisesta, koska heidän on epäilty suunnitelleen iskuja. Iskut ovat epäonnistuneet, koska turvallisuuspalvelujemme ovat tehneet hyvää työtä.

Kaksi Syyriasta palannutta 22-vuotiasta brittiä tuomittiin viime viikolla 12 vuoden vankeusrangaistuksiin terrori-iskujen suunnittelusta.

Internetin islamismi täytyy haastaa aktiivisesti

Britanniassakin radikalisoitumisen painopiste on siirtynyt internetiin, vaikka paikalliset radikaalisaarnaajat ovat olleet ongelma jo 90-luvulta alkaen. Quilliam-säätiön mielestä värväystä vastaan täytyy taistella haastamalla ääri-islamististen mielipiteiden levittäjät aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla.

– Jokaista radikaalimielipiteitä netissä julkaisevaa vastaan tarvitsemme 20 henkilöä, jotka haastavat heidän ajatuksensa aatteellisella, teologisella ja intellektuaalisella tasolla. Tämän toiminnan täytyy olla organisoitua, mutta aloitteen täytyy tulla kansalaisyhteiskunnan ei hallituksen tasolta.

Quilliam-säätiön mielestä avain onnistuneeseen radikalisoitumisen vastaiseen työhön löytyy yhteistyöstä ääriajattelua vastustavien muslimien ja kantaväestön kanssa:

– Radikalisoitumisen uhan alla oleville täytyy rakentaa vastustuskykyä islamistista ideologiaa vastaan.

Eurooppalaisten taistelijoiden kuolemat lähi-idässä voivat johtaa nostaa alueelle matkustavien määrää edelleen, sillä brittitutkimuksen mukaan läheisen ihmisen esimerkki tai kuolema on usein ratkaiseva tekijä lähtöpäätöksessä.

– Pohjois-Irlannissakin terroristit ovat perustelleet tekojaan sillä, että heidän ystävänsä tai sukulaisensa on tapettu, Haras Rafiq selittää.

Noin 30 Syyriaan ja Irakiin lähteneen britin uskotaan kuolleen taisteluissa.

Mikä Quilliam-säätiö?
- Britannian ensimmäisen moskeijan perustajan William Abdullah Quilliamin mukaan nimetty säätiö on kuuluva ääni Britannian radikalisoitumiskeskustelussa
- Sen kolme perustajaa ovat entisiä islamistisen Hizb ut-Tahrir -järjestön jäseniä, mikä antaa säätiölle uskottavuutta julkisuudessa
- Säätiötä, joka on tehnyt laajaa yhteistyötä Britannian hallituksen kanssa, on kritisoitu siitä, että se se vetää liian hanakasti yhtäläisyysmerkit radikaalien puheiden ja väkivallantekojen välille
- Säätio taistelee myös äärioikeistolaista ekstremismiä vastaan. Katuprotestiliike English Defence Leaguen johtaja Tommy Robinson katkaisi siteensä luomaansa ryhmään käytyään keskusteluja Quilliamin perustajan Maajid Nawazin kanssa


________________________________________________________

Ilta-Sanomat: Liioitteliko brittitutkija radikaalien islamistien uhkaa Suomessa? - "Yhteisö on kasvanut"

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija sanoo brittitutkijan Suomen islamistitaistelijoita koskevien kommenttien antavan ehkä väärän kuvan radikaalien muslimien määrästä.

Radikalisoitumista vastustavan Quilliam-säätiön johtaja Haras Rafiq totesi Ylen haastattelussa Syyriaan ja Irakiin taistelijoiksi lähtemisen houkuttelevan eri maiden muslimimäärät huomioon ottaen enemmän lähtijöitä Suomesta ja muista Pohjoismaista kuin Britanniasta.

– Suomi on yksi pahimmista ongelma-alueista Euroopassa. Suomessa taistelijoiden osuus maan muslimiväestöstä on yli kolme kertaa suurempi kuin Britanniassa, Rafiq totesi Ylelle.

Hänen mukaansa Suomessa on tehty virheitä radikaalin islamismin tunnistamisessa ja ongelman torjumisessa.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarinen muistuttaa radikaalin islamismin olevan Suomessa suhteellisen tuore ilmiö, josta luotettavaa tutkimustietoa on toistaiseksi kovin vähän. Suomessa muslimeja on arviolta kuutisenkymmentätuhatta, Britanniassa taas 2,8 miljoonaa. Irakiin ja Syyriaan arvioidaan lähteneen Suomesta nelisenkymmentä ja Britanniasta noin viisisataa henkilöä.

– Suomesta on lähtenyt kyllä suhteessa paljon vapaaehtoisia ja vierastaistelijoita Syyriaan, mutta ottaen huomioon Suomen muslimiväestön pienuuden, on mahdollista että se antaa vääristyneen kuvan radikaali-islamistien yhteisön koosta, Saarinen toteaa.

Saarinen ei kuitenkaan halua vähätellä ilmiön olemassaoloa.

– On selvää, että tämä yhteisö on kasvanut ja toiminut entistä aktiivisemmin Syyrian konfliktin aikana sekä muutamina vuosina ennen sisällissodan syttymistä, Saarinen toteaa.

– Haras on kyllä oikeassa siinä, että Pohjoismaissa - mukaanlukien Suomessa - ei välttämättä olla tehty tarpeeksi tämän ongelman taltuttamiseksi. Suomessa pitäisi nyt käydä avointa keskustelua erityisesti päätöksentekijöiden kesken siitä, miten radikaalin Islamin voimistumiseen tulisi reagoida, Saarinen sanoo.