keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Seura: Suomen uusnatsit väkivaltaiskujen takana

Seura: Suomen uusnatsit väkivaltaiskujen takana 3.12.2014

Jyväskylän kirjastopuukotukseen yhdistettyä miestä epäillään myös vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakson kaasuttamisesta.

Keski-Suomen käräjäoikeus on vanginnut 14. marraskuuta miehen epäiltynä osallisuudesta Jyväskylän kirjastossa tammikuussa 2013 tapahtuneeseen välikohtaukseen, joka johti yhden henkilön puukotukseen. Vangittua epäillään törkeästä pahoinpitelystä, pahoinpitelystä, poliittisten toimintavapauksien estämisen yrityksestä ja kokouksen estämisen yrityksestä.

Seuran tietojen mukaan samaa miestä epäillään myös vasemmistopoliitikko Dan Koivulaaksoa vastaan Oulussa heinäkuussa 2012 tehdystä kaasuhyökkäyksestä.

Vangittu mies on yksi kolmesta Koivulaakson, Mikael Brunilan ja Li Anderssonin kirjoittaman Äärioikeisto Suomessa -kirjan tiimoilta järjestettyyn keskustelutilaisuuteen pyrkineistä. Pullokassilla varustautuneen miesjoukon matka katkesi keskustelutilaisuuden ovella käytyyn käsirysyyn, jonka seurauksena yhtä järjestyksenvalvojaa puukotettiin selkään.

Poliisi sai nopeasti kiinni kaksi sisään tunkeutujista. Kolmas miehistä pidätettiin vasta marraskuussa kun Kuopion poliisi otti hänet sattumalta kiinni toisen operaation yhteydessä. Miehen pakoilu on viivästyttänyt tapausten tutkintoja lähes kahdella vuodella.

Oulun kaasuhyökkäys tapahtui ennen homo-, trans- ja bi-pakolaisten asemaa käsitellyttä keskustelutilaisuutta, jossa Koivulaakso oli puhumassa. Häntä kaasutettiin pippurisumutetta muistuttavalla aineella lähietäisyydeltä silmiin.

Kaksi Jyväskylän kirjastokahakasta aiemmin kuulusteltua on useissa tiedotusvälineissä yhdistetty Suomen Vastarintaliike -nimiseen (SVL) kansallissosialistiseen järjestöön. Seuran tietojen mukaan nyt vangittu kolmas epäilty on järjestön aktiiveja. Hän muun muassa kirjoittaa säännöllisesti artikkeleita Vastarintaliikkeen verkkosivuille.

Suojelupoliisi määrittelee ekstremistikatsauksessaan SVL:n ”demokratianvastaiseksi” ja ”militantiksi” järjestöksi. Vaikka Supo ei usko kansallissosialismin vetoavan laajaan kannattajajoukkoon, järjestöä pidetään ”potentiaalisesti vaarallisena”.

”Pienikin joukko asialleen omistautuneita ja suunnitelmalliseen toimintaan sitoutuneita ekstremistejä voi aiheuttaa jopa yhteiskunnallisesti merkittäviä turvallisuusuhkia”, Supon raportissa sanotaan.

”Todennäköisemmät uhat ovat kuitenkin lievempiä ja paikallisia, kuten eri vähemmistöryhmiin kohdistuvat väkivallanteot.”

Seura selvitti SVL:ään kytkeytyvien henkilöiden rikoshistoriaa eri käräjäoikeuksista. Tulosten mukaan useilla liikkeessä toimivilla on pahoinpitelytuomioita.

Lue lisää Suomen Vastarintaliikkeen toimijoiden rikoshistoriasta Seurasta 49/2014.