tiistai 4. marraskuuta 2014

Yle: Yliopistojen opettajat ja tutkijat tyrmäävät suunnitelmat ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista

Yle: Yliopistojen opettajat ja tutkijat tyrmäävät suunnitelmat ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista 4.11.2014
Kansan Uutiset: ”Osoitus tempoilevasta korkeakoulupolitiikasta”

Ulkomaisista opiskelijoista on yhteiskunnalle hyötyä, vaikka heidät koulutettaisiin julkisin varoin, yliopisto-opettajien ja tutkijoiden liitot toteavat. Hallitus kaavailee vähintään 4 000 euron lukukausimaksua EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen tuleville opiskelijoille.

Yliopistojen opettajat ja tutkijat tyrmäävät hallituksen kaavailut ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuille. Hallitus suunnittelee vähintään 4 000 euron lukukausimaksuja Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta Suomeen tuleville opiskelijoille.

Tieteentekijöiden liitto ja Yliopistojen opetusalan liitto YLL muistuttavat vuosien 2012–2014 maksukokeilusta, joka ei tuottanut taloudellista voittoa, vaan lisäsi byrokratiaa ja epätasa-arvoa.

Liittojen mukaan maksut vähentävät ulkomaisten opiskelijoiden määrää Suomessa ja vahingoittavat yliopistojen kansainvälistymistä, jota tarvitaan tutkintojen laadun parantamiseen. Erityisesti maksut karsisivat tulijoista kaikkein köyhimmistä maista.

– Tällä hetkellä kolme neljästä ulkomaalaisesta opiskelijasta tulee Suomeen EU/ETA-alueen ulkopuolelta. Tämän määrän romahduttamisen ei pitäisi olla suomalaisen koulutuksen intresseissä, liitot kirjoittavat tiedotteessa.

Tieteentekijöiden liitto ja Yliopistojen opetusalan liitto toteavat, että ulkomaalaiset opiskelijat hyödyttävät kansantaloutta selvästi, vaikka heidän opiskeluaan tuettaisiin julkisin varoin. Hyötyä saadaan Suomeen työllistyvien opiskelijoiden verotuloista ja heidän suomalaisille yritykselle antamastaan osaamisesta.

Euroopassa on Suomen lisäksi kaksi maata, joissa ei peritä lukukausimaksuja: Norja ja Islanti.

___________________________________________


Kansan Uutiset: ”Osoitus tempoilevasta korkeakoulupolitiikasta”

Yliopistojen opettajat tyrmäävät lukuvuosimaksut.

Hallitus aikoo esittää korkeakouluihin vähintään 4 000 euron lukuvuosimaksuja EU/ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille. Yliopistojen opettajia ja tutkijoita edustavat liitot Tieteentekijöiden liitto ja Yliopistojen opetusalan liitto (YLL) muistuttavat, että vuosina 2010–2014 järjestetty maksukokeilu ei tuottanut taloudellista voittoa, mutta lisäsi byrokratiaa ja epätasa-arvoa.

Liittojen kannanoton mukaan on täysin väärä lähtökohta pakottaa yliopistot perimään maksuja, jotka vahingoittavat niiden kansainvälistymistä. Suomalaisten yliopistojen kotikansainvälistyminen on äärimmäisen tärkeää tutkintojen laadun kannalta.

Hallitus toteaa itsekin esityksensä perusteluissa, että ulkomaalaisten opiskelijoiden määrän vähenemisellä voi olla kielteisiä vaikutuksia joidenkin suomalaisten korkeakoulujen kansainvälistymiselle.

Liittojen mielestä esitys opiskelijamaksujen perimisestä on myös osoitus tempoilevasta korkeakoulupolitiikasta. Yliopistojen rahoitusmalli on juuri uusittu ja siinä yliopistoja on määrä palkita kansainvälisten opiskelijoiden suorittamista tutkinnoista.

Karsii tulijoita köyhimmistä maista
Tällä hetkellä kolme neljästä ulkomaalaisesta opiskelijasta tulee Suomeen EU/ETA-alueen ulkopuolelta. Tämän määrän romahduttamisen ei pitäisi olla suomalaisen koulutuksen intresseissä, liitot toteavat. Esitys maksuista karsii tulijoita erityisesti kaikkein köyhimmistä EU/ETA-alueen ulkopuolisista maista. Heidän karsimiseensa johtavat toimenpiteet eivät ainakaan paranna Suomen mainetta koulutuksellisesti tasa-arvoisena maana.

Liittojen mielestä yliopistojen tulisikin nyt ennen kaikkea voimakkaasti kehittää kansainvälisiä maisteriohjelmia ja vahvistaa kansainvälisten opiskelijoiden vuorovaikutusta suomalaisten opiskelijoiden ja yhteiskunnan kanssa. Ulkomaalaisten opiskelijoiden määrän väheneminen tekisi joistakin yliopistoille eniten kansainvälisyyttä tuovista ohjelmista jatkossa ”kannattamattomia”.

Hyödyttävät kansantaloutta
Hallituksen esityksessä ohitetaan liittojen kannanoton mukaan tuoreet selvitykset ulkomaalaisten opiskelijoiden merkityksestä kansantaloudelle. Eri Euroopan maissa tehtyjen selvitysten mukaan ulkomaalaiset opiskelijat hyödyttävät selvästi kansantaloutta, vaikka heidän opiskeluaan tuettaisiinkin julkisin varoin. Hyöty kertyy maahan jäävien ja työllistyvien opiskelijoiden verotuloista sekä heidän suomalaisille yrityksille tuomastaan osaamisesta.

Ne pitävät ajatusta kehitysyhteistyövarojen käyttämisestä kansainvälisten opiskelijoiden apurahoihin ala-arvoisena yrityksenä leikata kehitysyhteistyön määrärahoja. ”Globaali vastuuntunto on maan hallitukselta pahan kerran hukassa.”

Esityksen ainoina valopilkkuina liitot pitävät stipendijärjestelmää sekä ajatusta verohelpotusten tarjoamisesta opiskelujen jälkeen Suomeen työllistyville.