maanantai 10. marraskuuta 2014

Yle: Pankeissa tylyä kohtelua: ulkomaalaisten paperit eivät kelpaa, tiliä ja tunnuksia ei anneta

Yle: Pankeissa tylyä kohtelua: ulkomaalaisten paperit eivät kelpaa, tiliä ja tunnuksia ei anneta 10.11.2014

Pankkitili ja etenkin verkkopankkitunnukset ovat Suomessa lähes välttämättömiä jokapäiväisessä elämässä. EU:n ulkopuolelta Suomeen asumaan saapuneilla ulkomaisilla henkilöillä on usein suuria vaikeuksia verkkopankkitunnusten ja jopa pankkitilin avaamisessa. Hämeeseen muuttanut mies kertoo taistelustaan pankkiasioiden hoitamiseksi.

Hämeeseen muuttanut mies yritti suomalaisen vaimonsa kanssa saada pankkitiliä ja nettipankkitunnuksia yhteiseen tiliin. Vaimolla oli jo tili pankissa. Ei onnistunut.

– Menimme sitten vaimoni kanssa toiseen pankkiin. Siellä virkailija alkoi kysellä huumausainesalakuljetuksista ja rahanpesusta. Tuntui kuin olisin poliisikuulustelussa ja epäiltynä jostakin rikoksesta.

– Siten kysyin, aiotteko antaa minulle pankkitilin, pankkikortin ja nettipankkitunnukset. He sanoivat, että emme, ellei sinulla ole virallista suomalaista henkilöllisyyskorttia.

Pankit vetoavat lakiin vahvasta sähköisestä tunnistamisesta. Periaatteessa verkkopankkitunnukset pankista saa, kunhan pystyy osoittamaan henkilöllisyytensä. Siis periaatteessa.

Aina eivät edes viralliset paperit riitä

Kyseisellä miehellä on nykyaikainen passi, pitkäaikaiseen oleskeluun oikeuttava niin sanottu A-oleskelulupa, verokortti ja sosiaaliturvatunnus. Nyt hänellä on myös poliisin myöntämä henkilöllisyyskortti, mutta verkkopankkitunnuksia hän ei ole henkilökortin ostamisenkaan jälkeen saanut.

Eikä hämäläismies ole ainoa. Vähemmistövaltuutetun toimistosta kerrotaan, että heille on tullut runsaasti yhteydenottoja asiaan liittyen. Kaksi tapausta, joissa on kyse EU-kansalaisista, on viety syrjintälautakuntaankin, josta tuli asianomaisille pankeille uhkasakkotuomiot. Toinen pankeista on kuitenkin valittanut asiasta, joten se tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Toista vuotta elämää ilman pankkitiliä

Verkkopankkitunnuksia tai pankkikorttia ilman kyllä elää, mutta vaikeaa se on. Viranomaisetkin vaativat niitä, puhumattakaan lukuisista palvelujen tarjoajista bensapumpuista valtion rautateihin. Pankkitili tarvitaan yleensä myös työpaikkaan.

– Ilman pankkitiliä ja verkkopankkitunnuksia elämä on hyvin vaikeaa. Se tekee myös vaikeaksi integroitua osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Koska pankkipalvelut ovat peruspalveluja, mielestäni kaikille kansalaisille tulisi taata mahdollisuus pankkitiliin, pankkikorttiin ja nettipankkitunnuksiin, toteaa yli vuoden Suomessa asunut mies.

Pankeilla perusteensa tarkkuuteen

Miehellä oli vaikeuksia asioinnissa muun muassa Etelä-Hämeen Osuuspankin kanssa. Pankinjohtaja Janne Vaittinen kuitenkin sanoo, että pankkitilin ja pankkikortin saa passilla.

Verkkopankkitunnukset ovat kuitenkin eräänlainen sähköinen tunnistuskortti, ja siihen tarvitaan poliisin henkilöllisyystodistus. Jos se on, verkkopankkitunnukset saa, vakuuttaa Vaittinen:

– Mitä tulee näihin verkkopankkitunnuksiin, niin siinä on se, että se poikkeaa täysin pelkästä pankkitilistä ja pankkikortista. Verkkopankkitunnukset ovat vahvan sähköisen tunnistamisen väline. Pankki myöntää asiakkaalle välineen, joka on ikään kuin asiakkaan sähköinen henkilöllisyystodistus esimerkiksi viranomaisiin päin, kuten verottaja, Kela ja erilaiset eläkevakuutusyhtiöt. Se antaa suuria vaatimuksia niitten tunnusten myöntämiselle, ja henkilöllisyyden todistaminen täytyy näin ollen olla täysin kiistaton. Asiat täytyy tietysti myös muuten olla hoidettu hyvin, selittää Janne Vaittinen suomalaista käytäntöä.

– Meillä tosiaan passi ja poliisin antama henkilöllisyyskortti ovat riittävä todiste verkkopankkitunnuksiin silloin, kun henkilö oleskelee Suomessa, vakuuttaa Vaittinen.

Hämäläismies ei ole yksin ongelmiensa kanssa

Vähemmistövaltuutetun toimistossa tunnetaan ulkomaalaisten vaikeudet saada Suomessa joustavia pankkipalveluja. Muualla Euroopassa ei vastaavaa ongelmaa ole. Jos EU-kansalaiset kulkevat Suomessa pankkipalveluiden toisessa luokassa, matkustaa EU:n ulkopuolelta tuleva yhteiskunnan kolmannen luokan puupenkeillä, mikäli Vähemmistövaltuutetun toimiston tietoihin uskoo.

Hämäläismiehen pankkikokemukset viittaavat syrjintään:

– Hän otti passini ja alkoi heilutella sitä ja kertoi, että tässä on syy. Silloin tajusin, että syy on ilmeisimmin siinä, että en ole Euroopasta, että olen afrikkalaisesta maasta enkä ole tyypillinen valkoinen ihminen.