torstai 20. marraskuuta 2014

Yle: Maahanmuuttajayrittäjät: Suomessa on hyvä yrittää

Yle: Maahanmuuttajayrittäjät: Suomessa on hyvä yrittää 20.11.2014

Maahanmuuttajayrittäjät eivät liity suomalaisyrittäjien valituskuoroon yrittämisen vaikeudesta Suomessa. Monella maahanmuuttajalla on huomattavasti karumpia kokemuksia yrittämisestä lähtömaassaan kuin Suomessa.

Jotkut suomalaiset yrittäjät valittavat, että Suomessa on vaikea yrittää. Mutta onko näin? Asiaa voi yrittää selvittää esimerkiksi maahanmuuttajayrittäjiltä, joilla on kokemusta yrittämisestä myös lähtömaissaan.

Turkkilaisella kolmannen polven leipurilla Levent Gulerilla on ollut kolme vuotta leipomo ja Violet-kahvila Lappeenrannassa. Nyt mies on laajentamassa toimintaansa toisella lounaskahvilalla Lauritsalan kaupunginosassa.

Gulerin mukaan Suomessa on hyvä yrittää.

– Turkissa on minusta vaikeampaa yrittää kuin Suomessa. Suomessa on vaikea aloittaa, mutta sen jälkeen kaikki on helppoa. Jos liike menee hyvin, niin sitten ei ole vaikeaa, Guler sanoo.

Pankki ei antanut lainaa

Gulerin alkuvaikeudet voi ymmärtää. Suomessa tarjotaan paljon tukea juuri aloittaville yrittäjille, mutta esimerkiksi lainaa tuntemattomalle ulkomaalaiselle yrittäjälle pankista ei herunut.

– Aloitin omalla rahalla, koska pankki ei antanut rahaa. Nyt on helppoa, kun liike on pyörinyt jo kolme vuotta ja pankki uskoo sinua ja antaa lainaa.

Gulerilla on neljä työntekijää ja laajennuksen myötä tulee vielä neljä lisää. Kokemusta on siis myös työvoiman palkkaamisesta Suomessa.

Miten hän suhtautuu suomalaisten yrittäjien ikuisiin valituksen aiheisiin sääntelyyn, byrokratiaan, työvoiman palkkaamisen kalleuteen ja sosiaalikuluihin.

– Kaikki tuo on Turkissa vaikeampaa, Guler sanoo.

Hän huomauttaa, että Suomessa säännöt toimivat ja korruptio ei ole samanlainen ongelma kuin Turkissa.

Työvoimakustannukset kohtuulliset Suomessa

Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta valmistunut kiinalainen Xing Shillä on omistajana tai osakkaana kolmessa yrityksessä Suomessa: Easy China on konsulttiyritys, NordicSetGreen vie suomalaista ympäristöteknologiaa Kiinaan ja China Liangtse Wellness on kiinalainen hoitola Lappeenrannassa.

Shi on aikaisemmin toiminut usean vuoden ajan yksityisyrittäjänä Shanghaissa Kiinassa. Shin mukaan ainakin tuolloin vasta kehittymässä ollut sääntely oli riski yrittäjälle, koska säännöt saattoivat yhtäkkiä muuttua.

Suomessa sen sijaan säännöt ovat selvät.

– Suomessa sääntely on jo valmista. Se auttaa minua liiketoiminnassani, koska minun pitää vain noudattaa sääntöjä ja kaikki menee hyvin, Shi sanoo.

Kiinalaisen yrittäjän mukaan edes työvoimakustannukset eivät Suomessa ole enää niin hirvittävät Kiinaan verrattuna.

– Työvoimakustannukset ovat nousseet erittäin paljon Kiinassa. Tilanne on nyt ihan toinen kuin aikaisemmin. Työvoimakustannukset Suomessa ovat tähän verrattuna mielestäni kohtuullisella tasolla.