sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Vantaan Sanomat: Virolaisnainen: Hyssyttely ei auta maahanmuuttajaa

Vantaan Sanomat: Virolaisnainen: Hyssyttely ei auta maahanmuuttajaa 9.11.2014

Erika Vassiljeva on tehnyt paljon hommia, jotta saisi töitä. Jotkut maahanmuuttajat kuitenkin pelkäävät työllistymistä uudessa maassa.

Virosta Vantaalle kotiutunut Erika Vassiljeva kuvailee itseään sanoilla periksiantamaton ja suorasanainen. Eikä hän puhu palturia.

Vassiljeva muutti Suomeen vuonna 1996 ja on siitä asti tehnyt uupumatta töitä sen eteen, että saisi tehdä töitä.

– Virossa opiskelin teknikko-suunnittelijaksi ja olin 20 vuotta töissä energia-alalla. Suomessa olen opiskellut kaksi tutkintoa. Niiden lisäksi olen käynyt kielikursseja, työhön valmentavia kursseja ja yrittäjäkurssin.

Opinnot eivät kuitenkaan ole olleet menolippu menestykseen.

– Vaikka maahanmuuttajalla olisi enemmän koulutusta kuin kantasuomalaisella, hän jää silti aina kakkoseksi, pohtii Osaavat naiset -projektissa työskentelevä Vassiljeva.

Projektin tavoitteena on auttaa pitkäaikaistyöttömiä maahanmuuttajanaisia työllistymään.

Kokemiaan vastoinkäymisiä Vassiljeva ei muistele katkerana, eikä anna niiden lannistaa. Ei, vaikka hän on joutunut viemään työssä kohtaamansa syrjinnän jopa oikeuteen asti.

– Joitain on suututtanut se, että olen ollut valmis tekemään enemmän kuin he.

Uuttera nainen on ollut valmis työttömänäkin maksamaan itse opinnoistaan.

– Suoritin Markkinointi-instituutissa toimistosihteerin tutkinnon. Maksoin opinnot itse. Onneksi mieheni oli silloin töissä ja sain maksaa laskun erissä.

Hankalistakin asioista on puhuttava, sanoo Vassiljeva. Vain niin voi odottaa muutosta. Hän nostaa pöydälle vaietun aiheen.

– Maahanmuuttajataustaisia asiakkaita jännittää, että heillä ei ole riittävää suomen kielen taitoa ja koulutusta. Sen takia on tärkeää, että tarjotaan tukea suomen kielen vahvistamiseksi ja kannustetaan rohkeasti työnhaussa.

– Työpaikkaan menemisen pelko saattaa olla syynä myös silloin, jos maahanmuuttaja väittää, ettei voi mennä töihin jonkin olemattoman sairauden takia, hän lisää.

Moiseen puuttuminen ei Vassiljevan mielestä hyödytä ketään, ei edes työtöntä.

– Moni asiakkaani on kiitellyt minua myöhemmin, kun olet kannustanut heitä töihin tai työkokeiluun, vaikka työllistyminen on kovasti pelottanut heitä.