tiistai 25. marraskuuta 2014

Uusi Suomi: Julmalla terroristijärjestöllä ”jäseniä joka paikassa” – Myös Suomessa?

Uusi Suomi: Julmalla terroristijärjestöllä ”jäseniä joka paikassa” – Myös Suomessa? 25.11.2014

Terroristijärjestö Isisin hyökkäyksistä kärsineitä kurdeja pakolaisleireillä hoitanut lääkäri Havar Morad ja ruotsalainen kurdi Evelyne Shna Aram ovat huolissaan Isisin tekemistä tuhoista Lähi-idässä ja radikaalin ideologian leviämisestä ympäri maailmaa.

Moradin ja Aramin mukaan Isisillä on kannattajia joka puolella. Isisillä tiedetään olevan hiljaisia soluja Ruotsissa ja Norjassa. Moradin ja Aramin mukaan ei ole poissuljettua, että Isisin kannattajia olisi myös Suomessa.

–Ideologialla on seuraajia Ruotsissa, Briteissä, Saksassa. Onko heitä Suomessa, en tiedä. He itse sanovat, että heillä on soluja ja jäseniä joka paikassa, jotka odottavat hyökkäyksiä. Näin he itse kertovat, Morad sanoo Uudelle Suomelle.

–Ehdottomasti. Elämme globaalissa maailmassa. Isisin kannattajilla on passit. He voivat matkustaa mihin tahansa. Heillä on sympatioita kaikissa maissa. Tämä ei ole vain jossain kaukana ja tämä voi päättyä miten tahansa, Aram sanoo Uudelle Suomelle.

Aramin mielestä tuntuu uskomattomalta, että kukaan sympatisoi Isisiä, joka tekee ”hirveitä rikoksia”.

–He tappavat pieniä lapsiakin, raiskaavat naisia ja ottavat naisia seksiorjiksi. Silti heitä kohtaan on paljon sympatioita, koska ihmisiä aivopestään. Isis kertoo, että media maalaa heistä pahaa kuvaa, ja väittävät etteivät ole pahoja, Aram sanoo.

Monet lähtevät Syyriaan ja Irakiin taistelemaan Isisin kanssa siinä luulossa, että he saavuttavat jotain hyvää, mutta he ovat ”täysin aivopestyjä”, Aram kertoo. Hän korostaa, että Isis on hyvä suostuttelemaan erityisesti nuoria puolelleen.

Isisin tukijoiden ja muiden muslimien välillä tapahtuu Aramin mukaan konflikteja kaikkialla maailmassa, koska ”radikalisoituneisuus leviää ja pahenee koko ajan”.

Aram korostaa, että monet muslimit eivät pidä Isisin tukijoita edes muslimeina.

Aram ja Morad pitävät Yhdysvaltojen taistelua Isisiä vastaan hyvänä asiana, ja toivovat, että myös muut länsimaat puuttuisivat tilanteeseen.

–Euroopan maiden pitää herätä, ja ymmärtää, että jotain pitää tehdä, Aram sanoo.

–Jos länsimaat haluaa pysäyttää terrorismin, niiden pitää lopettaa sellaisten valtioiden tukeminen, jotka tukevat terroristeja. Esimerkiksi Turkki on Nato-maa, mutta se tukee enemmän tai vähemmän avoimesti Isisiä. Samoin Qatar ja Saudi-Arabia. Nämä ovat länsimaiden liittolaisia, ja ne tukevat Isisiä, Aram kertoo.

Hänen mielestään EU:n pitäisi asettaa painetta Turkille ja antaa aseellista suojelua Isisin hyökkäyksistä kärsiville kurdeille.

Aramin mukaan jo 1,5 miljoonaa kurdia on joutunut jättämään kotinsa Isisin hyökkäysten takia. Moradi työskenteli vapaaehtoisena lääkärinä Pohjois-Irakissa 17 000 pakolaisen leirissä.

–Isoin huoleni on, että talvi tulee, ja he tarvitsevat apua. Siellä tarvitaan vaatteita, ruokaa ja lääkkeitä, Moradi sanoo.

Tilanne pakolaisleireillä on Moradin mukaan karu. Ihmiset asuvat teltoissa, itse rakentamissaan majoissa ja osittain sortuneissa, keskeneräisissä taloissa. Lääkäreillä ei ole kunnollisia työtiloja ja välineitä.

Uusi Suomi tapasi Moradin ja Aramin Helsingissä maanantaina.