keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Länsi-Savo: Pertunmaa saa kevättalvella uusia asukkaita Lähi-idästä

Länsi-Savo: Pertunmaa saa kevättalvella uusia asukkaita Lähi-idästä 26.11.2014

Pertunmaan kunnanvaltuuston maaliskuinen päätös kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta konkretisoituu vasta ensi vuonna.

Maahanmuuttosihteeri Pia Koivisto vahvistaa, että pakolaiset saapuvat Pertunmaalle todennäköisesti kevättalven aikana.

- Pertunmaalle muuttaa kunnan päätöksen mukaisesti 20-30 afgaanipakolaista.

Koivisto on vaitonainen siitä, ketä Pertunmaan kunnan uudet asukkaat ovat eikä halua puhua esimerkiksi kielitaidoista tai lasten määrästä. Maahanmuuttosihteeri vetoaa viranomaisen vaitiolovelvollisuuteen.

- Pakolaiset ovat perheitä, mutta enempää en halua kertoa. Kaikilla ihmisillä yksityisyyden suoja, Koivisto sanoo.

Pertunmaan kunta ostaa kotouttamispalvelut Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen maahanmuuttotoimistolta, jossa valmistelut pakolaisten vastaanottamiseksi on aloitettu. Loppuvuoden aikana Pertunmaalta varataan kaikille sopivat asunnot, jotka laitetaan valmiiksi asuinkuntoon. Koiviston mukaan kyseessä on vakiintunut käytäntö.

Mikkelin maahanmuuttotoimisto rekrytoi parhaillaan uutta työntekijää, jonka pestiin kuuluu nimenomaan Pertunmaan pakolaisten kotouttamistyö. Työntekijä aloittaa alkuvuodesta.

Piia Koiviston mukaan työntekijä sijoittuu fyysisesti Pertunmaalle, mutta ei voi hoitaa kaikkea yksin.

- Kotouttaminen on yhteistyötä, johon tarvitaan meidän ja kunnan työntekijöiden panosta sekä tietenkin pakolaisten omaa osallistumista.

Koivisto toivoo, että Pertunmaalla ilmapiiri on vastaanottavainen. Kotouttamiseen kaivataan mukaan myös kolmatta sektoria eli yhdistysten ja järjestöjen ihmisiä. Esimerkiksi vapaaehtoista tukiperhetoimintaa yritetään saada käyntiin Pertunmaallakin.

- Pertunmaalla on hyvät eväät kotouttamiseen. Pieni kunta voi olla turvallisena ympäristönä parempi paikka ihmiselle, jonka täytyy oppia uudessa maassa ja kulttuurissa kaikki asiat alusta.