sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Kymen Sanomat: Edes terroristin kotiinpaluuta ei voi estää

Kymen Sanomat: Edes terroristin kotiinpaluuta ei voi estää 9.11.2014

Kotkassa syntynyt nuori mies lähti Syyriaan taistelemaan. Hänen epäillään liittyneen Isis-järjestön riveihin ja hänet on laitettu terrorismilistalle Isossa-Britanniassa.

Suomessa häntä ja hänenkaltaisiaan pidetään uhkana, joka pitää sulkea rajojemme ulkopuolelle. Jos Syyriassa taistelleita päästetään palaamaan, heidän ajatellaan ryhtyvän välittömästi terroritekoihin. Vaatimuksia rajojen sulkemisesta on esitetty sisäministeri Päivi Räsästä (kd.) myöten.

Kaikki Syyriaan lähteneet eivät ole menneet harjoittamaan terrorismia. Ennen kesää 2014 diktaattori Bašar al-Assadin vastustajia maalattiin vielä hirmuhallinnon sortaman kansan puolustajiksi.

Vuosia kytenyt Isis nousi isoihin otsikoihin vasta kesäkuun suurhyökkäyksen ja elokuisten hirmutekojen vuoksi. Samalla Syyrian sisällissodan alkuperäinen tarkoitus unohtui.

Muistin virkistyksenä toimii Talal Derkin dokumenttielokuva Return to Homs, joka kuvaa vastarintataistelijoiden elämää. Elokuvan päähenkilöinä on homslainen kolmikko: lääkäri, journalisti ja jalkapalloilija.

Dokumentissä rauhanomaisista protesteista alkanut sota kasvattaa nuorista miehistä kaupunkisissejä. Taistelun tiimellyksessä kuvioihin tulee myös islam. Kun ystävät ja veljet kaatuvat viereltä, miehet hakevat lohtua uskonnosta.

Syyriaan matkanneet niputetaan nyt terroristeiksi, vaikka sisällissota on jatkunut vuodesta 2011. Esimerkiksi Kotkassa syntynyt suomalaismies lähti Syyriaan ennen kuin Isis nousi lännessä otsikoihin. Terroristilistalle hänen nimensä päätyi vasta sen jälkeen, kun Iso-Britannia nimesi Isisin terroristijärjestöksi juhannuksena.

Ihmisoikeudet tuntuvat unohtuneen Syyrian taistelijoita koskevasta keskustelusta. Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojasen mukaan se johtuu osaksi tietämättömyydestä ja osaksi populistisesta politikoinnista.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei voi estää saapumasta maahan. Suomalaista ei voi myöskään karkottaa Suomesta.

Laki mahdollistaa Suomen kansalaisen luovuttamisen toiseen maahan oikeudenkäyntiä varten niin kauan kuin hänen ihmisoikeutensa ja oikeusturvansa taataan. Isis-taistelijaa ei siis voitaisi luovuttaa esimerkiksi al-Assadin hallinnon käsiin.

Suomalaiselta ei myöskään voi ottaa kansalaisuutta pois jos hänestä tulisi kansalaisuudeton. Kaksoiskansalaisten tilanne on monimutkaisempi, mutta esimerkiksi Kotkassa syntynyt nuorukainen karkoitetaan Suomeen jos hän pyrkii takaisin Britanniaan.

Suojelupoliisin mukaan Syyriaan on lähtenyt joitakin kymmeniä suomalaisia. Kun heistä osa palaa, odotettavissa on kalliita terrorismioikeudenkäyntejä. Prosessi saattaa olla myös vaarallinen, sillä todisteet ovat Syyriassa. Helsingin käräjäoikeus luki Suomen ensimmäiset terrorismisyytteet lokakuussa.

Valtio- ja kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin pitää terrorismin laveaa määritelmää Suomen laissa ongelmallisena. Syyrian sisällissotaan osallistuminen ei ole laitonta eikä edes sotiminen Isisin riveissä ole välttämättä rikos, sillä kyseessä saattaa olla laillinen sotatoimi. Ja vaikka itse sotatoimi olisi laiton, siitä ei voisi syyttää yksittäistä taistelijaa.

Scheininin mukaan edes siviilien surmat eivät ole automaattisesti terrorismia, sillä kyseessä voi olla myös sotarikos. Terrorismituomiota varten suomalaisessa oikeudessa tulisi osoittaa, että henkilö on osallistunut sellaisiin siviiliväestön surmiin joiden tarkoituksena on ollut pelon levittäminen. Asiaa todennäköisesti linjataan KKO:ta myöten.

Kotkassa syntynyt 21-vuotias laitettiin terrorisminvastaisten pakotteiden listalle, joten ainakin Britannian mukaan häntä on syytä epäillä terrorismista.

Hänen kanssaan Syyriaan lähdössä ollut 30-vuotias mies jäi kiinni Manchesterissä vuosi sitten. Hän tunnusti toissa viikolla kaksi terrorismirikosta, sillä hän oli valmistellut lähtöä Syyriaan ja auttanut varustamaan taistelijoita syksyllä 2013. Tunnustuksista huolimatta häntä odottaa elinkautinen, vaikka 30-vuotias ei koskaan päässyt edes lentokentälle asti.

Suomalaisittain Britannian käytäntö kuulostaa ankaralta.

Kirjoittaja Juho Maijala on Kymen Sanomien uutistoimittaja.