tiistai 18. marraskuuta 2014

Helsingin Uutiset: Epäily: Yksi käy taksikurssin, kaksi ajaa

Helsingin Uutiset: Epäily: Yksi käy taksikurssin, kaksi ajaa 18.11.2014

Helsingin Uutisten saaman vinkin mukaan pääkaupunkiseudulla on jäänyt taksin ratista kiinni ilman ammattiajolupaa liikkeellä olleita kuljettajia, jotka ovat kirjautuneet ajojärjestelmään luvallisen kuljettajan kortilla.

Tapaukset ovat lähteen mukaan tulleet esiin poliisin liikennevalvonnassa ylinopeuden vuoksi.

Ylikomisario Pekka Höök ei viime aikaisia tapauksia pysty vahvistamaan, mutta ilmiö on poliisille tuttu.

– Tästä yksi käy kurssin, kaksi ajaa -ilmiöstä on ollut puhetta, mutta tältä syksyltä ei ole tapauksia tiedossa, Höök sanoo.

Höök kuitenkin toteaa, ettei tieto tällaisista tapauksista muutenkaan tule automaattisesti hänelle, taksialan toimijoista puhumattakaan.

– Kiinni jäänyt kuljettaja menee varmasti hyvin hissukseen asiaa koskevaan kuulemiseen. Jos asia menee rikostutkintaan, taksi-isäntäkin joutuu toki kuultavaksi, Höök sanoo.

Taksi Helsingin puheenjohtajan Jukka Kuusiston mukaan omavalvonnassa kukaan ei ole jäänyt kiinni väärällä kuljettajaidentiteetillä ajamisesta lähihistoriassa.

– Edelliset kiinni jäämiset ovat siltä ajalta, kun järjestelmään kirjauduttiin manuaalisesti ilman korttia, hän sanoo.

Kuljettajakortit otettiin käyttöön 2004, mutta myöhemminkin joillakin autoilla on edelleen pystynyt kirjautumaan järjestelmään ilman korttia.

Mahdollisuus väärinkäytöksiin Kuusiston mukaan on, sillä järjestämässä on niin paljon kuljettajia. Aktiivisten kuljettajatunnusten määrä on pelkästään Helsingissä 4 000. Päälle tulevat vielä 1 150 autoilijaa.

– On tiettyjä etnisiä ryhmiä, joita voisimme epäillä, mutta ketään ei ole vielä saatu kiinni, hän sanoo.

– Seuraamme kuljettajatunnusten käyttöä aktiivisesti esimerkiksi taksitarkastajien pistokokein ja muun valvonnan ohessa.

Muutama viikko sitten tehdyssä valvontaiskussa tarkastettiin yli 200 autoa.

– Huomautettavaa löytyi muutamalle kuljettajalle kuljettajakortin esilläpidosta. Säännöissämmehän on, että kuvallinen korttimme on oltava asiakkaan nähtävillä, Kuusisto kertoo.

Kuljettajakortin luovuttamisesta ei Kuusiston mukaan selviä seurauksitta.

– Seuraukset riippuvat tapauksesta. Vaihtoehdot lähtevät huomautuksesta tai varoituksesta ja pahimmillaan se voi johtaa määräaikaiseen järjestelmästä pois sulkemiseen, Kuusisto sanoo.