perjantai 3. lokakuuta 2014

HS: Paperittomien klinikan vetäjä Pekka Tuomola siirtyy Baronan leipiin

Helsingin Sanomat: Paperittomien klinikan vetäjä Pekka Tuomola siirtyy Baronan leipiin 3.10.2014

Paperittomien klinikan vetäjä ja Helsingin Diakonissalaitoksen päihde- ja mielenterveystyön johtaja Pekka Tuomola siirtyy yritysmaailman palvelukseen. Tuomola, 60, siirtyy monitoimialayritys Baronaan lääketieteelliseksi johtajaksi.

"Koin, etteivät omat toimintaedellytykset olleet Diakonissalaitoksessa enää samanlaisia kuin aikaisemmin", Tuomola sanoo HS:lle.

"Minulle kauhean tärkeätä on, että voin keskittyä kaikkein haavoittuvimpien ryhmien auttamiseen. Koin, ettei minulla ollut enää sellaisia mahdollisuuksia Diakonissalaitoksessa."

Tuomola lopetti Diakonissalaitoksessa, sillä häntä rupesi "ahdistamaan paikan ilmapiiri".

"Koin, ettei työtäni ja ammattitaitoani arvosteta siellä, kuten olisin halunnut."

Tuomolan siirtyminen Baronaan on kiinnostavaa, koska hänet tunnetaan "syrjäytyneiden lääkärinä". Paperittomien klinikalla on autettu ihmisiä, joilla ei ole virallista statusta Suomessa.

Barona on ollut viime vuosina paljon esillä tytäryhtiönsä Forenomin kautta. Julkisuus ei ole ollut tilapäismajoitusta tarjoavan Forenomin kannalta kovin mairittelevaa. Helsingin Sanomat on kertonut Forenomin rahastaneen Helsingin toimeentulotuen rahoista vuosittain miljoonia.

Forenom on laskuttanut muun muassa 12 neliön asunnosta 1 300 euron kuukausivuokraa.

Tuomola sanoo kuulleensa työpaikan vaihdoksestaan paljon palautetta.

"Olen saanut palautetta, että nyt olen myynyt sieluni bisnekselle suuresta rahasta, mutta siitä ei todellakaan ole kysymys. Tällaiset puheet pitää vain kestää. Suoraan sanoen palkkani laski Baronalla."

Tuomolan mukaan hänen siirtymiseensä Baronaan vaikutti useampi tekijä: mahdollisuus ihmisten auttamiseen kunnon resursseilla varustetussa yrityksessä, mahdollisuus vaihtaa työtehtäviä vielä 60-vuotiaana ja vanha ystävä Paavo Voutilainen.

Helsingin entinen sosiaalijohtaja Voutilainen hyppäsi Baronan leipiin keväällä. Myös tätä siirtymää seurasi pienimuotoinen kohina.

Voutilainen ymmärtää, että Tuomolan siirtyminen aiheuttaa puheita.

"Se, että tällainen ihmisoikeustaustainen henkilö tulee Baronan kaltaisen liikeyrityksen palvelukseen, niin onhan se jännitteinen juttu", Voutilainen sanoo.

Voutilaisen mielestä Tuomolan siirtyminen Baronaan voi auttaa ymmärtämään myös sitä, miksi hän itse siirtyi yritykseen. Hän sanoo sen kuvaavan myös Baronan tulevia suunnitelmia.