maanantai 8. syyskuuta 2014

Yle: "Suomen suosittava kristittyjä pakolaisia"

Yle: "Suomen suosittava kristittyjä pakolaisia" 8.9.2014

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalonen ja kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi ovat molemmat pakolaispolitiikassa samalla linjalla. Kansanedustajat katsovat, että esimerkiksi Syyriasta pitäisi ottaa ensisijaisesti vastaan kristittyjä pakolaisia.

Suomen pakolaispolitiikka saa arvostelua perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien satakuntalaisilta kansanedustajilta. Sekä perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalonen että kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi suosisivat ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia.

Asia nousi esille, kun kansanedustajat arvioivat Yle Satakunnan haastattelussa, miten Suomi voisi vähentää ääri-islamilaisen ISIS-järjestön mahdollisuuksia vaikuttaa Suomessa ja värvätä sotilaita Irakiin ja Syyriaan.

– Meillä on eri taustoista tulleita pakolaisia. Tähän liittyy ideologinen ja uskonnollinen ulottuvuus. ISIS ei pysty värväämään vaikkapa Kaukoidästä tulleiden pakolaisten jälkeläisistä ketään riveihinsä. Meidän on katsottava kiintiöpakolaisia otettaessa, että pakolaisilla on taustansa puolesta mahdollisuus kotoutua ja integroitua tänne, Ahvenjärvi sanoo.

Kansanedustajien mielestä Suomeen on paljon helpompi tulla kristittynä pakolaisena kuin muslimina.

– On katsottava kokonaisuutta. Kristittynä on helpompi tulla Suomeen. Niiden, jotka ovat eri uskontokunnista, on paljon helpompi mennä joihinkin toisiin maihin, joissa heidän on helpompi asua ja elää, Jalonen sanoo.

Esimerkkinä Syyria

Molemmat kansanedustajat ottaisivat Syyriasta Suomeen ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia.

– Kristityt ovat yksi Syyriassa vainotuista vähemmistöistä. On täydet perusteet auttaa heitä, Ahvenjärvi toteaa.

Ari Jalonen kehottaa katsomaan asiaa sekä kristittyjen että muslimipakolaisten näkökulmasta.

– Väitän, että syyrialainen kristitty saa täällä paremman pohjan kuin menemällä muslimimaahan. Muslimipakolaisella taas on täällä paljon heikompi tilanne kuin porukassa, jossa on sama kulttuuri- ja uskontotausta, Ari Jalonen sanoo.

Suomi vastaanottaa tänä ja ensi vuonna Syyriasta yhteensä 500 kiintiöpakolaista.