maanantai 29. syyskuuta 2014

Yle: Poliisi torppaa marjanpoimijoihin liittyneet huhut: "Kissoja ei ole pyydystetty ansoilla"

Yle: Poliisi torppaa marjanpoimijoihin liittyneet huhut: "Kissoja ei ole pyydystetty ansoilla" 29.9.2014
Yle: Polarica: Thaimaalaispoimijoille entistä paremmat tulot
Yle: Mustikkasato takasi thaipoimijoille ison tilipussin

Viikonvaihteessa Facebookissa ryöpsähtäneet huhut kissojen päätymisestä ulkomaisten marjanpoimijoiden ansoihin on torpattu poliisin toimesta. Vuottolahden koulun metsässä ei ole poliisin mukaan ollut ansoja.

Kajaanin poliisista Juha Lämsä kertoo, että paikallinen nainen oli tehnyt elokuussa poliisille ilmoituksen kadonneesta kissastaan.

– Kissa oli löytynyt Vuottolahden koulun aidassa olleeseen naruun sotkeutuneena. Poliisi tutki tilanteen kuvien perusteella, eikä kyseessä ollut ansa.

– Joku ulkopuolinen oli päästänyt kissan irti naruista, ja se oli palannut kotiin nälkiintyneenä. Eläinlääkäri oli joutunut hoitamaan sen osin kuoletunutta käpälää, Juha Lämsä kertoo.

Perjantaina ja lauantaina on Facebookin kahdessa suljetussa ryhmässä julkaistu yhteneväiset päivitykset siitä, että poliisi ja eläinlääkäri olisivat vahvistaneet, että ulkomaiset marjanpoimijat pyydystäisivät ansoilla kissoja ja oravia.

– Tämä on silkkaa huhupuhetta. Perjantaina julkaistun päivityksen tekijä on poistanut sen, koska sai siitä negatiivista palautetta. Poliisille ei ole tullut ilmoituksia Facebook-keskusteluiden perusteella, Juha Lämsä kertoo Yle Kainuulle maanantaina.

– Meillä ei ole tutkinnassa mitään tällaisia asioita, eikä aihetta epäillä mitään. Kesällä kiersi huhu, että pienien eläinten metsästystä varten ostellaan ilmakivääreitä. Mitään tällaistakaan ei ole toteen näytetty.

Huhumylly yllätti poliisin

Poliisi kertoo yllättyneensä Facebookissa viikonvaihteessa nousseesta huhumyllystä.

– Poliisin tiedossa on, että yksi kissa oli naruihin sotkeutuneena elokuussa, ja yksi kissanomistaja epäili ansaa. Sitä ei ole näytetty toteen. Yllättyksenä tämä tuli, että nyt asiasta nousee kohu Facebookissa.

Facebookissa päivityksen kommenteissa kerrottiin myös totena tapausta Kuhmosta, missä tutkapannallinen koira olisi poliisin toimesta löytynyt autosta.

– Olemme mekin tämän huhuna kuulleet, mutta tällaista tehtävää meillä ei ole ollut, vahvistaa Kuhmon poliisista Matti Sievänen.

_________________________________________

Yle: Polarica: Thaimaalaispoimijoille entistä paremmat tulot

Thaimaalaiset marjanpoimijat tienasivat edellisvuotta paremmin Lapissa. Ainakin Lapista marjaa ostavan Polarican poimijoilla keskiansio nousi joitakin satoja euroja. Tappiolle ei jäänyt yhtään poimijaa, operatiivinen johtaja Jukka Kristo sanoo.

Polarican maahan kutsumat 639 marjanpoimijaa lähtivät Lapista viime viikolla. He kaikki saivat yli 30 euroa päivässä käteen, siis reilummin kuin ulkoministeriö on ohjeistanut, sanoo Polarican operatiivinen johtaja Jukka Kristo.

Yksittäisen poimijan keskiansio nousi joitakin satoja euroja.

– Meillä ei aivan finaalilukuja ole, mutta epäilisin, että se on 2 400 euroa, jopa 2 500 euroa tänä vuonna, Kristo kertoo.

Edellisenä vuonna Polarican poimijan keskimääräinen nettotulo oli Suomessa 2 100 euroa, kerrotaan yrityksen vuotta 2013 kuvaavassa raportissa. Raportissa kerrotaan kauden kulusta sekä Suomessa että Ruotsissa.

Ulkoministeriön marjayrityksille antama ohjeistus on vähintään kolmenkymmenen euron nettotulo päivässä. Tämän verran poimijoille pitäisi jäädä kulujen vähentämisen jälkeen.

Koko maan huono sato hyödytti Lapin poimijoita

Vuonna 2013 joillekin poimijoille jouduttiin maksamaan kompensaatiota, jotta he saisivat ainakin matkaa varten ottaman lainansa maksetuksi. Kriston mukaan tänä vuonna ei ole tarvinnut niin tehdä.

– Meillä ei käsittääkseni ole ollut tappiolle jääneitä ihmisiä, Jukka Kristo sanoo.

Vuoden 2013 raportissa kerrotaan, että ainakin kolmen poimijan lainakulut jouduttiin maksamaan, koska he sairastuivat kesken kauden. Tosin siinä ei kerrota, olivatko poimijat Suomessa vai Ruotsissa.

Kristo pitää vuoden 2014 marjakautta hyvänä. Hillasato oli hyvä pääasiassa Länsikairassa, ja elokuun alusta hillaa tuli myös pohjoisempaan Lappiin. Myös mustikkasato oli Kriston mukaan normaali ja kesti pitkälle syksyyn. Puolukkaa ehdittiin poimia muutama viikko ennen kuin pakkaset saapuivat.

Vaikka Lapin marjakausi oli kohtuullinen, mustikasta ja hillasta maksettiin nyt edellistä kesää enemmän. Tämä johtuu Kriston mukaan muun Suomen huonosta sadosta.

– Mustikasta maksettiin koko kausi 1,70 euroa, joka on kolmekymmentä senttiä parempi kuin viime vuonna. Hillasta maksoimme 12 euroa, siinä keskihinta oli viime vuonna siinä 10,5 euroa.

– Selkeästi Suomessa ja Ruotsissa oli vähemmän poimijoita kuin edellisenä vuonna. Suomessa Etelä-Suomi oli huonompi mustikassa, jolloin sato kokonaisuudessaan tulee maassamme olemaan pienempi kuin edellisenä vuonna, Kristo sanoo.

– Silloin kun sato koko maassa on huonompi, se näkyy myöskin hinnassa.

Kotiin Thaimaahan aiempaa aikaisemmin

Jukka Kristo näkee, Suomeen voisi vielä kutsua lisääkin poimijoita, mutta kohtuudessa on pysyttävä.

– Jotta pystymme huolehtimaan siitä, että poimijat pärjäävät ja heidän olosuhteensa ovat kunnossa. Ja että he ovat tyytyväisiä, kun lähtevät pois.

– Mutta myös, että paikalliset ihmiset ovat tyytyväisiä ja me osaamme vastata huutoon siitä, miten poimijat liikkuvat metsässä, Jukka Kristo pohtii.

Tänä vuonna Polarican kutsumat thaimaalaiset marjanpoimijat lähtivät Thaimaahan normaalia aikaisemmin. Yleensä kotiinpaluu on ollut syyskuun lopulla tai lokakuun alussa. Nyt ensimmäiset poimijat lähtivät kotiinsa 21. syyskuuta ja sitä seuraavalla viikolla.

– Tuona viikonloppuna oli aika kylmää, pakkasaamuja ja jopa Itä-Lapissa tuli lunta alkuviikosta. Hyvä oli, että poimijat lähtivät ajoissa pois, Jukka Kristo miettii.

_________________________________________


Yle: Mustikkasato takasi thaipoimijoille ison tilipussin

Thaipoimijat tekivät selvästi viime vuotta paremman tilin, laskee Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta. Kiantaman kutsumien 450 poimijan keskitulo asettuu hänen mukaansa 2500 euron tienoille, kun viime vuonna jäätiin 1800 euroon.

Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta on kesään tyytyväinen, vaikka puolukkasato osoittautui hankalaksi poimia. Puolukkaa kyllä oli, mutta marikot olivat sellaisissa paikoissa, että niiden poiminta oli hidasta eikä tuonut odotettua tulosta. Kesän pelastajaksi osoittautuikin mustikka.

– Mustikkaa oli Kainuussa paljon ja onnistuimme poimijoiden sijoittelussa niin, että kaikki olivat hyvillä marjapaikoilla. Lisäksi mustikkakausi oli poikkeuksellisen pitkä, tilinteko jatkui aina syyskuun 10. päivän tienoille saakka.

Pelkästään marjamäärä ei ole kaiken ratkaisu, tuurillakin on merkitystä.

– Luonnon kanssa onnella ja sääolosuhteilla on aina vaikutuksensa, ja nyt onni oli myötä mustikan kanssa. Poimijoiden keskiansio kasvoi merkittävästi viime vuodesta, tosin vuoden 2012 huippuansioihin ei ylletty.

Mustikasta maksettiin enemmän kuin ennalta laskettiin

Mustikan litrahinta nousi viime vuodesta 30 sentillä, mikä on seurausta muiden maiden heikosta marjasadosta, sanoo Kiantaman Vernu Vasunta.

– Mustikkasato oli pettymys Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Baltiassa ja osin Ruotsissakin. Ulkomaiden odotettua pienempi mustikkamäärä yhdistettynä meidän odotettua parempaan ja pidempään mustikkasatoon tarkoitti sitä, että tili tehtiin käytännössä mustikalla.

Ulkoministeriön suositus oli, että poimijan päiväansion tulisi olla ainakin 30 euroa. Tämä toteutuu reilusti, arvioi Vasunta.

– Suositustulo täyttyisi 1500–2000 euron ansiolla, ja nyt ansio on paljon isompi. Syyskuun alussa vain muutamalla poimijalla näytti olevan vaikeuksia yltää tavoitetuloon. Viimeiset poimijat lähtevät kotiinsa loppuviikosta, joten sen jälkeen tulot pystytään laskemaan tarkemmin.