sunnuntai 14. syyskuuta 2014

MTV3: Syyrian sota kiristää Suomen muslimien välejä lähinnä sosiaalisessa mediassa

MTV3/STT: Syyrian sota kiristää Suomen muslimien välejä lähinnä sosiaalisessa mediassa 14.9.2014
Helsingin Sanomat: Poliisi keskustelee sunnien ja shiiojen välien kiristymisestä Helsingissä

Syyrian pitkä ja verinen sisällissota tai äärijärjestö Isisin nousu eivät ole merkittävästi vaikuttaneet Suomen shiia- ja sunnimuslimien väleihin.

Näin arvioivat Suomen Islamilaisen Neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar ja islam-tutkija Jaakko Hämeen-Anttila. Pelkoja tilanteen huonontumisesta on kuitenkin ilmaistu ainakin Helsingin poliisille.

Sisäministeriö huomautti loppuviikosta julkistetussa raportissaan, että sunnien ja shiiojen vastakkainasettelun kärjistymisestä Suomessa on heikkoja viitteitä ja se voi pahimmillaan johtaa ryhmien väliseen väkivaltaan.

Raportin mukaan viimeisen puolen vuoden aikana on tehty pieniä vahingontekoja, lievä pahoinpitely sekä laittomia uhkauksia. Nämä voivat liittyä shiia-sunna-vastakkainasetteluun.

Helsingin poliisin komisario Jari Taponen ei halua kommentoida yksittäisiä rikoksia ja niiden mahdollisia uskonnollisia motiiveja.

– Yhteisöistä on tullut huolia siitä, että maailmanpoliittinen tilanne heijastuu jossain määrin täällä Suomessa. Niitä pelkoja on olemassa.

Asioita ei saa jättää muhimaan

Islamilaisen neuvoston Hajjar ei tiedä sunni-shiia-rikoksia tapahtuneen. Kuulopuheita tosin on liikkeellä, ja niissä viitataan sosiaalisessa mediassa käyvään keskusteluun, Hajjar kertoo.

–Sosiaalisessa mediassa, kun politiikka puhuttaa, etenkin Syyrian politiikka, niin siinä tulee puheita puolin ja toisin, hän selittää.

Muuta erityistä välien kiristymistä hän ei ole havainnut. Tätä tulee ehkäistä ennalta, hän sanoo.

– Viisas on se, joka toimii, ei se, joka jättää asiat muhimaan.

Helsingin poliisi järjestääkin maanantai-iltana muslimiyhteisön aloitteesta keskustelutilaisuuden kaupungin moskeijoiden imaamien ja islamilaisten yhteisöiden puheenjohtajien kesken. Määrä on selvittää tietoja välien kiristymisestä ja keskustella myös taistelualueille Syyriaan ja Irakiin lähteneistä suomalaisista.

Myös monet muut yhteisöä koskevat asiat ovat keskustelun aiheena.

Tutkija Hämeen-Anttilalle sisäministeriön arvio kuulostaa liioitellulta, eikä hän usko shiiojen ja sunnien välien oleelliseen kiristymiseen.

– Siinä ollaan hyvin varovaisia ja lähdetään haravoimaan kaikkea sellaista, joka voisi antaa merkkejä tästä, Hämeen-Anttila tulkitsee.

_____________________________________

Helsingin Sanomat: Poliisi keskustelee sunnien ja shiiojen välien kiristymisestä Helsingissä

Paikalle on kutsuttu kaikki Helsingin moskeijoiden imaamit ja muslimiyhdistysten johto. Paikalle odotetaan 50–70:ää muslimiyhteisön edustajaa, kertoo komisario Jari Taponen, joka on Helsingin poliisin ennaltaehkäisevän yksikön johtaja. Tilaisuuden avaavat kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio. Paikalla on myös muita kaupungin edustajia.

Kyseessä on Taposen mukaan ensimmäinen kerta, kun Helsingin poliisi järjestää näin laajan keskustelutilaisuuden muslimiyhteisön kanssa. Tilaisuus ei ole yleisölle tai medialle avoin.

Keskustelutilaisuudesta kertoi ensimmäisenä STT.

Aloite tilaisuuteen tuli muslimeilta itseltään, Taponen kertoo. He ovat ilmaisseet huolensa siitä, että sunnien ja shiiojen välit olisivat Helsingissä kiristymässä.

"Joidenkin moskeijoiden edustajien mukaan moskeijat ovat eriytyneet toisistaan, eikä yhteistyötä enää tehdä samalla tavalla kuin ennen", Taponen kuvaa. Hän arvioi, että kyseessä saattavat olla pelkät huolet, joita keskustelutilaisuus voi auttaa hälventämään.

Suomen noin 60 000 ihmisen suuruiseen muslimiyhteisöön heijastuu Lähi-idän verinen tilanne, etenkin Syyrian sisällissota ja äärijärjestö Isisin vahvistuminen Syyrian ja Irakin pohjoisosissa.

Taposen mukaan maanantain tilaisuuden tarkoituksena on myös keskustella muslimiyhteisön mahdollisesti kohtaamista ongelmista.

"Haluamme tehdä heille selväksi, kehen he voivat olla yhteydessä jos heillä on ongelmia."

Taposen mukaan poliisi ja muslimiyhteisö näkevät esimerkiksi radikalisoitumisen uhan samalla tavalla.

"Olemme heidän kanssaan samalla viivalla ja sivulla, meillä on oikein hyvät välit", Taponen vakuuttaa.

Suomen Islamilaisen Neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar sanoo STT:lle, että hän ei tiedä sunnien ja shiiojen välien kiristymiseen liittyviä rikoksia tapahtuneen. Kuulopuheita tosin on liikkeellä.

"Sosiaalisessa mediassa, kun politiikka puhuttaa, etenkin Syyrian politiikka, niin siinä tulee puheita puolin ja toisin", hän selittää.

Sunnit ja shiiat ovat islamin kaksi päähaaraa, jotka erkanivat toisistaan yli tuhat vuotta sitten. Kahden eri ryhmän välinen taistelu on vaikuttanut ja vaikuttaa useiden Lähi-idän konfliktien taustalla.

Valtaosa muslimeista on sunneja.