tiistai 2. syyskuuta 2014

Maaseudun Tulevaisuus: Kansainvälisyys luo uusia mahdollisuuksia maakuntiin

Maaseudun Tulevaisuus: Kansainvälisyys luo uusia mahdollisuuksia maakuntiin 2.9.2014

EU:n rahoituskauden taitekohdassa kannattaa olla rahoitushankehakemusten kanssa hereillä, kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja Etelä-Pohjanmaan liitosta kehottaa. Kuntien ja maakuntien on Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikön Jaakko Hallilan mielestä järkevintä yhdistää voimansa kansainvälistymisessä.

Maakunnat voivat hyötyä kansainvälistymisestä monin tavoin, todettiin kansainvälistymisen iltapäivä -tapahtumassa Lapualla maanantaina.

”Työperäinen maahanmuutto, opiskelu- ja kulttuurivaihto sekä matkailu ovat avauksia, joista alueet saavat suoraa hyötyä. Lisäksi kannattaa huomioida EU-rahoitteiset valtioiden yhteisprojektit”, Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälisten hankkeiden päällikkö Jaakko Hallila luettelee.

”Suomea vaivaa pienuuden ongelma. Olemme pieni maa, jossa on pieniä kuntia ja kaupunkeja. Monesti kuntien ja maakuntienkin on järkevää yhdistää voimansa, jotta täältä päästään maailmalle”, Hallila summaa.

Etelä-Pohjanmaan maakunta on onnistunut viime vuosina kansainvälistymään maakuntastrategiansa mukaisesti.

”Maahanmuuttajien määrä on viime vuosina kasvanut täällä voimakkaasti. Lisäksi maahanmuuttajien työttömyysaste on maakunnassa koko Suomen pienin”, Hallila sanoo.

EU:n rahoituskausi katkolla

EU:n rahoituskausi on katkolla, ja useat rahoitushankkeet aukeavat hakuun kuluvan vuoden loppupuolella.

”Joukossa on myös uusia EU-ohjelmia. Rahaa on jaossa maailmalla, eikä siihen pääse käsiksi, jollei itse hae”, kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja Etelä-Pohjanmaan liitosta toteaa.
Maakuntien kannattaa Eväsojan mielestä olla tukihauissa aktiivisia.

”Rahoituksen saaminen on monesti todennäköisempää, kun kumppanuushankkeissa on mukana toimijoita useammasta maasta. Länsi-Suomen EU-toimisto Brysselissä välittää kumppanuuspyyntöjä, joita tulee muilta EU-toimistoilta Euroopasta.”

EU-tukihaut koskevat muun muassa Interreg- ja Itämeren alueen ohjelmia, sekä Botnic Atlantica-, Erasmus+-, Luova Eurooppa- ja Horizon 2020-ohjelmia.