sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Kansan Uutiset: Rasistinen Suomi oli ikävä yllätys

Kansan Uutiset: Rasistinen Suomi oli ikävä yllätys 28.9.2014

Tiina Rosenbergin piti keskittyä Suomessa vain työhönsä Taideyliopiston rehtorina. Sitten mitta tuli täyteen.

– Kauheasti on tullut jo vihapostia, Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg aloittaa haastattelun.

Hänen kirjansa Arvot mekin ansaitsemme on ilmestynyt vasta pari päivää ennen haastattelua. Se on kuitenkin jo saanut paljon kritiikkiä, erityisesti maahanmuuttokriitikoiksi itseään nimeäviltä rasisteilta sekä feministejä vastustavilta tahoilta. Kritiikki ei ole kohdistunut niinkään kirjan sisältöön, kuin kirjoittajaan ja hänen henkilöönsä. ”Onko hän mies vai nainen vai mitä”, kysytään eräässä Rosenbergille osoitetussa viestissä.

Kirjan nimi, Arvot mekin ansaitsemme on suomalaisesta laulusta ja kirja käsittelee suomalaisuutta. Esimerkkinä tuontisävelestä, joka on myöhemmin suomalaistunut Rosenberg nostaa Kari Tapion alunperin levyttämän laulun Olen suomalainen, josta Kansalaiset – Medborgare -ryhmä teki moninaista Suomea ylistävän Youtube-videon. Video sai kritiikkiä monilta antirasisteilta, koska se esitteli suomalaisuuden niin stereotyyppisenä ja heteronormatiivisena.

– Tämä kirja on suomalaiselle valkoihoisille ihmisille heistä itsestään, se ei ole aktivisteille, Rosenberg lataa.

– Kirja on länsimaisesta näkökulmasta.

Työura Ruotsissa

Rosenberg muutti heti ylioppilaaksi kirjoitettuaan ulkomaille opiskelemaan. Työuransa hän on tehnyt Ruotsissa, jossa hänellä on edelleen virka Tukholman yliopiston teatteritieteen professorina.

Viime vuonna hänet nimitettiin Taideyliopiston rehtorin virkaan. Rosenberg päätti silloin, ettei ole Suomessa poliittisesti aktiivinen, vaan keskittyy vain työhönsä. Vuoden aikana mitta kuitenkin tuli täyteen. Hän kyllästyi Suomen rasistiseen ilmapiiriin sekä siihen, että valtamediasta puuttuvat kokonaan vähemmistöjen ääni ja näkökulmat.

Rosenberg peräänkuuluttaa sitä, että asioista tulisi keskustella niiden oikeilla nimillä. Asioista tulee voida käydä keskustelua, ilman että fasismin vastustajia leimataan hysteerisiksi. Hän lainaa kulttuurintutkija Tarmo Kunnasta, joka herätti viime syksynä närkästystä todetessaan kirjassaan Fasismin lumous, että kansanedustaja, bloggaaja Jussi Halla-aholla on fasistinen arvomaailma.

Vähemmistöt mukaan keskusteluun

Tiina Rosenberg on viettänyt lapsuutensa Helsingissä. Isoroballa oli siihen aikaan tataarien rukoushuone sekä pieniä juutalaiskauppoja, jäänteitä vanhasta ajasta.

– Pienessä Helsingissä on ollut ison maailman tuntu.

Rosenberg kertoo tietävänsä, että Suomesta löytyy antirasistisia feministejä sekä seksuaaliaktivisteja ja muita toimijoita. Päätös kirjan kirjoittamisesta syntyi turhautumisesta siihen, miten vähän nämä näkyivät ja kuuluivat valtamediassa.

– On tärkeää että keskustelussa ovat mukana näkyvästi myös vähemmistöt, Rosenberg summaa.

Tulevia eduskuntavaaleja Rosenberg pitää todella tärkeinä kaikkien kannalta. Antirasistisen feministisen työn edellytykset saattavat olla uhattuina vaalituloksesta riippuen.

– Solidaarinen yhteiskunta perustuu ajatukselle siitä, mitä voimme pelastaa sosialidemokraattisesta hyvinvointivaltiosta.

Rosenberg on pettynyt siihen, että uusliberalismi on saanut niin paljon jalansijaa pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa. Osa uusliberalismin synnyttämistä fasistisista ja rasistisista ryhmistä käyttää feminismiä ja homoagendaa vastustaakseen muslimeja tai niitä ihmisiä, jotka mielletään muslimeiksi.

Päivitetty versio hyvinvointivaltiosta ottaa huomioon luokan, sukupuolen ja etnisen taustan yksilön elämässä.

– Rajojemme pitäisi olla auki myös ihmisille jotka tarvitsevat turvapaikkaa, Rosenberg päättää.

Tiina Rosenberg: Arvot mekin ansaitsemme. Kansakunta, demokratia ja tasa-arvo. Tammi 2014. 194 sivua.

Lue Tiina Rosenbergin koko haastattelu Kansan Uutisten Viikkolehdestä, joka ilmestyi perjantaina 26.9.