lauantai 27. syyskuuta 2014

Iltalehti: Taistelijoita Suomesta Syyriaan - näin poliisin erikoisyksikkö puuttuu kiihtyvään ilmiöön

Iltalehti: Taistelijoita Suomesta Syyriaan - näin poliisin erikoisyksikkö puuttuu kiihtyvään ilmiöön 27.9.2014

Kaikkiaan vierastaistelijoiksi Syyriaan on Iltalehden tietojen mukaan parin viime vuoden aikana lähtenyt reilusti yli 40 ihmistä, joista valtaosa on Suomen kansalaisia. Suurin osa lähtijöistä on ollut 21-25-vuotiaita, mutta joukossa on kaiken ikäisiä.

Iltalehden saamien tietojen mukaan poliisi on varautunut potentiaalisten vierastaistelijoiden tunnistamiseen ennalta eri puolilla Suomea.

Helsingissä on vuosia toiminut yksikkö, joka on varautunut kohtaamaan nuoria, aikuisia ja perheitä, joiden epäillään tai pelätään radikalisoituvan ja lähtevän Syyriaan vierastaistelijoiksi.

Yksikössä työskentelee poliiseja, sosiaalityöntekijöitä ja psykiatrisia sairaanhoitajia.

- Yhteydenotto yksikköön tulee yleensä viranomaisilta. Kun kyseessä on nuori, yhteydenotto tulee kouluista opettajilta ja rehtoreilta tai toisilta poliiseilta, kertoo komisario Jari Taponen Helsingin poliisista.

Huolta aiheuttava ihminen voi myös olla aikuinen tai kokonainen perhekin.

Yhteydenotto voi tulla esimerkiksi terveydenhoitajalta tai perheneuvolasta. Taponen ei voi kertoa tarkkaan, montako yhteydenottoa poliisi saa vuosittain.

Uhittelua somessa

Erikoisyksikköön otetaan yhteys, jos on syytä epäillä nuoren tai aikuisen uskonnollisen ajatusmaailman äkkiä radikalisoituneen väkivaltaa ennakoivalla tavalla.

Tämä radikalisoituminen näkyy poikkeavana käytöksenä: väkivaltana, uhitteluna sosiaalisessa mediassa, ulkonäköön liittyvissä muutoksissa. Joskus radikalisoitumiseen liittyy alusta lähtien rikollisuutta.

Kun ilmoitus on tullut, erikoisyksikkö ottaa yhteyttä ja järjestää tapaamisen.

- 95 prosentissa tapauksista henkilö tahtoo tavata. Tapaaminen järjestetään esimerkiksi kouluun, ja paikalle kutsutaan myös vanhemmat, Taponen kertoo.

Vanhempien reaktiot vaihtelevat. Joskus he eivät tule paikalle ollenkaan.

Silloin radikalisoituvan nuoren ennuste taitaa olla erityisen huono?

- Kyllä, Taponen vastaa.

Myös radikalisoituneen suhtautuminen poliisin ja sosiaalityöntekijöiden väliintuloon vaihtelee.

- He voivat olla hyvin helpottuneita ja kertoa odottaneensa yhteydenottoa.

Työpaikka lopetti kierteen

Poliisin kokemuksen mukaan vaarallisesti radikalisoituvia on eri yhteiskuntaluokista ja asuma-alueilta.

Radikalisoituminen voi tapahtua hyvin nopeasti. Taustalla voi olla sosiaalisia tai terveydellisiä ongelmia, myös mielenterveyden häiriöitä.

Radikalisoituvalle pyritään löytämään mielekästä tekemistä, esimerkiksi työpaikka. Työpaikan saaminen lopetti erään nuoren, ei-muslimitaustaisen miehen väkivaltakierteen.

Aina erikoisyksikön apu ei ratkaise tilannetta. Taponen ei suoraan kommentoi, onko yksikön vanhoja asiakkaita Syyriaan lähteneissä vierastaistelijoissa.

- Osa nimistä on tuttuja, osa ei.

Syyriasta mahdollisista taisteluista palanneita suomalaisia on joitakin.

- Heihin ollaan yhteydessä, mikäli tarve on. He kertovat oman puolensa tarinasta, mitä rintamalla tapahtui.

Mahdollisista sotarikoksista asiakkaat eivät erikoisyksikölle ole kertoneet.

Poliisin, sosiaalityöntekijöiden ja psykiatristen sairaanhoitajien yksikkö Helsingissä hoitaa myös muita kuin mahdollisten vierastaistelijoiden tapauksia.