lauantai 6. syyskuuta 2014

Iltalehti: Rinne jyrähti: Lopettakaa keskustelu lastenvaunuista ja pyytäkää anteeksi

Iltalehti/STT: Rinne jyrähti: Lopettakaa keskustelu lastenvaunuista ja pyytäkää anteeksi 6.9.2014
Tiedote: Rinne: Ennakkoluulojen lietsominen vastuutonta
Helsingin Sanomat: Demarit käyvät kokoomuksen Kauman kimppuun
Turun Sanomat: Sdp:n Salonen Kaumalle: Ei levitetä perättömiä myyttejä

Keskustelu maahanmuuttajien sosiaalitoimistosta saamista eduista on lopetettava ja sen lietsojien on syytä pyytää anteeksi, sanoo SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne.

Rinne otti SDP:n verkkosivuilla julkaistulla kirjoituksellaan kantaa keskusteluun, joka virisi kansanedustaja Pia Kauman (kok) puheista. Kauma väitti alun perin Länsiväylä-lehdessä, että yhteiskunta kustantaisi maahanmuuttajille uudet lastenvaunut mutta kantasuomalaisille ei.

Sosiaalitoimistoissa työskentelevät ovat kiistäneet väitteet, jotka Kauman mukaan perustuvat hänen kentältä kuulemaansa.

Rinteen mukaan tiedetään, että maahanmuuttajien edut eivät ole muita suuremmat. Hän sanoo, että oikeasti kannattaisi keskustella siitä, saavatko kaikki apua tarvitsevat tukea ja miten sosiaaliturvan piiriin pääsisivät myös esimerkiksi pätkätyöläiset ja vajaatyökykyiset.

________________________________________________

Tiedote: Rinne: Ennakkoluulojen lietsominen vastuutonta

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen kirjoitus sosiaalityöstä ja maahanmuutosta.

Suomessa on leimahtanut julkinen huoli siitä, suosivatko sosiaalityöntekijät maahanmuuttajia. Huolen taustalla oli kokoomuspoliitikon huomio siitä, että maahanmuuttajien oli nähty työntävän lapsia uusissa lastenvaunuissa. Sittemmin sama henkilö jatkoi keskustelua toteamalla, että oikeastaan kenenkään ei tulisi saada avustusta lastenvaunujen hankintaan jos omaa rahaa ei ole.

Minunkin työkaverini on saanut "sossusta" rahaa lastenvaunujen ostoon. Nuori perhe tarvitsi sellaiset, eikä tuolloin omat rahat riittäneet. Tätä varten hyvinvointiyhteiskunta on luotu: se tukee kun tukea tarvitsee ja auttaa takaisin jaloilleen.

Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja on aivan oikein toppuutellut kohua. Hänen mukaansa kaupungin työntekijöillä on kiinteä rahasumma, joka voidaan antaa toimeentulotuen hakijoille esimerkiksi lastenvaunujen hankintaan. Summaan ei vaikuta se, mistä henkilö on kotoisin. Iltalehden haastattelussa myös Helsingin kaupungin nuorten palveluiden ja aikuissosiaalityön johtaja totesi huhut maahanmuuttajille maksettavista muita suuremmista tuista kaupunkilegendoiksi.

Pitkän linjan helsinkiläinen sosiaalityöntekijä pohtii aihetta näin:

– Olen toiminut sosiaalityöntekijänä Helsingissä seitsemäntoista vuotta. Virkaurani aikana en ole törmännyt kertaakaan siihen, että maahanmuuttajia olisi suosittu päätösten tekemisessä. Keskustelin aiheesta kollegoideni kanssa, eikä kukaan heistäkään ollut törmännyt sellaiseen tilanteeseen. Päätöksissä on noudatettava lakia, joten yhdenkään ryhmän suosiminen olisi käytännössä mahdotonta – tai sitten lakia rikottaisiin.

Kaikesta tästä huolimatta ennakkoluulot elävät sitkeinä. Siksi keskustelussa on paljon sellaista, johon myös poliitikkojen täytyy puuttua.

Ennakkoluulojen lietsomisesta jotakin ihmisryhmää vastaan ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Sen sijaan tiedämme, miten helposti erityisesti vähemmistöihin kohdistuvat perättömät väitteet muuttuvat sitkeiksi ennakkoluuloiksi, ja miten helposti ennakkoluulot luovat vihaa, ja miten helposti viha voi muuttua teoiksi.

Jokainen voi miettiä miltä tuntuisi istua työpäivän jälkeen bussissa tai metrossa ja kuunnella muiden matkustajien ilkkuvan lastenvaunujen tai kenkiensä hintaa. Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuisi tulla leimatuksi ”sosiaalipummiksi” pelkän ihonvärin takia. Harvemmin näiden jahtaajien ja haukkujien mielessä kuitenkaan käy haluammeko elää yhteiskunnassa, jossa joillekin tapahtuu niin? Haluammeko elää yhteiskunnassa, jossa ihmiset joutuvat väistelemään, kuulemaan loukkauksia tai pelkäämään jonkin sellaisen vuoksi johon he eivät voi itse vaikuttaa? Jos ennakkoluulojen lietsominen hyväksytään, tapahtuu juuri niin. Vaikutukset ulottuvat myös ihmisiin, joita alkuperäinen keskustelu ei edes koske.

Tämän hetken Suomeen mahtuu lukemattomia erilaisia ihmiskohtaloita ja lukemattomia erilaisia taustoja. Meidän on uskallettava rakentaa yhteiskuntaa, jossa erilaisuudelle on aidosti tilaa, ja jossa jokainen voi olla mukana. Jokaisen, ja erityisesti jokaisen jolla on yhteiskunnallista valtaa, on torjuttava ennakkoluulojen syntymistä. Se tarkoittaa rasismia lietsovien puheiden ja tekojen yksiselitteistä tuomitsemista. Jokaisella, taustasta riippumatta, on oltava oikeus elää rauhassa ja saada yhdenvertaista kohtelua omana itsenään.

Tiedämme, että maahanmuuttajat eivät saa kantasuomalaisia parempia etuja sosiaalitoimistosta. Se keskustelu on syytä lopettaa ja sitä lietsoneiden on syytä pyytää anteeksi. Eri ryhmien vastakkainasettelun sijaan voidaan pohtia koko sosiaaliturvaa. Työkaverini perhe sai tarvitsemansa avun ja lapsesta varttui fiksu aikuinen ja hyvä veronmaksaja. Saavuttaako tuki kaikki sitä tarvitsevat? Ovatko edut oikein mitoitettuja ja tapa jolla ne myönnetään perusteltu? Miten sosiaaliturvan piiriin pääsisivät myös tukea tarvitsevat, jotka tällä hetkellä jäävät sen ulkopuolelle? Yksinyrittäjät, pätkätyöläiset, eri tavoin vajaatyökykyiset? Siinä on aiheita, joista oikeasti kannattaa keskustella.

________________________________________________

Helsingin Sanomat: Demarit käyvät kokoomuksen Kauman kimppuun

Valtiovarainministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä sosiaalidemokraattien kansanedustaja Kristiina Salonen pitävät Pia Kauman (kok) lastenvaunupuheita ja perättömien myyttien levittämistä vastuuttomana.

Keskustelu maahanmuuttajien sosiaalitoimistosta saamista eduista on lopetettava ja sen asian lietsojien on syytä pyytää anteeksi, Rinne kirjoittaa puolueensa kotisivuilla.

Rinne otti kirjoituksellaan kantaa keskusteluun, joka virisi kansanedustaja Kauman puheista. Kauma väitti alun perin Länsiväylä-lehdessä, että yhteiskunta kustantaisi maahanmuuttajille uudet lastenvaunut mutta kantasuomalaisille ei.

Rinne kiinnittää myös huomiota Kauman perjantaina Helsingin Sanomille antamaan haastatteluun, jossa hän sanoo, että kenenkään ei oikeasti tarvitsisi saada avustusta lastenvaunujen hankintaan.

"Minunkin työkaverini on saanut 'sossusta' rahaa lastenvaunujen ostoon. Nuori perhe tarvitsi sellaiset, eikä tuolloin omat rahat riittäneet. Tätä varten hyvinvointiyhteiskunta on luotu: se tukee kun tukea tarvitsee ja auttaa takaisin jaloilleen", Rinne kirjoittaa.

Myös Kristiina Salonen pitää Kauman puheita apua tarvisevien ihmisten väheksymisenä sekä kielteisten ennakkoluulojen vahvistamisena.

"Erityisesti tänä aikana on vastuutonta leimata toimeentulotukea tarvitsevia ihmisiä jonkinlaisiksi sosiaalipummeiksi, jotka käyttävät järjestelmää hyväkseen", Salonen sanoo tiedotteessaan.

Salonen on työskennellyt ennen kansanedustajaksi pääsyään toimeentulotuesta vastaavana sosiaaliohjaajana.

Sosiaalitoimistoissa työskentelevät ovat kiistäneet väitteet, jonka mukaan yhteiskunta maksaisi maahanmuuttajien lastenvaunut. Kauman mukaan tiedot perustuvat hänen kentältä kuulemaansa.

Rinteen mukaan tiedetään, että maahanmuuttajien edut eivät ole muita suuremmat. Hän sanoo, että oikeasti kannattaisi keskustella siitä, saavatko kaikki apua tarvitsevat tukea ja miten sosiaaliturvan piiriin pääsisivät myös esimerkiksi pätkätyöläiset ja vajaatyökykyiset.

Rinteen mukaan poliitikkojen täytyy puuttua keskusteluun, sillä ennakkoluulot elävät sitkeinä pitkään.

"Ennakkoluulojen lietsomisesta jotakin ihmisryhmää vastaan ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Sen sijaan tiedämme, miten helposti erityisesti vähemmistöihin kohdistuvat perättömät väitteet muuttuvat sitkeiksi ennakkoluuloiksi, ja miten helposti ennakkoluulot luovat vihaa, ja miten helposti viha voi muuttua teoiksi", Rinne kirjoittaa.


____________________________________________________

Turun Sanomat: Sdp:n Salonen Kaumalle: Ei levitetä perättömiä myyttejä

Sdp:n kansanedustaja Kristiina Salonen pitää kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman jatkamaa lastenvaunukeskustelua apua tarvitsevien ihmisten väheksymisenä sekä kielteisten ennakkoluulojen vahvistamisena.

Salonen suosittelee kaikille ennakkoluuloista kärsiville tutustumista sosiaalityön ja apua tarvitsevien ihmisten todellisuuteen kaupunkilegendojen sijaan. Salonen on työskennellyt ennen kansanedustajuuttaan toimeentulotuesta vastaavana sosiaaliohjaajana.

– Erityisesti tänä aikana on vastuutonta leimata toimeentulotukea tarvitsevia ihmisiä jonkinlaisiksi sosiaalipummeiksi, jotka käyttävät järjestelmää hyväkseen. Työttömyys Suomessa on paisunut krooniseksi ongelmaksi. Kun maa on tällaisessa tilanteessa kenenkään ei tule kokea häpeää siitä, että selviytyäkseen pahimman yli tarvitsee myös taloudellista apua.

– Usein keskustelusta unohdetaan, että toimeentulotukeen oikeutettuja on huomattavasti enemmän kuin saajia. Sen sijaan, että nyt Espoossa keskitytään täysin epäoleelliseen lastenvaunujahtiin, voitaisiin siellä kysyä miten sosiaalityössä pystytään vastaamaan lisääntyneisiin asiakasmääriin niin, että saadaan passiivisen toimeentulotukiasiakkuuden sijaan muutos parempaan aikaiseksi asiakkaiden elämässä.

Salosen mukaan sosiaalityön aliresurssointi johtaa nykyisen järjestelmän ongelmiin. Jos Kauma on huolissaan Espoon myöntämistä lastenvaunuista, voisi olla syytä selvittää miksi Espoossa harkinnanvaraisuuteen perustuva, täydentävän toimeentulotuen myöntäminen on ajautunut automaatioiksi.

– Monissa kunnissa varsinaiseen sosiaalityöhön ei ole varattu riittävästi resursseja, ja työkuormaa on purettu siirtämällä myös täydentävä toimeentulotuki etuuskäsittelijöille. Todellisuudessa sosiaalityöntekijän tai -ohjaajan aika pitäisi riittää siihen, että ensin selvitellään yhdessä perheen tarvetta ja mahdollisuuksia ratkaista tarve perheen omilla keinoilla esim. hankkimalla edullisesti lastenvaunut käytettyinä. Täydentävä toimeentulotuki olisi silloin perheen ratkaisusta riippuvan suuruinen. Se vaatii kuitenkin työntekijältä aikaa yhdessä etsiä ratkaisuvaihtoehtoja.