sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Ilta-Sanomat: Tuottaako Suomi koulutettuja taistelijoita ääri-islamisteille?

Ilta-Sanomat: Tuottaako Suomi koulutettuja taistelijoita ääri-islamisteille? 7.9.2014

Suomesta on lähtenyt Suojelupoliisin mukaan yli 40 henkilöä Syyrian sotaan, ja ainakin kolme taistelijaa on kuollut sotatoimissa.

IS uutisoi perjantaina (5.9), että lähtijöiden joukossa on myös Suomessa varusmiespalveluksen kautta sotilaskoulutuksen saaneita henkilöitä. Erityisesti Suomen noin 60 000 hengen somaliyhteisö on ollut värväysten kohteena.

Suomalaisten reserviläisten päätyminen jihadistitaistelijoiden riveihin ei tutkijan mukaan ole suuren mittaluokan ongelma.

- Noin puolet Suomesta Syyriaan lähteneistä on Suojelupoliisin mukaan hakeutunut taisteluun, suurin osa tosin ääri-islamistisen Isis-järjestön riveihin. Ei ole selvää, kuinka moni näistä taistelijoista on suorittanut asepalveluksen, avustava tutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo.

Saarinen on perehtynyt jihadistitaistelijoiden rekrytointiin. Suomen yleinen asevelvollisuusjärjestelmä antaa sotilaskoulutuksen 26 000 miehelle joka vuosi. Saarinen ei usko, että Suomessa annettava varusmieskoulutus olisi kuitenkaan värvääjille erityinen syy etsiä armeijan käyneitä islaminuskoisia taistelijoita Suomesta.

- En pidä sitä todennäköisenä. Ei ole selvää, onko suomalaisesta varusmieskoulutuksesta merkittävästi hyötyä niissä tehtävissä, joihin Isis joukkoja käyttää tai sellaisessa konfliktissa mitä Syyriassa käydään.

Ryhmien toiminta eroaa armeijasta

Saarisen mukaan jihadistiryhmien toiminta eroaa armeijasta niin paljon, että asevelvollisuusarmeijan antamilla sotilastaidoilla ei välttämättä ole niiden riveissä merkitystä.

- Lähinnä mieleen nousee ampumakoulutus ja tiettyjen räjähteiden käsittelyyn liittyvät tehtävät, jotka on muutenkin helppoa opettaa taistelijoille, Saarinen sanoo.

Sotilaallisia perustaitoja tärkeämpi kriteeri taistelijoiden rekrytoinnissa on alttius radikalisoitua ääri-islamistiseen ajatteluun ja toimintaan.

Espoolainen maahanmuuttaja-aktiivi Nur Mohamed kirjoitti Uuden Suomen blogissaan, että Suomessa toimineet värvääjät ovat tarjonneet 15 000 euron korvauksia liittymisestä niiden riveihin.

- Jos summat ovat tuota luokkaa, niin se saattaa olla merkki järjestelmällisestä värväystoiminnasta. Toisaalta, Suojelupoliisi on todennut ettei merkkejä järjestelmällisestä rekrytointitoiminnasta ole. Eikä ole selvää, että rahaa on oikeasti annettu. Se mitä on luvattu, on eri asia.

Isiksellä 3 000 länsitaistelijaa

Isis-järjestön riveissä arvellaan olevan noin 3000 länsimaista rekrytoitua taistelijaa. Suomesta on lähtenyt Syyrian taistelualueille paitsi asevelvollisuuden suorittaneita miehiä, mutta myös pariskuntia lapsineen.

- Naisia on ollut lähteneistä noin 20 prosenttia. Joillekin heistä motiivina on voinut olla aviopuolison etsintä Syyriaan matkanneiden jihadistien keskuudesta, Saarinen sanoo.

Somaliyhteisö huolestunut

Suomen somaliyhteisön parissa liikkuneiden värväreiden toiminta herättänyt huolta yhteisössä.

- Tämä ei ole pelkkä somalien ongelma, vaan kaikkien suomalaisten ongelma, Arshe Mohamed Said Suomen somaliliitosta sanoo.