perjantai 19. syyskuuta 2014

Ilta-Sanomat: Putkosen päreet paloivat perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa: ”Väitätkö sinä, että Halla-aho on rasisti?”

Ilta-Sanomat: Putkosen päreet paloivat perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa: ”Väitätkö sinä, että Halla-aho on rasisti?” 19.9.2014

Tunnelma alkoi kiristyä, kun perussuomalaisten työmies Matti Putkonen syytti Yleä perussuomalaisia leimaavasta uutisoinnista Ruotsin vaalien yhteydessä. Infon aiheena oli ps:n Helsingin piirin toimistoon toissayönä tehty isku.

Putkonen antoi ymmärtää, että perussuomalaisten rinnastaminen ruotsidemokraatteihin on lietsonut vihaa perussuomalaisia kohtaan ja että se todennäköisesti lietsoi myös toissayönä tapahtuneen iskun tekijöitä toimintaan. Iskun tekijöistä puolue käyttää nimeä ”vasemmisto-vihreä-ryhmittymä.”

- Selvästi alkoi liikehdintä Ruotsin vaalien jälkeen. Ja nimenomaan aika pitkälle Yleisradion erilaisten keskustelujen jälkeen alkoi yhteydenottoja ja kuvioita tulla päälle. Siellä oli esimerkiksi Tiina Rosenbergin niin sanotun tutkimuksen, joka meidän mielestämme on essee, julkistamisia, kolme kertaa käsitelty Ylellä. Ensimmäisessä uutisoinnissa – jostain syystä – saat mitä tilaa (perussuomalaisten slogan) välähti siellä vähänväliä kuvassa, Putkonen sanoi.

Hän kertoi jo olleensa yhteydessä Ylen johtoon asian tiimoilta.

- Sitten tämä, mitä Ruotsissa tapahtui. Siitä sitten johdannaiset, perussuomalaiset ja muut. Tämä on se joka on ollut leimaavaa, Putkonen päästeli.

Hänen mukaansa perussuomalaisten rinnastaminen ruotsidemokraatteihin, jotka Ruotsin muut poliittiset puolueet sulkevat ulkopuolella, on täysin sopimatonta.

Putkonen tosin vähätteli sitä, että ruotsidemokraattisessa liikkeessä on vahva rasistinen pohjavire ja perinne.

- Näitä tällaisia, jotka kutsuvat itseään milloin anarkisteiksi, fasisteiksi, milloin miksikin, löytyy kaikista puolueista. Me olemme lähteneet määrätietoisesti tekemään toimia, että kaikki sellaiset, jotka lähtee... ovat meillä täällä hommissa tai missään meidän jäseninäkään, niin heitetään välittömästi ulos. Meillä on nollatoleranssi suhteessa rasismiin suhteessa fasismiin, Putkonen sanoi.

Sitten kuumeni

Tässä kohtaa Hufvudstadsbladetin artikkelitoimittaja Susanna Ginman alkoi haastaa Putkosta, mistä sukeutui kuuma debatti.

- No, ettehän te kaikkia ole heittänyt ulos, Ginman aloitti.

- Me olemme heittäneet kaikki sellaiset, jotka ovat..., Putkonen sanoi, mutta Ginman keskeytti.

- Eikö Halla-aho ole edelleen puolueen jäsen? Ginman kysyi.

Tämä kysymys oli Putkoselle liikaa.

- Väitätkö sinä, että Halla-aho on rasisti? Putkonen kysyi puoliksi huutamalla.

- Joo, väitän.

- Okei. Selvä. Riittää.