maanantai 25. elokuuta 2014

Yle: Maahanmuuttajanuorille nuorisotakuu on koulutusta

Yle: Maahanmuuttajanuorille nuorisotakuu on koulutusta 25.8.2014

Kajaanissa syksyllä alkavan koulutuksen tavoitteena on, että jokaisella koulutukseen osallistuvalla maahanmuuttajanuorella olisi keväällä peruskoulun päättötodistus. Vastaavia koulutuksia on järjestetty aiemmin Etelä-Suomessa.

Kaukametsän opistossa Kajaanissa alkaa lokakuussa Verso-maahanmuuttajanuorten nuorisotakuukoulutus. Koulutus on tarkoitettu pääasiassa alle 20-vuotiaille maahanmuuttajanuorille, joilla ei ole peruskoulun päättötodistusta.

Kaukametsän opiston koordinaattori Sini Sarén kertoo, että koulutuksella halutaan tarjota maahanmuuttajanuorille oma väylä peruskoulun opintojen loppuun saattamiseen. Koulutukseen otetaan 15 oppilasta. Ilmoittautuneita on toistaiseksi kaksi. Koulutus voidaan toteuttaa jos osallistujia on 12.

– Nuoret opiskelevat peruskoulun pakollisia aineita. Lisäksi heillä on mahdollisuus suorittaa Kaukametsässä vapaavalintaisia kursseja eli niin sanottuja koulujen valinnaisaineita.

Koulutukseen osallistuvalla nuorella tulisi olla takana peruskouluopintoja, jotka mielellään olisi osittain Suomessa suoritettu. Opintoja ei ole tarvinnut suorittaa loppuun.

– Jos on peruskoulua vastaavia opintoja ulkomailta, niin niiden kohdalla voimme katsoa, miten asiaa lähdetään ratkaisemaan, Sarén opastaa.

– Kielitaitoa pitäisi olla sen verran, että pääsemme alkuun. Opetuksen alkuvaiheessa on tarkoitus järjestää tehostettu äidinkielen opiskeluvaihe, niin että saamme porukan samalle viivalle kielellisessä osaamisessa, hän jatkaa.

Kajaanin koulutus osoitus onnistumisesta

Koulutuksen rahoittaa Opetushallitus, joka on myöntänyt hankkeeseen 56 000 euroa. Opintosetelipohjainen rahoitus mahdollistaa 600 opetustuntia. Vastaavaan hankkeeseen on aiemmin myönnetty rahaa Helsinkiin, Espooseen ja Turun seudulle. Sarénin mukaan rahoituksen saaminen Kajaaniin on onnistumisen merkki.

– Nyt meidän pitää näyttää osaamisemme ja se, että tälle rahalle todella on käyttöä. Kainuussa voimme tarjota henkilökohtaisia opintopolkuja, joihin ei välttämättä suuremmissa kaupungeissa ole resursseja vastaavalla tavalla.

Tavoitteet lokakuun alusta toukokuun loppuun kestävälle koulutukselle ovat kovat. Nuoria halutaan saada eteenpäin elämässä niin, ettei väliinputoajia jää.

– Toukokuun lopussa siintää unelma, että Kainuussa olisi muutama maahanmuuttajanuori lisää, joilla on taskussaan peruskoulun päättötodistus. Näin he pääsevät hakemaan jatko-opiskelupaikkaa tai oppisopimuskoulutusta.

– Tavoitteet ovat siinäkin mielessä kovat, että monella ei ole pitkälti takana opiskeluaikaa tai ylipäätään oleskeluaikaa Suomessa. Töitä tässä hankkeessa tulevat tekemään varmasti niin opiskelijat kuin opettajat, Sarén vakuuttaa.

Huumori auttaa eteenpäin

Koordinaattori Sini Sarén on työskennellyt aiemminkin aikuisten maahanmuuttajien kanssa. Hän kertoo, että aikuiset maahanmuuttajat tuntevat hyvin suomalaisen koulujärjestelmän, mutta sen monipuolisuus on monelle yllätys.

– He tietävät, että Suomessa on hyvät koulut, ja maahanmuuttajat haluavat, että heidän lapsensa käy suomalaisen koulun. Se mitä kaikkea koulussa opiskellaan ja millaisia valmiuksia peruskoulu tarjoaa nuorille, tulee monelle yllätyksenä.

Alkuvaiheessa, kun yhteistä kieltä ei ole, tärkeä työkalu on Sarénin mukaan huumori.

– Sillä on suuri rooli jo siinä, ettei virheitä ja niiden tekemistä pelätä. Uskalletaan heittäytyä yhteiseen ryhmään ja opiskeluun, ja löydetään yhdessä tekemisen ilo, ja päästään sitä kautta sisälle moniin asioihin, jotka tuntuvat hyvin vaikealta alkuvaiheessa.