torstai 21. elokuuta 2014

Satakunnan Kansa: Neekereitä on vain vankilassa

Satakunnan Kansa, kolumni: Neekereitä on vain vankilassa 21.8.2014

Minut hakattiin sairaalakuntoon Liettuassa keväällä 2013. Olin menossa hotellille nukkumaan, kun kaksi miestä kävi kimppuuni ulko-ovella. Nyrkinisku mursi silmäkuopan ja poskiluun.

Koska en provosoinut tai uhannut miehiä mitenkään, olen jälkeenpäin päätellyt joutuneeni rasistisen rikoksen uhriksi. Teoriaa tukee myös se, ettei taskussani ollutta lompakkoa yritetty viedä.

Monta kertaa olisin halunnut kostaa. Olen toivonut tekijöille pahaa, vähintään samanlaista kohtaloa kuin he aiheuttivat minulle.

Vähitellen vihantunteeni on kääntynyt sääliksi. Uskon, että tuollaisten ihmisten elämä on pilalla. Heidän mielensä on vinoutunut, koska he pystyvät moisiin tekoihin ja ilmeisesti myös perustelemaan ne ainakin itselleen.

Oikeasti rasismia tai väkivaltaa, saati sitten niiden yhdistämistä, ei voi perustella.
Kaikkiaan 641 rasistista rikosta tuli poliisin tietoon Suomessa vuonna 2012, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun tilasto. Yleisin rikosnimike oli pahoinpitely.

Satakunnassa poliisi on luokitellut rikoksia rasistisiksi vain muutaman kolmen vuoden aikana. Suomen rikoslaissa ei ole nimikettä rasistiselle rikokselle, ja se näkyy suurissa tilastoheitoissa.
Joka tapauksessa yksikin kerta, jossa sisäinen viha toista kansanryhmää kohtaan johtaa käytännön toimintaan, on liikaa. Kun rasistin päässä naksahtaa, hän ei ymmärrä – tai edes mieti – tekonsa seurauksia.

Uhrille ne voivat olla elämän mittaiset tai pahimmassa tapauksessa sen päättävät.

Huolissaan on oltava myös tapahtumista maailmalla. Yhdysvalloissa Missourin osavaltiossa poliisi on ampunut lyhyen ajan sisällä kaksi nuorta mustaihoista miestä.

Jo ensimmäinen, aseettoman Michael Brownin ampuminen nostatti Fergusonin kaupungissa rajuja mielenosoituksia ja mellakoita.

Oli syy ampumisiin mikä tahansa, tapahtumat osoittavat, että rotujen väliset ristiriidat johtavat yhä väkivaltaan vuonna 2014. Siksi liian pitkälle viety nationalistinen ajattelu on vaarallista.

Elokuvassa American History X Edward Nortonin esittämä uusnatsi Derek Vinyard joutuu vankilaan tapettuaan rotuvihoissaan kadulla mustan miehen. Vankilassa Vinyardin mustaihoinen pesulatyötoveri Lamont kehottaa häntä olemaan varuillaan, koska ”täällä sinä olet neekeri, en minä”.

Me emme elä vankilassa, vaan yhteisessä maailmassa, jossa kenenkään ei pitäisi olla neekeri.

Pekko-Joonas Rantamäki