lauantai 30. elokuuta 2014

Ilta-Sanomat: Kansanedustajan kommentti kuohuttaa: ”Miksi maahanmuuttajaperheen pitää hankkia uudet rattaat sosiaalituella?"

Ilta-Sanomat: Kansanedustajan kommentti kuohuttaa: ”Miksi maahanmuuttajaperheen pitää hankkia uudet rattaat sosiaalituella?" 30.8.2014

Espoossa on herännyt viime päivinä ”ihmeellinen keskustelu” lastenrattaista, kuten Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes asian muotoilee.

Asian nosti julkisuudessa esille kansanedustaja ja espoolainen kaupunginvaltuutettu Pia Kauma. Hän ihmetteli Länsiväylä-lehden haastattelussa perjantaina sitä, miksi maahanmuuttajaperheille pitää hankkia uudet lastenvaunut täydentävällä toimeentulotuella, eli veronmaksajien rahoilla.

- Ihmiset, jotka ovat itse joutuneet työttömiksi, menettäneet kaiken tai joutuneet ruokajonoihin, ovat soitelleet minulle ja ihmetelleet sitä, miksi maahanmuuttajataustaiset perheet kuljeskelevat designvaunujen kanssa kaduilla. Tämä on herättänyt ihmisissä närkästystä varsinkin, kun köyhyys on lisääntynyt, Kauma selittää.

- Sitä en voi tietää, ketkä näistä maahanmuuttajataustaisista perheistä ovat saaneet sossulta rahaa näihin uusiin vaunuihin. Mutta jotkut ovat ehkä saaneet.

"Missään nimessä asia ei ole niin"

Toimeentulotuen avulla turvataan määritelmän mukaan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta vähintään välttämätön toimeentulo. Täydentävää toimeentulotukea voidaan puolestaan myöntää lasten päivähoitomenoihin tai esimerkiksi tarpeellisiin hankintoihin.

Esimerkiksi Espoon kaupunki on varannut toimeentulotukiin tälle vuodelle yli 50 miljoonaa euroa, joista noin kymmenen prosenttia koostuu täydentävästä toimeentulotuesta.

Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes on äimistynyt koko lastenvaunukeskustelusta.

- Tämä on jostain syystä tällä viikolla herännyt keskusteluissa esiin. Olen pyytänyt omilta työntekijöiltäni selvitystä, mikä meillä on ollut käytäntö. Saan ensi viikon alussa tietää asiasta tarkemmin, Remes sanoo.

- Mutta missään nimessä asia ei ole niin, että kaikille myönnettäisiin täysi tuki nimenomaan uusiin lastenvaunuihin. Yksittäistapauksia voi olla, mutta tämän enempää en osaa vielä sanoa.

Kauma kuitenkin sanoo, että hän uudistaisi rajulla kädellä täydentävän toimeentulotuen myöntämisperiaatteita.

- Tavalliset keskituloiset suomalaiset ostavat lastenvaunuja esimerkiksi netistä, kuten minäkin olen kahdelle lapselleni ostanut. Eikö täydentävän toimeentulotuen myöntämisperiaatteita voitaisi muuttaa niin, että tukea myönnettäisiin vain käytettyihin tavaroihin? Ekologinen kierrätys on muutenkin muodissa, Kauma muotoilee.