torstai 14. elokuuta 2014

HS: Vuokranantaja joutui maksamaan korvausta amerikkalaisnaisen syrjinnästä

Helsingin Sanomat: Vuokranantaja joutui maksamaan korvausta amerikkalaisnaisen syrjinnästä 14.8.2014
Vähemmistövaltuutetun tiedote: Syrjintään syyllistynyt vuokranantaja maksoi hyvitystä

Suomalainen vuokranantaja on joutunut maksamaan 620 euroa hyvityskorvauksia amerikkalaisnaisen syrjinnästä, kertoo vähemmistövaltuutettu Eva Biaudetin toimisto. Vuokranantaja oli myöntänyt neuvotteluissa, että hän oli rikkonut yhdenvertaisuuslakia kieltäydyttyään vuokraamasta asuntoaan naiselle, koska tämä ei ollut Suomen kansalainen.

Vähemmistövaltuutetun edustaja ja vuokranantaja olivat päätyneet sovintoneuvottelussa siihen, että vuokranantaja maksaa syrjitylle yhden kuukauden vuokraa vastaavan summan, joka oli 620 euroa. Vuokranantaja sitoutui jatkossa noudattamaan syrjintäkieltoa.

Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä muun muassa iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen tai uskonnon perusteella.

Vähemmistövaltuutetun tiedotteen mukaan amerikkalaisnainen oli tyytyväinen ratkaisuun. ”Oli hienoa huomata, että nollatoleranssi syrjinnälle ei ole ainoastaan iskulause”, Suomessa pitkään asunut nuori amerikkalaisnainen oli todennut.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet puolestaan lausui: ”Tämä tapaus on hyvä muistutus siitä, että vuokralaista tai asunnon ostajaa ei saa valita syrjivin perustein, esimerkiksi etnisyyden tai kansalaisuuden perusteella, myöskään yksityisillä asuntomarkkinoilla. On tärkeää, että kaikki asuntomarkkinoilla toimivat tahot sisäistävät tämän.”

______________________________________________

Vähemmistövaltuutetun tiedote: Syrjintään syyllistynyt vuokranantaja maksoi hyvitystä 

Vähemmistövaltuutettu neuvotteli asiakkaansa puolesta hyvityksestä syrjintätapauksessa yksityisillä vuokramarkkinoilla. Vuokranantaja kieltäytyi vuokraamasta asuntoaan Suomessa pitkään asuneelle yhdysvaltalaiselle naiselle, koska hän ei ole Suomen kansalainen. Vuokranantaja syyllistyi näin syrjintään kansalaisuuden perusteella.

Vuokranantaja myönsi neuvotteluissa, että hän oli syyllistynyt yhdenvertaisuuslain 6 §:ssä säädettyyn syrjinnän kiellon loukkaukseen. Vähemmistövaltuutetun edustaja ja vuokranantaja päätyivät sovintoneuvottelussa siihen, että vuokranantaja maksaa syrjitylle amerikkalaiselle naiselle hyvitystä syrjinnän kiellon loukkauksesta yhden kuukauden vuokran vastaavan summan, tässä tapauksessa 620 euroa. Vuokranantaja sitoutui myös siihen, että hän vastaisuudessa noudattaa yhdenvertaisuuslain syrjintäkieltoa.

- Olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen ja kiitollinen siitä, että vähemmistövaltuutettu valvoi oikeuksiani tässä asiassa. Oli hienoa huomata, että nollatoleranssi syrjinnälle ei ole ainoastaan iskulause, totesi syrjintää kokenut nuori nainen.

- Tämä tapaus on hyvä muistutus siitä, että vuokralaista tai asunnon ostajaa ei saa valita syrjivin perustein, esimerkiksi etnisyyden tai kansalaisuuden perusteella, myöskään yksityisillä asunto-markkinoilla. On tärkeää, että kaikki asuntomarkkinoilla toimivat tahot sisäistävät tämän, vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet sanoo.

(alkuperäinen versio)

---

Huomautus: Vähemmistövaltuutetun alkuperäisestä nettitiedotteesta on jälkikäteen poistettu sanat "tai kansalaisuuden". Kansalaisuus ei ole yhdenvertaisuuslain tarkoittama laiton syrjintäperuste asuntoa vuokrattaessa, vaikka uutisessa ja tiedotteessa niin sanotaan.

Huom2: Vähemmistövaltuutettu on poistanut tiedotteen suomenkielisen version sivuiltaan.