keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

MTV3: Pakkoavioliitto on kymmenien kohtalo Suomessakin

MTV3/STT: Pakkoavioliitto on kymmenien kohtalo Suomessakin 2.7.2014

Avioliittoon pakottamista esiintyy myös Suomessa. Maahanmuuttajanaisia ja -lapsia tukevan Monika-Naiset ry:n mukaan yhteydenottoja pakkoavioliitoista tulee järjestöön noin parikymmentä vuodessa.

– Kyseessä on vasta jäävuoren huippu, arvioi Voimavarakeskus Monikan johtaja Natalie Gerbert.

Hän sanoo, että pakkoavioliitot tulisi kriminalisoida. Tällä hetkellä Suomessa ei ole omaa lakia, joka kieltäisi avioliittoon pakottamisen. Pakkoavioliittoihin voidaan soveltaa nyt ihmiskauppaa tai pakottamista koskevaa lakia.

Gerbertin mukaan ilman omaa lakia keinot pakkoavioliiton uhrien auttamiseen ovat kuitenkin rajalliset, eivätkä viranomaiset osaa auttaa tai tunnistaa ongelmaa. Tiettävästi yhtäkään pakkoavioliittotapausta ei ole vielä edennyt rikostutkintaan.

– Lastensuojelussa törmätään säännöllisesti tapauksiin jo yläasteella, mutta ei ole tietoa, miten laajasta ilmiöstä puhutaan.

Pakkoavioliitto kriminalisoitava?

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei sulje pois mahdollisuutta kriminalisoida pakkoavioliitto. Hänen mukaansa pakkoavioliiton erilliskriminalisoinnin vaikutuksia tulee kuitenkin arvioida huolellisesti, ja tapausten laajuus selvittää.

– Pelkkä kriminalisointi ei riitä poistamaan ongelmaa ja saattaa jopa vaikeuttaa sen ratkaisua, jos se vähentää uhrien halukkuutta ottaa yhteyttä auttajatahoihin.

Gerbert ei usko tähän.

– Jos lähdemme tällä logiikalla, emme voi kriminalisoida mitään rikoksia, mitä perheessä tapahtuu. Pakkoavioliitosta voisi tehdä yleisen syytteen alaisen rikoksen, jolloin uhrin itsensä ei tarvitse tehdä rikosilmoitusta.

Avunhaku on rankka päätös

Alaikäisten tapauksissa lapsia voidaan auttaa ottamalla yhteyttä lastensuojeluviranomaisiin. Täysi-ikäisten kohdalla paljon riippuu siitä, mihin naiset ovat itse valmiita. Heille voidaan tarjota esimerkiksi turvakotipaikkaa.

Gerbert muistuttaa, että avunpyyntö merkitsee usein suhteiden katkaisemista omaan perheeseen. Siksi päätös on rankka.

– He pohtivat omaa turvallisuuttaan ja sitä, kauanko he joutuvat asumaan turvakodissa.

Hän toivoo, että Suomessa herättäisiin ongelmaan.

– Vähintä, mitä voidaan tehdä, on nostaa asia keskusteluun ja antaa selkeä viesti, että pakkoavioliitto on väärin.