perjantai 18. heinäkuuta 2014

Iltalehti: "Lintukotohaihattelu on pelkuruutta"

Iltalehti: "Lintukotohaihattelu on pelkuruutta" 18.7.2014

Peter Vesterbacka haluaa Suomeen 100 000 ulkomaalaista opiskelijaa.

Pelifirma Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka osallistui Porin Suomi-Areenalla torstaina Hjallis Harkimon johtamaan paneelikeskusteluun, josta ei värikkäitä puheita puuttunut.

- Ruotsilta tulee 6-0 turpaan, julisti Vesterbacka keskustelun tiimellyksessä.

Suomi on jäänyt jälkeen, koska länsinaapurissa rakenteita on uskallettu uudistaa kautta linjan rohkeammin, mies perustelee heittoaan keskustelun jälkeen Iltalehdelle.

"100 000 ulkomaalaista opiskelijaa"

Vesterbacka kertoo kaipaavansa konkreettisia muutoksia. Verratessaan Suomea Ruotsiin ja Isoon-Britanniaan hän nostaa tärkeäksi eroavaisuudeksi työperäisen maahanmuuton mittakaavan.

- Näihin maihin työperäinen maahanmuutto on tuonut dynamiikkaa talouteen niin, että se on rikkaus.

- Suomessa taas ollaan eri urilla, puhutaan siitä, tuleeko tänne 100 vai 200 kiintiöpakolaista. Keskustelu on sinänsä ihan mielenkiintoinen, muttei sillä oikein ole merkitystä.

Väestö ikääntyy, ja jotain on pakko tehdä, vaatii Vesterbacka, jolla on oma ehdotuksensa.

- Miksei otettaisi Suomeen 100 000 ulkomaalaista korkeakouluopiskelijaa? Osa heistä jäisi tänne töihin, perustaisi yrityksiä ja loisi kasvua.

- Miksei asetettaisi tällaisia tavoitteita? Silloin olisimme tässäkin asiassa maailman parhaita.

"Pelkuruutta"

Ilmoille heitetyt opiskelijamassat Vesterbacka tahtoisi maahan jo muutaman vuoden sisällä. Ongelmien löytäminen on kuitenkin "maailman helpointa", eikä eteenpäin uskalleta katsoa, mies linjaa.

- Sitten haikaillaan, että kyllä meidän pitäisi saada teollisuutta takaisin ja blaa blaa blaa. Että pitäisi päästä vanhoihin hyviin aikoihin, että 60-luvulla kaikki oli paremmin.

Vesterbackan mielestä Suomi on jämähtänyt synkistelevään mielentilaan, josta olisi syytä päästä pian eroon.

- Suomesta tulee erilainen paikka kuin se oli 60-luvulla. Ihmeellinen lintukotohaikailu on käsittämätöntä pelkuruutta. Tässä tarvitaan rohkeutta ja uskallusta. Erilainen Suomi ei tarkoita huonompaa Suomea.

Ei kesälomaa

Markkinointijohtaja vakuuttaa itse elävänsä kuten saarnaa. Kesälomaa mies ei ole pariin vuoteen viettänyt, eikä siihen ole tarvettakaan.

- Yleensä pidän parin viikon loman joulun jälkeen, kun on hiljaisinta.

- Aina sanon, että olen lopettanut työnteon jo monta vuotta sitten. Jos tämä alkaa tuntua työltä, teen vääriä asioita. Mitä tahansa tekeekin, pitää olla rakkautta lajiin. Ei siitä muuten tule mitään.

Samaan tyyliin ajattelee koko Rovio, Vesterbacka sanoo.

- Teemamme on nyt enemmän, nopeammin, paremmin. Jos alkaa kuvitella, että on saavutettu jotain, se on viimeinen niitti. Lähimaastostakin löytyy esimerkkejä, miten käy, jos alkaa tuudittautumaan.

[...]

_______________________

SuomiAreena 17.7.2014

Peter Vesterbacka
Tässä just kun totesin, et mehän täytetään tässä Suomena sata vuotta tossa 2017, niin mä aattelin, että vois alkaa latomaan näitä tavoitteita, että mitä me halutaan olla sillon. Ja yksi, mikä mun mielestä olis tosi tärkee, et varmistetaan, et meillä on riittävästi osaavia tekijöitä. Niin voitas lähtee siitä, että otetaan tänne 100 000 ulkomaalaista korkeakouluopiskelijaa vuoteen 2017 mennessä. Ja ihan hyvin jengi on lähtenyt mukaan talkoisiin, niin näyttäisi siltä, että me saavutetaan toi tavoite ihan heittämällä, kun lähetään tekeen. Et kääritään hihat ja otetaan kaikki mukaan.

Toimittaja
Mitä me sillä saavutetaan?

Peter Vesterbacka
Me saadaan sillä paljon uusia tekijöitä, koska siinä tulee käymään niin, että osa näistä jää Suomeen, perustaa yrityksiä, tulee meille, muille duuniin, eli me saadaan lisää talenttia, lisää osaamista. Ja sitten mä haluaisin vielä tietysti tehdä niin, että kun nää valmistuu, niin annetaan niille automaattisesti kansalaisuus.