perjantai 6. kesäkuuta 2014

Yle: Lompakkovarkaat iskevät kauppakeskuksissa

Yle: Lompakkovarkaat iskevät kauppakeskuksissa 6.6.2014

Ammattimaisesti toimivat lompakkovarkaat ovat tämän kesän alussa liikkuneet aiempaa enemmän keskisessä Suomessa. Parin viikon aikana on viety alun kolmattakymmentä lompakkoa kauppakeskuksissa eri puolilla maata. Helsingissä taskuvarkaudet ovat kuitenkin alkuvuonna vähentyneet.

Ulkomaalaisiksi epäilty mieskaksikko on vienyt lompakoita samalla kaavalla Oulun seudulla, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Itä-Suomessa. Lompakko on varastettu kaupan ostoskärryssä olleesta kassista, kun asiakas on keskittynyt keräämään ostoksiaan.

Tapauksia tutkiva rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Itä-Suomen poliisilaitokselta kuvaa toimintaa ammattimaiseksi.

– Tekijät ovat liikkuneet hyvin laajalla alueella, ja kohdehenkilöinä ovat yleensä iäkkäät naishenkilöt. Ehkä näin ammattimaisesti tehtynä tämä on poikkeuksellista. Näihin liittyy yleensä vahvasti järjestäytynyt rikollisuus, sanoo rikoskomisario Heikki Mansikka-aho.

Tekijöitä ei ole onnistuttu tavoittamaan, vaikka heistä saatuja valvontakamerakuvia on ollut julkisuudessa. Mansikka-aho sanoo, että ulkomaalaiseksi epäiillyt miehet liikkuvat hopeanharmaalla Peugeot-henkilöautolla.

Helsingissä taskuvarkauksia onnistuttu vähentämään

Lompakoihin ja matkapuhelimiin erikoistuneiden taskuvarkaiden määrä lisääntyy yleensä kesällä.

Helsingissä heitä on ollut ympäri vuoden. Määrät alkoivat lisääntyä selvästi sen jälkeen, kun itä-Euroopan maat liittyivät EU:hun. Nykyään tehdään parikymmentä taskuvarkautta joka päivä.

Käänne parempaan on kuitenkin havaittu. Jo viime vuonna kasvu pysähtyi, ja tämän vuoden tammi-toukokuussa taskuvarkauksia oli 850 vähemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Se on melkein neljänneksen pudotus viime vuoden 2 700:sta.

Päivittäisrikostutkinnan yksikön johtaja, rikosylikomisario Juha Laaksonen sanoo, että Helsingissä on muun muassa kauppojen ja ravintoloiden työntekijöitä valmennettu havaitsemaan varkauksia.

– Kun meillä on silmiä ja korvia entistä enemmän havaitsemassa näitä tapauksia verekseltään, niin sitä kautta on myös kiinniottojen määrä kasvanu. Ja kun kiinnijäämisriski on korkeampi, niin ehkä rikoksentekijät havaitsevat, että tämä ei ole enää niin houkutteleva paikka varkauksille.

Laaksosen mukaan ulkomaiset rikoksentekijät ovat nopeita liikkeissään. He saattavat vaihtaa maata joko laivalla tai lentäen.

– Jos tekijöistä ei tule vinkkiä, niin kiinnijääminen on työn ja tuskan takana, sanoo Laaksonen.