sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Turun Sanomat: Hautala: Halla-ahon lausunnot karmaisevia

Turun Sanomat/STT: Hautala: Halla-ahon lausunnot karmaisevia 8.6.2014
Helsingin Sanomat: Hautala pitää Halla-ahon somalipuheita karmaisevina
Heidi Hautalan puhe Vihreiden puoluekokouksessa 8.6.2014

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) pitää perussuomalaisten Jussi Halla-ahon lausuntoja hyvin pelottavina. Hän viittaa tämän lausuntoihin somalien geneettisistä piirteistä.

Hautala sanoi vihreiden puoluekokouksessa, että muillekin kielille käännetyt Halla-ahon lausunnot ovat karmaisevia.

- Luulen, että äärioikeiston esiinmarssi tulee tiivistämään yhteistyötä suurissa ryhmissä, Hautala sanoi.

Europarlamentin neljällä keskisuurella ryhmällä tulee olemaan hänen mukaansa iso merkitys jatkossakin. Hautala on vihreiden ainoa meppi seuraavalla viisivuotiskaudella europarlamentissa.

Videotervehdyksessään parlamentista tippunut Tarja Cronberg moitti vihreitä siitä, ettei puolue onnistunut selkeästi kertomaan linjastaan. Parlamentista pois jättäytynyt Satu Hassi ei hänkään ollut paikalla, koska oli Hautalan mukaan Meksikossa selvittämässä aktivisti Jyri Jaakkolan surmaa.


__________________________________________

Helsingin Sanomat: Hautala pitää Halla-ahon somalipuheita karmaisevina

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) on huolissaan äärioikeiston noususta Euroopassa. Hautala pitää esimerkiksi perussuomalaisten Jussi Halla-ahon ja Ranskan äärioikeistolaisen Front National -puolueen perustajan Jean Marie le Penin puheita karmaisevina.

"On karmaisevaa lukea rinnakkain Jussi Halla-ahon, Jean Marie le Penin ja muiden rasismia estoitta viljelevien poliitikkojen lausuntoja eurooppalaisista lehdistä. Halla-aho on muun muassa väittänyt, että somaleilla on geneettinen taipumus loisia veronmaksajien rahoilla ja le Penin mukaan 'herra Ebola tekisi tietyistä ongelmista selvää kolmessa kuukaudessa'."

Hautala puhui vihreiden puoluekokouksessa Jämsässä ja käytti äärioikeistosta nimitystä ”räyhäoikeisto”. Hautala uskoo kuitenkin, että äärioikeiston esiinmarssi tiivistää myös keskikokoisten ryhmien yhteistyötä Euroopan parlamentissa.

"Äärioikeisto tulee varmasti tiivistämään rakentavien ryhmien yhteistyötä. Tämä tarkoittaa kahden suurimman ryhmän lisäksi myös keskikokoisia ryhmiä", Hautala sanoo.

Hautala uskoo, että vihreiden täytyy muuttaa toimintatapojaan tappiollisen eurovaalituloksen jälkeen.

”Vihreiden täytyy tehdä monia asioita toisin. Kun on yksi hallituspuolue viidestä, omat kannat pitäisi tuoda selkeämmin esiin, vaikka ne eivät aina voita. Vihreiden pitää vähentää äänettömän yhtiömiehen toimintaa. Vihreihin kohdistuu edelleen sitkeitä mielikuvia, jotka eivät vastaa todellisuutta.”

Hautalan mukaan puolueeseen kohdistuvat vahvat mielikuvat ovat usein stereotypioita vihreistä puolueena.

”Mielikuvat ovat stereotypioita siitä, että vihreät ovat tietynlaisia ja toimivat esimerkiksi elämäntapapoliiseina muille. Itse en tunnista tätä mielikuvaa. Mielikuvat kärjistelevät ja liiottelevat usein”, Hautala sanoo.