keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Turun Sanomat: Amnesty: Kidutettujen saatava hoitoa myös Suomessa

Turun Sanomat: Amnesty: Kidutettujen saatava hoitoa myös Suomessa 25.6.2014

Suomen valtion on varmistettava Suomessa oleville kidutuksen uhreille heidän tarvitsemansa hoito, painottaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnestyn Suomen osasto ja Kidutettujen kuntoutuskeskus muistuttavat kansainvälisen kidutuksen uhrien päivän alla, ettei ammattimaista hoitoa ole riittävästi saatavilla.

Suomessa on Amnestyn mukaan tuhansia kidutuksen uhreja. YK:n kidutuksenvastainen sopimus velvoittaa valtiot, Suomi mukaan lukien, järjestämään kidutettujen tarvitseman hoidon ja kuntoutuksen. Kidutuksen uhreilla on oikeus mahdollisimman hyvään fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen kuntoutukseen.

Tällä hetkellä läheskään kaikki kidutuksen uhrit eivät saa Suomessa järjestön mukaan tarvitsemaansa hoitoa ja lisäksi hoidon saatavuudessa on sen mukaan suuria paikkakuntakohtaisia eroja.

Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämä Kidutettujen kuntoutuskeskus on vastannut pääosin kidutettujen kuntoutuksesta Suomessa viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajan. Amnesty korostaa, että keskus toimii Raha-automaattiyhdistyksen varoin, vaikka YK:n sopimus edellyttää valtiota varmistamaan kidutettujen hoidon ja kuntoutuksen.

– Kidutus on kauheinta, mitä ihminen voi kokea säilyen hengissä. Suurin osa kidutuksen uhreista kuolee, sanoo päihde- ja mielenterveystyön ylilääkäri Pekka Tuomola Helsingin Diakonissalaitoksesta.

Hänen mukaansa kidutuksen kauhuista pääsee tuskin koskaan kokonaan irti, mutta oikeanlaisella hoidolla kidutuksen uhreja voidaan auttaa elämään elämäänsä ja nauttimaankin elämästään ilman pelkoa kidutuksen jatkumisesta.

YK:n kidutuksenvastainen yleissopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Amnesty on dokumentoinut kidutuskeinojen, kuten sähkösokkien, vesikidutuksen ja raiskauksen käyttöä 141 maassa viimeisen viiden vuoden aikana. Amnesty käynnisti tänä keväänä kaksivuotisen kidutuksenvastaisen kampanjan.