keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Non Fighting Generation: Etnisten vähemmistöryhmien välinen rasismi on tabu

Non Fighting Generation: Etnisten vähemmistöryhmien välinen rasismi on tabu 11.6.2014

Etnisten vähemmistöryhmien välinen rasismi sivuutetaan Suomessa täysin. Mediassa ei juuri näy aiheeseen liittyvää uutisointia eikä ilmiöstä ole olemassa tutkimuksellista tietoa. Vaikka etnisten vähemmistöryhmien välinen rasismi on ollut Suomessa näkyvillä jo viimeiset 20 vuotta, siihen tarttuminen on vaikeaa jopa etnisten vähemmistöjen kanssa toimivien keskuudessa; toimijoilla, jotka ovat tunnistaneet ilmiön, ei välttämättä ole keinoja puuttua siihen. Puhuttaessa rasismista ilmiönä, etnisten vähemmistöjen välinen rasismi sivutetaan hyvin usein ja puhutaan vain kantaväestön ja vähemmistöryhmien välisestä rasismista.

Etnisten vähemmistöjen välistä rasismia, kaunoja ja ristiriitoja on yleisesti eri vähemmistöryhmien välillä, mutta niitä voi olla vaikea tunnistaa tai tunnustaa. Ristiriidat korostuvat etenkin eri konfliktialueilta tulevien vähemmistöjen välillä. Lähtömaiden ongelmat, ristiriidat ja kaunat kulkeutuvat uuteen kotimaahan ja näkyvät etnisten ryhmien välisinä hierarkioina ja rasismina. Median kautta lähtömaan ongelmat voivat olla hyvinkin vahvasti läsnä myös uudessa kotimaassa, mikä edistää etnisten vähemmistöjen välisten ennakkoluulojen säilymistä. Ennakkoluulot ilmenevät joko henkisenä tai fyysisenä väkivaltana toista etnistä vähemmistöryhmää kohtaa. Etnisten vähemmistöryhmien välinen rasismi ei rajoitu pelkästään eri etnisten ryhmien välille, vaan sitä esiintyy myös eri etnisten ryhmien sisällä liittyen klaani-, uskonto- ja kulttuurieroihin sekä siihen, kuinka uuteen kotimaahan on sopeuduttu. Etnisten vähemmistöjen välisessä rasismissa voi olla kyse myös taistelusta tilasta ja omasta asemasta uudessa kotimaassa.

Non Fighting Generation ry:n (NFG) toteuttamassa tutkimus- ja kehittämishankkeessa ’Etnisten vähemmistöryhmien välinen rasismi (EVVR)’ tutkitaan tätä ilmiötä ja kehitetään keinoja etnisten vähemmistöjen välisen rasismin vähentämiseksi. Hankkeessa kehitetään keskusteluryhmämenetelmiä, jotka on suunnattu 10-25 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Keskusteluryhmien avulla pyritään purkamaan eri ryhmien välisiä jännitteitä ja hierarkioita sekä lisäämään etnisiin vähemmistöryhmiin kuuluvien nuorten suvaitsevaisuutta erilaisuutta kohtaan sekä elämäntaidollisia ja eettisiä valmiuksia. Menetelmä kehitetään etenkin koulujen ja nuorisotoimen käyttöön sekä muille toimijoille, jotka kohtaavat arjessaan etnisiin vähemmistöihin kuuluvia nuoria ja näkevät heidän välisiä ristiriitoja. Hankkeen aikana on tullut esille, että ristiriitoja esiintyy jo alakoulussa, 9 - 10 -vuotiaiden lasten keskuudessa.

Lisäksi EVVR - hankkeessa tutkitaan etnisten vähemmistöjen välistä rasismia Suomessa. Ilmiöstä ei ole Suomessa aiempaa tutkimuksellista tietoa. Hankkeen puitteissa Helsingin yliopistossa on tekeillä seitsemän pro gradu - tutkielmaa eri tieteenaloille, joita ovat yleinen historia, kulttuurimaantiede, kasvatustiede, sosiaalipsykologia, antropologia, uskontotiede ja sosiaali- ja kulttuuriantropologia.

EVVR on Non Fighting Generation ry:ssä meneillään oleva hanke, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.