torstai 5. kesäkuuta 2014

Mäntsälän Sanomat: Miten Mohamed selvisi Suomeen?

Mäntsälän Sanomat: Miten Mohamed selvisi Suomeen? 5.6.2014

– Oli todella mielenkiintoista ja kasvattavaa kuulla, kuinka vaikeista olosuhteista ja kurjasta lapsuudesta togolaispakolainen Mohamed oli selviytynyt Suomeen saakka, tuumaavat kahdeksasluokkalaiset Tony Bergström, Joona Eskelinen ja Petri Harmaala.

Pojat ovat tavanneet Riihenmäen koulun Elävä -kirja päivässä kaikkiaan kolme roolihahmoa.

Oppilaat voivat ”lainata” Elävien kirjojen kirjastosta haluamiaan kirjoja, jotka edustivat joko ammattiaan, harrastustaan tai jotakin muuta elämäänsä liittyvää asiaa.

Vilske kirjaston ovella kävi tiuhaan. Kirjojen kansina toimivat oppilaat, joitten tehtävänä oli opastaa oppilaat haluamansa kirjan luo.

– Tavoitteena on suvaitsevuuden lisääminen ja ennakkoluulojen karsiminen, paaluttaa valmistelua johtanut lehtori Riikka Hankonen.

– Elävät kirjat löytyivät helposti eikä juuri kukaan kieltäytynyt tulemasta, vaikka oli arkinen työpäivä. Odotan, että oppilailla herää uteliaisuus erilaisuutta kohtaan.

Rehtori Saija Hellström lisää, että oppilailla olisi rohkeutta kysyä ja kohdata omia ennakkoluulojaan.

Bergström, Eskelinen ja Harmaala kuuntelevat silmät kirkkaana Mohammedin tarinaa. Pojat saavat nyt ensi kosketuksen ihmiseen, joka on paennut diktaattoria.

–  Itse emme selviäisi tuollaisista olosuhteista. Mohamed joutui pakenemaan siksi, että halusi auttaa muita. Ratkaisua ongelmaan ei meiltä löydy. Vai olisiko se sittenkin koulutus.

Sen avulla voidaan ehkä parhaiten päästä eroon diktaattorista, kun ihmiset alkavat vaatia oikeuksiaan.


Mohamedin tarina

–  Paennut Togosta.Uskomaton matka katupojasta kauppiaaksi ja nuorisotyöntekijäksi. Hänestä tuli myös aktiivinen opposition toimija.

–  Eräänä päivän hallituksen joukot tulivat ja hakivat minut kotoa, pahoinpitelivät ja heittivät mielivaltaisesti vankilaan. Olot siellä olivat kammottavat ja minua pahoinpideltiin koko ajan. Ulkopuolisen avun turvin pääsin valepuvussa Togosta. Monta mutkaa ja pysähdystä oli matkassa ennen pääsyäni Suomeen, kertoi Mohamed.

–  Togoon jäi Mohamedin elämä, perhe ja koti. Pieni tytär oli vasta kahden kuukauden. Erityisesti hän kaipaa viittä orpoa lasta, joista hän huolehti.