tiistai 24. kesäkuuta 2014

HS: Silpomisia voi olla Suomessakin

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Silpomisia voi olla Suomessakin 24.6.2014

Keski-Ruotsin Norrköpingissä paljastui viime viikolla peräti 30 koulutytön silpomistapausta. Lähes kaikkien tyttöjen sukupuolielinten silpomiset oli tehty vakavimmalla mahdollisella tavalla.

Kyseessä on sekä rikos että henkilökohtainen tragedia. Sukuelinten silpominen aiheuttaa pahoja fyysisiä ja henkisiä ongelmia, jotka kestävät koko eliniän.

Ruotsalaisviranomaiset arvelevat, että tytöt oli silvottu 4–14-vuotiaina, ennen kuin he muuttivat Ruotsiin. Ruotsin lain mukaan silpominen on ollut rangaistava teko jo 1980-luvulta lähtien. 1990-luvun lopulta saakka ulkomaillakin tehdyt silpomiset ovat olleet rangaistavia.

Norrköpingin tapaus osoittaa, kuinka vaikea ihmisoikeuksia loukkaavaa silpomiskäytäntöä vastaan on taistella. YK:n arvion mukaan ainakin 125 miljoonan naisen ja tytön sukupuolielimet on silvottu. Vaikka ongelmaan on pikkuhiljaa herätty, uhrien määrän puolittamiseen menee vielä 60 vuotta, arvioi YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay viime viikolla. Erityisen paha tilanne on Somaliassa ja Egyptissä, joissa silvottujen naisten osuus on yli 90 prosenttia.

Ei ole mitään syytä olettaa, että Suomi säästyisi silpomistapauksilta. Ongelman tunnistaminen ja silpomisten ehkäisy vaatii erityistä valppautta kouluilta ja terveydenhuollon ammattilaisilta.