maanantai 9. kesäkuuta 2014

HS: Espoolainen jihadisti kuoli Syyriassa

HS: Espoolainen jihadisti kuoli Syyriassa 9.6.2014

Suomesta Syyriaan sotimaan lähtenyt nuori mies on kuollut Syyriassa.

Väitteet 23-vuotiaan espoolaismiehen kuolemasta alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa viikonloppuna. Espoolaismiehen sukulainen vahvisti HS:lle maanantaina, että miehen äiti oli saanut viikonloppuna Syyriasta tiedon poikansa kuolemasta.

Kyse on samasta Syyriaan taistelemaan lähteneestä miehestä, josta HS kirjoitti tasan vuosi sitten laajan artikkelin.

Espoolaismies oli taustoiltaan somalialainen ja muuttanut Suomeen kaksivuotiaana. Hän oli lähtenyt Syyriaan perheeltään salassa joulukuussa 2012.

Jos kuolintapaus pitää paikkaansa, kyseessä on kolmas Syyrian taisteluissa kuollut Suomen kansalainen.

HS kertoi helmikuussa, että pääkaupunkiseudulta Syyriaan lähtenyt kantasuomalainen oli kuollut Syyriassa alkuvuodesta. Viime kesänä Turun Sanomat kertoi, että Suomen kansalainen, jonka isä on kotoisin Namibiasta, oli kuollut taisteluissa Syyrian Aleppossa.

Suojelupoliisista kerrottiin maanantaina HS:lle, että Supo ei voi vahvistaa tietoa suomalaisperäisen taistelijan menehtymisestä.

"Tiedämme tosin, että sen suuntaista informaatiota on liikkeellä", Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala muotoili.

Supon mukaan Syyrian taisteluihin osallistuvista tai niissä kaatuneista ei ole saatavissa viranomaistietoja. Kuolemaa on vaikea vahvistaa siitäkin syystä, että kapinallisjärjestöt usein takavarikoivat vierastaistelijoilta passit ja muut henkilöpaperit.

Miehen tarkasta kuolinajasta ei ole varmuutta. Sosiaalisessa mediassa huhut taistelijanimellä Abu Mansuur Somali -tunnetun miehen kuolemasta alkoivat levitä viime lauantaina ja sunnuntaina. Viesteissä viitattiin marttyyrikuolemaan, mistä päätellen kuolintapaus liittyy taisteluihin.

HS:n tietojen mukaan miehen äidille oli kerrottu Syyriasta, että mies oli kuollut sairaalassa sydämenpysähdykseen.

Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said sai tiedon somalialaistaustaisen miehen kuolemasta HS:ltä.

"On erittäin valitettavaa, että Suomessa kasvanut ja täällä koulutuksen saanut nuori päättää lähteä muualle taistelemaan. Tämä on vakava asia", Said sanoi.

Somaliliiton tietojen mukaan "muutama" Suomen somalialainen on lähtenyt Syyriaan taistelemaan.

Syyriassa kuolleen espoolaismiehen avointa Facebook-sivua on päivitetty viimeksi 28. toukokuuta. Facebook-sivuilta löytyy myös viittauksia siihen, että mies suhtautui suopeasti Syyriassa toimivaan radikaaliin Isis-järjestöön (Irakin ja Suur-Syyrian islamilainen valtio).

Irakin puolelta Syyriaan levittäytynyt Isis haluaa perustaa alueelle islamilaisen valtion. Järjestön omapäinen toimintatapa on johtanut siihen, että jopa terroristiverkosto al-Qaidan johto on tehnyt siihen pesäeron.

Muut Syyriassa taistelevat hajanaiset kapinallisjärjestöt käynnistivät sodan Isistä vastaan alkuvuodesta, eivätkä hyväksy järjestön osallistumista Syyrian sisällissotaan. Myös al-Qaidan virallinen haarakonttori Syyriassa, Jabhat al-Nusra, taistelee Isistä vastaan.

Jihadistisia liikkeitä tutkiva Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että Isis näyttää olevan suosittu suomalaisten uskonsoturien keskuudessa. Hänen mukaansa mahdollisesti kaikki kolme Syyriassa kuollutta suomalaista jihadistia ovat taistelleet Isiksen riveissä.

"Isis on näkyvämpi konfliktialueella kuin Jabhat al-Nusra. Isisin voimankäyttö on harkitsemattomampaa ja usein raaempaa, ja sen jäsenet jakavat usein visuaalisia todisteita siitä verkossa", Saarinen kuvailee.

"Isiksen käyttäytymiseen vaikuttaa vahvasti uskonnollinen dogmaattisuus, kun taas Jabhat al-Nusra käyttäytyy strategisemmin."

Saarisen mukaan Isiksen näkyvyys sosiaalisessa mediassa saattaa liittyä siihen, että järjestö on suosittu länsimaista Syyriaan lähtevien jihadistien keskuudessa. Osansa voi olla silläkin, että Isis hallitsee alueita Syyrian ja Turkin rajalta, joka on jihadistien ensisijainen kauttakulkualue Syyriaan.

Syyriaan on lähtenyt Suomesta arviolta 30–40 ihmistä joko taistelemaan tai muutoin avustamaan sisällissodassa.

Useassa Euroopan maassa on huolestuttu siitä, että uskonsoturit voivat palattuaan olla uhka kotimaalleen.

"On hyvin merkittävää, että Suomesta on lähtenyt Syyriaan 30–40 ihmistä. Tällaisesta ei ole ennakkotapausta", Saarinen arvioi.

"Onko tämä uhka, sitä on vaikea arvioida. Pitäisi tietää tarkemmin mikä on motivoinut heitä lähtemään, mitä he ovat tehneet Syyriassa ja miksi he ovat päättäneet palata.