sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Yle: Väärällä passilla maahan pyrkiminen yhä yleisempää Euroopassa

Yle: Väärällä passilla maahan pyrkiminen yhä yleisempää Euroopassa 18.5.2014

Rajavartiolaitoksen mukaan viime vuonna Suomen rajoilla jäi kiinni 19 toisen ihmisen passilla maahan pyrkinyttä henkilöä. Poliisihallituksen tilastot eivät tue väitettä, että kadonneilla suomalaispasseilla käytäisiin rikollista kauppaa.

Suomalaisilla toiselle henkilölle myönnetyillä muukalaispasseilla ja pakolaisen matkustusasiakirjoilla Eurooppaan pyrkiviä huijareita jää usein kiinni Dubaissa ja muissa vastaavissa lentoliikenteen solmupaikoissa.

– Niitä jää jatkuvasti kiinni siellä. Me emme tilastoi niitä, mutta tapauksia on useita vuositasolla. Mutta se, että mitä se useita tarkoittaa, niin sitä en tarkemmin sano, kertoo majuri Ilkka Herranen Rajavartiolaitokselta.

Hänen mukaansa Eurooppaan suuntautuvan laittoman maahantulon kontekstissa toisena henkilönä eli "imposterina" esiintyminen on jatkuvasti kasvava trendi.

– Se on merkittävin keino, kun puhutaan asiakirjoihin liittyvistä väärinkäytöksistä, Herranen toteaa.

Korkealaatuisia passeja vaikea väärentää

Eurooppalaisia passeja on hankala väärentää esimerkiksi biometristen tunnisteiden ansiosta. Nykyään Schengen-alueelle laittomasti pyrkivät henkilöt käyttävät entistä useammin aitoja samannäköiselle ihmiselle myönnettyjä passeja ja muita matkustusasiakirjoja.

Herrasen mukaan tämä huijaus perustuu siihen, että ihmisen silmä on harjaantunut erottamaan kasvojen erilaisuutta vain omassa kulttuurissaan.

Siksi rajaviranomaisten on vaikea tehdä vertailuja eri etnistä taustaa edustavien ihmisten passikuvien ja kasvonpiirteitten välillä.

– Stereotypistisesti ajatellen esimerkiksi kaukoidän ihmiset näyttävät meidän silmissämme aika tavalla samanlaisilta. Ihan vastaavasti siellä kaukoidässä puhutaan meistä eurooppalaisista pitkänenistä. Heidän mielestään me olemme kaikki suurinpiirtein samannäköisiä, Herranen sanoo.

Rajavartiolaitoksen mukaan viime vuonna Suomen rajoilla jäi kiinni 19 toisen ihmisen passilla maahan pyrkinyttä henkilöä. Tänä vuonna kiinnijäämistahti on jatkunut samankaltaisena. Yksikään kiinnijääneistä ei yrittänyt tulla maahan Suomen passilla.

Tuhansia Suomen passeja kateissa

Poliisihallituksen mukaan voimassa olevia Suomen passeja on tällä hetkellä ilmoitettu kadonneeksi noin 25 000 kappaletta. Valtaosa niistä on peruutettu, mikä näkyy eurooppalaisten rajaviranomaisten tietojärjestelmistä. Peruutetulla passilla Schengen-alueen ulkorajaa ei pitäisi pystyä ylittämään.

Poliisihallituksen tilastot eivät tue väitettä, että kadonneilla suomalaispasseilla käytäisiin rikollista kauppaa, kertoo lupahallintopäällikkö Minna Gråsten Poliisihallituksesta.

Tilastoista löytyy 11 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet passinsa kadonneeksi tai varastetuksi viidesti tai useammin viimeisten reilun seitsemän vuoden aikana.

– Kun joku aika sitten oli vastaavaa selvitystä Ruotsista tehty mediassa, niin siellähän oli aika huomattavia määriä joidenkin henkilöiden kohdalla kadonneita ja anastettuja passeja. Mutta Suomessa ei ole semmoista. Oikeastaan on vain yksi henkilö, josta voi sanoa, että on normaalia useampi passi kadonnut. Häneltä on kadonnut 11 passia, Gråsten sanoo.

Dagens Nyheter-sanomalehti kertoi huhtikuussa, että ruotsalaispasseja käytetään usein ihmisten salakuljetuksessa. Lehden mukaan jotkut henkilöt ovat kadottaneet yli 20 Ruotsin passia. Yhden Ruotsin passin arvo voi olla jopa 80 000 kruunua eli lähes 9 000 euroa pimeillä markkinoilla.

Matkustusasiakirjoja luovutetaan toisten käyttöön

Gråstenin mukaan suomalaisten muukalaispassien tai pakolaisen matkustusasiakirjojen haltijat eivät korostu asiakirjojen kadottamistiheydessä.

Hän kuitenkin huomauttaa, että on olemassa sellainen vaihtoehto, että henkilö ei ilmoita matkustusasiakirjaansa kadonneeksi lainkaan, jolloin se ei näy Poliisihallituksen tilastoissa. Silloin asiakirja saattaa tulla esille rajavalvonnan tilastoissa laittoman maahantulon yrityksen yhteydessä.

– Eli henkilö ei ilmoita passia kadonneeksi ollenkaan, vaikka ehkä tietääkin, että se on kadonnut. Hän on ehkä saattanut luovuttaa sen jollekin toiselle sitä varten, että joku toinen henkilö pääsee maahan sillä, Gråsten sanoo.