perjantai 2. toukokuuta 2014

Yle: Natsiupseeri ja Saddam esittelykuvina Pietarsaaren Perussuomalaisilla

Yle: Natsiupseeri ja Saddam esittelykuvina Pietarsaaren Perussuomalaisilla 2.5.2014
Svenska Yle: Naziofficer och Saddam illustrerade Sannfinländarna i Jakobstad
Yle Areena: Sannfinländare i Jakobstad använder nazistiska propagandabilder (audio, 1:18)

Pietarsaaren perussuomalaiset ovat viljelleet natsismiin viittaavaa huumoria nettisivuillaan. Paikallisosaston johtohenkilöt ovat esitelleet itsensä sivuilla muun muassa natsityylisinä karikatyyrihahmoina.

Osaston entinen puheenjohtaja kuvataan puolestaan Saddam Hussein -tyyppisenä hahmona. Kuvat poistettiin sivuilta, kun Ylen toimittaja kysyi asiasta. Kuvat olivat esillä Pietarsaaren osaston sivuilla puolitoista vuotta. Pietarsaaren perussuomalaiset poistivat kuvat välittömästi, kun Yle Vega Österbotten nosti asian esille.

– Minkäänlaista palautetta en ole aiemmin saanut näistä. Poistimme kuvat nyt kun niistä närkästyttiin. Ne ovat täyttä itseironiaa, ei missään nimessä mitään natsismia. Olen kuvannut itseni neanderthalinihmiseksi, mitä natsismia siinä on, kysyy osaston puheenjohtaja Sari Karlström.

Alkuperäisistä kuvista ovat peräisin amerikkalaisesta natsien vastaisesta julisteesta, jotka perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Sari Karlström on käsitellyt erilaiseksi. Muokkaajan mukaan kuvista on poistettu tunnistettavasti natsismiin viittaavat symbolit. Hän tiesi, että muokkaamattomat kuvat yhdistäisivät perussuomalaiset natsismiin. Hänen mukaansa kuvat oli tarkoitettu itseironisiksi ja satiirisiksi.

– Tämä on nyt kuunatsien etsimistä, kärpäsestä on tehty härkänen. Vaalien alla syyllistetään jälleen perussuomalaisia.

Perussuomalaisten Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajalle Arto Pihlajamaalle asia tuli yllätyksenä.

– En ole kuullutkaan asiasta. Itse en lähtisi tuollaiseen, ihmettelee Pihlajamaa.

_____________________________________________


Svenska Yle: Naziofficer och Saddam illustrerade Sannfinländarna i Jakobstad

Sannfinländarna i Jakobstad använde bilder med kopplingar till nazismen för att illustrera sina styrelsemedlemmar. Fullmäktigeledamot Sari Karlström la in bilderna på avdelningens webbsida.

Partiets Jaakko Tamminen illustreras på webbplatsen med en amerikansk anti-nazistisk affisch av en nazistisk officer i uniformsmössa. Officeren bär en monokel och i speglingen i monokelglaset ser man en man som blivit hängd. Originalet till affischen är gjord 1943 av Karl Koehler och Victor Ancona. I originalet bär officeren en hakkorskokard i uniformsmössan men Sari Karlström har i stället fotoshoppat in ett dödsskalleemblem.

- Jag visste att om det märket blir kvar så är det en klar sak att man igen drar fram något om sannfinländarna, säger Sari Karlström.

Saddam och neandertalare

Bilderna på webbplatsen illlustrerar den första styrelsen i lokalföreningen men styrelsen har stöpts om efter att Jaakko Tamminen flyttade bort.

En kvinnlig styrelsemedlem som inte längre ingår i styrelsen illustreras med en nazistisk affisch av en ung flicka som ursprungligen användes av Bund deutscher Mädel. En glatt leende, ljushårig flicka med flätor håller en penninginsamlingsbössa i handen. På insamlingsbössan syns delar av ett hakkors.

Ingen av de här två bilderna har ändå någon text som direkt kopplar bilderna till nazismen men av stilen framgår klart vad som åsyftas. Bund deutscher Mädel, BDM var nazisternas ungdomsorganisation för flickor och ingick i Hitler-Jugend från 1931. De två andra bilderna föreställer en satirisk bild av Saddam Hussein och en neanderthalare, den sistnämnda illustrerar Sari Karlström

"Inga nazister på bilderna"

Varför väljer då Sannfinländarna i Jakobstad att använda bilder med koppling till nazismen för att beskriva sina styrelsemedlemmar?

-Enligt min uppfattning finns det inga nazister på bilderna, bara Saddam Hussein, en neanderthalare, en tecknad bild av en flicka med långt hår och en man med uniformsmössa, säger Sari Karlström.

-Man skäller på oss och klandrar oss och vi blir stämplade, oavsett vad vi gör blir vi beskyllda för nazism och rasism, det här är nu den berömda satiren, självironin tillägger Sari Karlström om bilderna på webbplatsen.

De något ovanliga bilderna på styrelsen har funnits på webben i ett och halvt år utan att någon reagerat offentligt på saken. Bilderna fanns på den lokala föreningens hemsida under rubriken "Huumori"ännu på förmiddagen men efter att Radio Vega Österbotten ringde upp Sari Karlström försvann humorn helt och hållet från hemsidan och bilderna och texterna med den.

-Jag förstår inte varför Sannfinländarna gör en sån här sak till att börja med, logiken öppnar sig inte för mig, säger professor Göran Djupsund.

Enligt Djupsund kan det handla om någon sorts tredubbelironi.

- Ironin är lite väl mångbottnad för gemene man om man vill visa att partiet varken kan beskyllas för rasism eller nazism. Det säger däremot kanske nåt om deras interna världsbild, säger Djupsund.