perjantai 25. huhtikuuta 2014

Yle: Romanikerjäläinen Rodica: Älkää kieltäkö kerjäämistä!

Yle: Romanikerjäläinen Rodica: Älkää kieltäkö kerjäämistä! 25.4.2014

Suomeen suunnitteilla olevaa kerjäläislakia ihmetellään kerjäläisiä auttavassa Hirundo-projektissa. Kerjäläislakia perustellaan ihmiskaupalla. Poliisin mukaan näyttöä ihmiskaupasta ei ole.

Romaniasta Suomeen helmikuussa tullut Rodica-isoäiti nukkuu yöt autossa tai teltassa. Päivät hän kerjää Helsingin kaduilla.

– Saan päivässä 10–15 euroa, kertoo Rodica Yle Uutisille.

Suomen poliisi on kertonut aiemmin, että kerjäämiseen liittyy rikollisuutta. Suomen viranomaisten mukaan Romaniassa tuomittiin muutama vuosi sitten ihmiskaupasta henkilöitä, jotka ovat tuoneet kerjäläisiä Suomeen.

Viime kesänä Suomen ja Romanian poliisit selvittivät Suomen kerjäämistilannetta. Selvityksen perusteella Suomen poliisi totesi viime kesänä, ettei kerjäämiseen liity rikollisuutta. Tämän kevään tilannearvio on samanlainen kuin viime kesänä.

– Rikostutkinnassa ei ole juttuja eikä tuomioita ole annettu sellaisista jutuista, joissa olisi näytetty toteen kerjäämisen ja ihmiskaupan välinen yhteys. Mutta toki sellaista voi olla, sanoo poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sisäministeriön poliisiosastolta.

Diakonissalaitoksen, Helsingin kaupungin ja kirkon Hirundo-projekti auttaa muun muassa Suomeen tulleita romanikerjäläisiä. Projektin vetäjä Anca Enache ei ole havainnut ihmiskauppaa.

– Kun olemme keskustelleet romanikerjäläisten kanssa, niin meidän kokemuksemme mukaan kerjäämiseen ei liity ihmiskauppaa. Nämä ihmiset kerjäävät ja liikkuvat täällä omasta vapaasta tahdostaan. Tämä on heille ainoa mahdollisuus saada elantoa. Heitä pakottaa kerjäämiseen köyhyys ja syrjintä, jota he kotimaassaan kokevat, kertoo hankekoordinaattori Anca Enache.

Ihmiskauppaa ei ole myöskään havainnut romanikerjäläinen Rodica. Hän on ollut Suomessa useita kertoja neljän viime vuoden aikana.

– Minä olen tullut tänne Suomeen, jotta voisin elättää Romaniassa olevan perheeni. Minulla on Romaniassa lapsia ja lastenlapsia. Minä en ole ihmiskaupan uhri. Minä ja muut romanikerjäläiset keräämme rahaa ainoastaan perheillemme, emme kenellekään muulle, sanoo Rodica, joka ei halua kertoa julkisuuteen sukunimeään.

"Kerjäläislaki olisi ihmisarvoa loukkaava"

Vaikka ihmiskaupasta ei ole näyttöä, ihmiskauppa on yksi peruste kerjäläislakialoitteeseen, jonka 102 kansanedustajaa on allekirjoittanut. Lakialoitteen mukaan kunnat voisivat halutessaan kieltää kerjäämisen kokonaan tai kieltää sen tietyillä alueilla. Lisäksi kerjääminen sallittaisiin ainoastaan sellaisille henkilöille, jotka ilmoittautuvat poliisin rekisteriin.

Kadulla lakialoitetta kauhistellaan. Hirundo-projektin hankekoordinaattori Anca Enachen mukaan kerjäläisrekisteri kuulostaa ihmisarvoa loukkaavalta. Hän ei ymmärrä myöskään sitä, miksi toisten auttaminen tulisi kieltää lailla.

– Romanien oloja täytyy parantaa heidän kotimaassaan. Ongelmat eivät kuitenkaan poistu mihinkään, jos Suomessa kerjääminen kielletään, sanoo Anca Enache.

Jos kerjääminen kiellettäisiin, Rodica ei voisi enää saada Suomessa kerjäämällä elantoa perheelleen.

– Älkää kieltäkö kerjäämistä, toivoo Rodica-isoäiti.