perjantai 11. huhtikuuta 2014

Yle: Nurmijärvi viimein ottamassa ensimmäiset kiintiöpakolaisensa – yli 20 vuotta ensimmäisen päätöksen jälkeen

Yle: Nurmijärvi viimein ottamassa ensimmäiset kiintiöpakolaisensa – yli 20 vuotta ensimmäisen päätöksen jälkeen 11.4.2014

Nurmijärvi on sitkeästi ollut ainoa Keski-Uudenmaan kunta, jossa ei ole kiintiöpakolaisia; huolimatta siitä, että pakolaisia päätettiin ottaa jo 1993. Nyt tulossa olisi 25 vainoa pakenevaa ihmistä Afganistanista tai Kongosta, mutta etenkin perussuomalaiset haraavat yhä vastaan.

Kiintiöpakolaisten vastaanotosta laistamisesta on tullut tylyä palautetta Nurmijärvelle vuosien varrella. Sosiaalipalvelupäällikkö Veli-Matti Ponkala myöntää, että 21 vuoden tuumausaika venähti aika pitkäksi. Huhtikuun puolivälissä asioiden on määrä muuttua. Silloin sosiaali- ja terveyslautakunta saa päätettäväkseen esityksen, joka toisi kaupunkiin 25 kiintiöpakolaista.

- Pakolaisten ottamisen viivästyksessä on ollut erilaisia syitä, Nurmijärvi on kasvanut paljon, ja asuntotuonto ei ole oikein ehtinyt mukaan. Muita syitä voi kukin tietysti arvailla. Itselläni on nyt sellainen kutina, että Nurmijärvi nyt pakolaisia ottaa, tuumii Ponkala.

Nurmijärvi on laatinut kotouttamisohjelman ja suunnitelmissa on palkata pakolaiskoordinaattori helpottamaan tulijoiden kotoutumista. Alku on kuitenkin varovainen.

- Me otamme tämän ryhmän kerralla vastaan ja sitten heidän kanssamme opettelemme käytäntöjä. Tämä on kuitenkin Nurmijärvelle täysin uusi tilanne. Uudet ratkaisut saavat odottaa sitä, että olemme rauhassa oppineet ensimmäisen joukon kanssa asiat.

Kiintiöpakolaisten kulut kuittaa valtio

Kiintiöpakolaisten tulo Nurmijärvelle vaatii vielä lautakuntakäsittelyn jälkeen valtuuston sinetin. Keskustalainen puheenjohtaja Petri Kalmi epäilee, ettei ratkaisu ole aivan heittämällä selvä.

- Käytäväkeskustelussa yleisellä tasolla on kannatusta pakolaisten tulolle, siitä kertoo sekin, että asiasta tehty valtuustoaloite sai kymmeniä allekirjoituksia. Vastustajiakin silti riittää ja äänestys voi kallistua kumpaan suuntaan tahansa.

Rahasta kiinni pakolaisten ottamisen ei pitäisi olla. Valtio maksaa kolmen ensimmäisen vuoden ajan sosiaali- ja terveyskulut täysimääräisinä hallintomenoineen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ensimmäisten vuosien aikana Nurmijärvi nettoaa kiintiöpakolaisilla.

- Kolmen vuoden jälkeen tilanne on sitten toinen, ihmiset ovat kotoutuneet, palanneet kotimaahansa tai muuttaaneet pääkaupunkiseudulle, kuten usein on pienemmistä kaupungeista tehty, sosiaalipalvelupäällikkö Veli-Matti Ponkala laskeskelee.

Perussuomalaisille kelpaavat vain työn perässä tulevat

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on yhtenäisin kiintiöpakolaisten tuloa vastustava joukko. Heidän kantansa on selkeä virkamiesten laskelmista huolimatta. Kunnanhallituksen varapuheenjohtajan, Marju Tapiolinna sanoo yksiselitteisesti kiitos ei.

- Muun muuttoliikkeen myötä tulevat työperäiset maahanmuuttajat me toivotamme tervetulleiksi, ja heitä Nurmijärvellä onkin jo ennestään.

Tapiolinnan mielestä kiintiöpakolaisten tulo Nurmijärvelle heikentäisi muiden kuntalaisten palveluita. Perussuomalaisten ryhmä painottaa, että pakolaisia pitäisi auttaa mieluummin lähtömaassa.

- Me emme kannata kiintiöpakolaisten vastaanottoa. Ensin pitää huolehtia oman kunnan ihmisten palveluista ja perusturvasta. Tämä on periaatteellinen asia; ensin huolehditaan omista suista, sitten lähdetään huolehtimaan muista.