tiistai 22. huhtikuuta 2014

HS: Vaikeavammainen poika aiotaan käännyttää Suomesta

Helsingin Sanomat: Vaikeavammainen poika aiotaan käännyttää Suomesta 22.4.2014

HS kertoi marraskuussa vaikeavammaisen montenegrolaispojan perheestä, joka haki turvapaikkaa saadakseen poikansa hoitoon. Hallinto-oikeus on nyt hylännyt perheen valituksen käännytyspäätöksestä.

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt vaikeavammaisen pojan perheen valituksen Maahanmuuttoviraston käännytyspäätöksestä.

HS kertoi viime marraskuussa montenegrolaisesta Kalacin perheestä, joka tuli vuonna 2011 Suomeen hakemaan monivammaiselle Mehdija-pojalleen hoitoa. Kehitysvammainen ja liikuntakyvytön poika ei pysty itse syömään, ja hänen tilansa oli Suomeen tullessa hengenvaarallinen.

Seitsemän vuotta täyttänyt poika on saanut Suomessa ravintoa letkun avulla suoraan mahalaukkuun.

Hallinto-oikeuden päätöksessä kerrotaan, että poika voidaan käännyttää, sillä hänen on mahdollista saada terveyspalveluita kotimaassaan. Maahanmuuttoviraston lausunnon mukaan hoidon saamista voi vaikeuttaa pojan monivammaisuus ja hoitopalveluiden alueellinen jakautuminen Montenegrossa.

Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, että suomalaisen sairaanhoidon parempi taso ei ole oleskelupaikkaan oikeuttava peruste. Oikeus myös kirjoittaa, että pojalla on mahdollisuus saada kotimaassaan hoitoa omassa kulttuurissaan ja omalla kielellään.

Pojan perhe sanoo, että hoitoa ei ole luvassa, vaan poikaa uhkaa aliravitsemus ja jopa kuolema. Kotimaassaan poikaa ei pidetä vaikeavammaisena, joten hän ei ole oikeutettu pitkäaikaiseen hoitoon. HS:n haastattelema montenegrolaislääkäri kertoi marraskuussa, että pojalle on luvassa vain kuukauden hoitojakso. Hallinto-oikeuden päätöksessä sanotaan, että suomalaiset lääkärinlausunnot voivat auttaa pojan perhettä saamaan kotimaassaan oikeanlaista hoitoa.

Maahanmuuttovirasto antoi kielteisen oleskelulupapäätöksen viime vuoden syyskuussa, jonka jälkeen poliisi olisi voinut käännyttää perheen. HS kertoi perheen tilanteesta 7. päivä marraskuuta. Seuraavana päivänä hallinto-oikeus asetti käännytyksen toimeenpanokieltoon.

"Nyt elämme pelossa ja epävarmuudessa, sillä poliisi voi tulla hakemaan meidät milloin tahansa, pojan isä Salih Kalac viestittää HS:lle tulkin välityksellä.

Perhe aikoo valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Perhe ei usko, että KHO myöntää asiassa valituslupaa. Jos näin käy, perhe lähetetään kotimaahansa todennäköisesti ensi kuussa.