tiistai 1. huhtikuuta 2014

HS: Ulkomaalaiset saivat ennätysmäärän maahantulokieltoja Suomeen

Helsingin Sanomat: Ulkomaalaiset saivat ennätysmäärän maahantulokieltoja Suomeen 1.4.2014

Suomi määräsi selvästi aiempaa enemmän maahantulokieltoja ulkomaalaisille viime vuonna.

"Viime vuoden määrä on hyvin todennäköisesti ennätys", sanoo tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksiköstä.

Maahanmuuttoviraston mukaan muutos johtuu pikemmin viranomaistoiminnan tehostumisesta kuin siitä, että ulkomaalaiset tekisivät rikoksia tai kiertäisivät maahantulosäädöksiä todellisuudessa aikaisempaa enemmän.

Kiellon saapua maahan sai viime vuonna kaikkiaan 5 479 ulkomaalaista, kun vuotta aiemmin niitä langetettiin 4 743 ja kaksi vuotta aiemmin 3 800.

Vuoden 2013 maahantulokielloista Maahanmuuttovirasto määräsi 4 489, poliisi 560 ja rajaviranomaiset 430.

Selvässä valtaosassa viime vuoden tapauksista ulkomaan kansalainen sai maahantulokiellon siksi, että hän oleskeli tai pyrki oleskelemaan Suomessa viranomaisten tulkinnan mukaan maahantulosääntöjä kiertämällä. Tällaisia tapauksia oli yli 4 000.

"Erilaisia syitä määrätä maahantulokielto on hyvin paljon", Koskipirtti kertoo.

Kyse on voinut olla esimerkiksi siitä, että henkilö on hakenut oleskelulupaa Suomesta valheellisin perustein tai hän ei ole poistunut maasta viranomaisten määräämässä ajassa. Myös turvapaikanhakijat ovat Koskipirtin mukaan saaneet maahantulokieltoja, jos hakemukset ovat olleet ilmeisen perusteettomia.

Harvempi kuin joka neljäs maahantulokielto määrättiin viime vuonna siksi, että ulkomaalainen oli syyllistynyt vakaviin rikokseen. Tällaisia tapauksia oli noin 1 200.

EU-maiden kansalaisille määrättävät maahantulokiellot voivat olla 1–15 vuotta pitkiä. Muiden maiden kansalaisille määrättävät kiellot määrätään 1–5 vuodeksi tai toistaiseksi.

Koskipirtti ei usko, että maahantulokieltoja määrättäisiin aiempaa enemmän rikollisuuden lisääntymisen takia.

"En osaa sanoa tarkkaa syytä määrän kasvulle, mutta varmaan poliisi ja me [Maahanmuuttovirasto] olemme satsanneet tähän asiaan enemmän kuin ennen. Viranomaistoiminta on tehostunut", hän sanoo.

Sama ilmiö koskee Koskipirtin mukaan käännytyspäätöksiä.

Maahanmuuttovirasto päätti karkottaa viime vuonna 273 ulkomaalaista. Sekin on ennätysmäärä.

Poliisin tekemien karkotusesitysten ja Maahanmuuttoviraston tekemien karkotuspäätösten määrä kasvoi voimakkaasti vuonna 2010 ja on pysynyt aiempaa korkeammalla tasolla sen jälkeen.

Muutoksen taustalla on ammuskelu kauppakeskus Sellossa Espoossa vuoden 2009 lopussa. Sen jälkeen hämmästeltiin, miksei viisi ihmistä ja itsensä surmannutta Ibrahim Shkupollia ollut karkotettu, vaikka hänellä oli rikostausta.