tiistai 11. maaliskuuta 2014

Yle: Syyttäjä: Laskun julkistaminen somessa ja Halla-Ahon blogikirjoitus eivät rikoksia Lieksassa

Yle: Syyttäjä: Laskun julkistaminen somessa ja Halla-Ahon blogikirjoitus eivät rikoksia Lieksassa 11.3.2014
Poliisin tiedote: Lieksassa on ollut tutkittavana yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen nimikkeellä oleva rikos, sekä kunnianloukkaus

Syyttäjä on keskeyttänyt esitutkinnan kahdessa Lieksan maahanmuuttajiin liittyvässä jutussa. Toisessa tapauksessa oli julkaistu sosiaalisen median keskustelupalstoilla lasku, jonka oli väitetty liittyvän maahanmuuttajien saamiin etuuksiin. Toinen tutkinta liittyi Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-ahon Lieksan helmikuiseen vierailuun ja blogikirjoitukseen kaupungin virkamiesten vastuuvapaudesta. Kummassakaan asiassa ei ollut tapahtunut rikosta.

Itä-Suomen syyttäjäviraston kihlakunnan syyttäjä on keskeyttänyt esitutkinnan kahdessa lieksalaisiin maahanmuuttajiin liittyvässä jutussa.

Toisessa tapauksessa oli julkaistu internetin keskustelupalstoilla lasku, jonka oli väitetty liittyvän maahanmuuttajien saamiin etuuksiin. Nimikkeenä oli yksityiselämää koskevan loukkaavan tiedon välittäminen.

Asiassa ei syyttäjän mukaan tapahtunut rikosta, koska laskussa ei ollut nähtävillä yksilöityjä tietoja. Luettavissa olivat ainoastaan laskuttajan ja maksajan nimet.

Tilivelvollisille oli myönnetty vastuuvapaus

Rikosta ei katsota tapahtuneen myöskään Lieksassa 8. helmikuuta vierailleen kansanedustajan, Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon blogikirjoittelussa.

Halla-aho siteerasi blogissaan Lieksan kaupungin tilintarkastuskertomusta, jossa tuotiin esille pakolaisten toimeentulotukipäätöksiin liittyviä epäselvyyksiä. Asiaa tutkittiin kunnianloukkausrikoksena.

Halla-aho oli kirjoituksessaan suositellut tutustumista vuoden 2011 tilintarkastuskertomukseen, jossa oli esitetty vastuuvapauden epäämistä kahden virkamiehen kohdalla. Kyseinen tilintarkastuskertomus oli ollut luonnos. Varsinaisessa tilintarkastuskertomuksessa molemmille tilivelvollisille oli myönnetty vastuuvapaus.

Jussi Halla-aho oli oikaissut kirjoitustaan 12. helmikuuta ja pahoitellut virhettään.

Tutkinnajohtaja oli esittänyt molemmissa tapauksissa esitutkinnan lopettamista.


___________________________________________


Poliisitiedote: Lieksassa on ollut tutkittavana yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen nimikkeellä oleva rikos, sekä kunnianloukkaus

Yksityiselämää koskevan loukkaavan tiedon välittäminen liittyy tapaukseen, missä on julkaistu keskustelupalstoilla lasku, jonka on väitetty liittyvän maahanmuuttajien saamiin etuuksiin. Kyseisessä laskussa ei kuitenkaan ole yksilöitäviä tietoja vaan ainoastaan laskuttajan nimi ja maksajan nimi.

Tutkinnanjohtajan esityksestä, syyttäjä on määrännyt esitutkinnan lopetettavaksi, koska asiassa ei ole tapahtunut rikosta.

Kunnianloukkausrikos koskee tutkintaa, joka liittyy Halla-ahon Lieksassa vierailuun 8.2.2014 sekä blogikirjoitteluun ja Lieksan kaupungin tilintarkastukseen. Kyseisessä tapauksessa Halla-aho oli blogissaan suositellut tutustumista Lieksan kaupungin 2011 tilintarkastuskertomukseen, jossa oli esitetty vastuuvapauden epäämistä kahden virkamiehen kohdalla. Kyseinen tilintarkastuskertomus oli ollut luonnos ja varsinaisessa tilintarkastuskertomuksessa molemmille tilivelvollisille oli myönnetty vastuuvapaus. Halla-aho oli oikaissut 12.2 kirjoitustaan ja pahoitellut sitä.

Syyttäjä on tutustuttuaan kertyneeseen aineistoon, tutkinnanjohtajan esityksestä määrännyt esitutkinnan lopetettavaksi, koska asiassa ei ole tapahtunut rikosta.