torstai 6. maaliskuuta 2014

Yle: Supo: Suomen suurin terroriuhka liittyy ääri-islamisteihin

Yle: Supo: Suomen suurin terroriuhka liittyy ääri-islamisteihin 6.3.2014
Periaatepäätös kansalliseksi terrorismintorjunnan strategiaksi 2014 - 2017 (PDF)

Supon mukaan terrorismiin kytköksissä olevien henkilöiden määrä on moninkertaistunut Suomessa 2000-luvun puolivälin jälkeen.

Suomeen kohdistuvan organisoituneen terrorismin uhka on edelleen matala. Näin arvioi suojelupoliisi uudessa terrorismin torjuntaa koskevassa kansallisessa strategiassa, josta hallitus antoi torstaina periaatepäätöksen.

Suurimpana uhkana supo pitää ääri-islamistista terrorismia, erityisesti yksittäisiä radikalisoituneita henkilöitä tai pieniä ryhmiä. Supon mukaan näillä henkilöillä ei välttämättä ole yhteyksiä ulkomaisiin terroristijärjestöihin kuin ideologisella tasolla.

Tilannekuvassa kuitenkin todetaan, että terrorismiin kytköksissä olevien henkilöiden määrä on moninkertaistunut Suomessa 2000-luvun puolivälin jälkeen. Suomesta esimerkiksi kymmeniä henkilöitä on osallistunut taisteluihin konflikteissa eri puolilla maailmaa.

Uudessa periaatepäätöksessä on esitelty kaikkiaan 22 toimenpidettä, joiden toteutusta viranomaiset alkavat nyt suunnitella. Eniten keskitytään ennaltaehkäisyyn ja kansalaisten tietoisuuden lisäämiseen.

Suomen ensimmäinen terrorismin torjuntaa koskeva kansallinen strategia valmistui vuonna 2010. Nyt julkaistu periaatepäätös uudeksi strategiaksi ulottuu vuoteen 2017 saakka.

Terrorismin torjunnan strategiaa ovat päivittäneet yhteistyössä eri ministeriöt, valtioneuvoston kanslia, suojelupoliisi, poliisihallitus ja keskusrikospoliisi.